Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Αναθεώρηση» της στρατηγικής κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Αναθεώρηση» της στρατηγικής των κατοχικών δυνάμεων, στο Αφγανιστάν, που οδηγείται σε αποτυχία αναμένεται να εισηγηθεί με έκθεσή του που διέρρευσε χτες, ο Αμερικανός στρατηγός και διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν ο Αμερικανός στρατηγός χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Αφγανιστάν ιδιαίτερα σοβαρή, υποστηρίζει ωστόσο ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ακόμα ελπίδες να κερδίσουν τον πόλεμο, προσθέτοντας ότι απαιτείται δέσμευση και αυξημένη ενότητα των δυνάμεων κατοχής.

Στις προτάσεις του Στ. ΜακΚρίσταλ είναι και η πρόταξη της δήθεν «ασφάλειας των Αφγανών απέναντι στους Ταλιμπάν», έτσι ώστε να γίνει ακόμα μια προσπάθεια μεταστροφής του κλίματος στις τάξεις του αφγανικού λαού υπέρ των δυνάμεων κατοχής και ενδυνάμωσης της κυριαρχίας τους στη χώρα. Οπως αναφέρει ο αφγανικός λαός φαίνεται να μην εμπιστεύεται την κατοχή, γιατί ο πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας των Ταλιμπάν», δεν επέδρασε βελτιωτικά στην καθημερινότητά του. Συστήνει ακόμα ένταση των προσπαθειών κατάληψης από τις κατοχικές δυνάμεις των περιοχών που ελέγχουν οι Ταλιμπάν και καλύτερη συνεργασία με τις αφγανικές δυνάμεις.

Τα στοιχεία της έκθεσης διέρρευσαν λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πλέον πρόσφατων στοιχείων σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν, που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Αυγούστου. Με το 48% των ψήφων καταμετρημένο, εξακολουθεί να προηγείται ο Χαμίντ Καρζάι, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει το απαραίτητο ποσοστό για την αποφυγή του δεύτερου γύρου. Την ίδια στιγμή ο ανθυποψήφιος του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ έκανε λόγο για ενδεχόμενο νοθείας στις εκλογές, η οποία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας.

Εν τω μεταξύ, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 20 ακόμα τραυματίστηκαν σε επίθεση καμικάζι στην επαρχία Ζαμπούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ