Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντίδραση στον αντισοβιετισμό, αλλά και στήριξη του αντικομμουνισμού

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, όσο κι ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, πήραν θέση απέναντι στην προσπάθεια ταύτισης της ΕΣΣΔ με τη φασιστική Γερμανία. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «VESTI» εξέφρασε τη λύπη του για τις διαφορετικές εκτιμήσεις, που γίνονται τα τελευταία χρόνια για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζοντας πως «στα κράτη της Βαλτικής, όσο και στην Ουκρανία, ανακηρύσσουν εθνικούς ήρωες τους πρώην συνεργάτες των ναζί». Ο Πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε «κυνικό ψέμα» την ταύτιση της φασιστικής Γερμανίας με τη Σοβιετική Ενωση, που όπως είπε επιχείρησε πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο το μαύρο να γίνεται άσπρο».

Τη Δευτέρα 31/8 στην πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza» δημοσιεύτηκε άρθρο του Ρώσου πρωθυπουργού, Β. Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην Πολωνία για τις εκδηλώσεις σχετικά με την 70ή επέτειο έναρξης του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Στο άρθρο υπάρχουν οι ίδιες κατηγορίες σε βάρος των χωρών που σήμερα προχωρούν στην ανακήρυξη των συνεργατών των ναζί σε «ήρωες». Ταυτόχρονα καταδικάζεται η «ηθική πλευρά» του συμφώνου Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, όμως σημειώνεται ότι η ΕΣΣΔ δεν είχε άλλη επιλογή, αφού υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθεί να πολεμά ανάμεσα σε δύο μέτωπα με τους Ιάπωνες και τους Γερμανούς, την ώρα που οι άλλες δυτικές δυνάμεις επεδίωκαν να στρέψουν τον Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ. Ο Πούτιν απαντά στις κατηγορίες, που ακούγονται από την πολωνική πλευρά, ότι με το «Σύμφωνο μη επίθεσης» η ΕΣΣΔ συμμετείχε στο διαμελισμό της Πολωνίας, μαζί με την Γερμανία, σημειώνοντας πως λίγο πριν με τη Συμφωνία του Μονάχου Βρετανία και Γαλλία έδωσαν «πράσινο» για το διαμελισμό και την κατοχή της Τσεχοσλοβακίας, στην οποία εκτός της Γερμανίας συμμετείχαν ακόμη η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Την ίδια ώρα ο Πούτιν, συμμετέχοντας στην αντικομμουνιστική εκστρατεία, γράφει στο άρθρο του πως και ο λαός της Ρωσίας υπέφερε από το «ολοκληρωτικό καθεστώς» εκείνης της εποχής, ενώ έμμεσα αποδέχεται κι επιμένει και στην γκαιμπελική ερμηνεία της τραγωδίας του Κατίν, προσπαθώντας, ωστόσο να την εξισώσει με την εξολόθρευση από τους Πολωνούς των 80 χιλιάδων αιχμαλώτων στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, στον πόλεμο του 1920. Τέλος, στο άρθρο σημειώνεται ότι τα ιστορικά ζητήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βάρος της ανάπτυξης των οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Προσφυγή του εγγονού του Στάλιν

Στη Μόσχα, ο εγγονός του Ι. Στάλιν, Γιεβγκένι Τζουγκασβίλι, κατέθεσε μήνυση σε βάρος της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», ζητώντας αποζημίωση 10 εκατομμυρίων ρουβλίων ως «ηθική βλάβη» γιατί η συγκεκριμένη εφημερίδα έγραψε σε άρθρο της πως ο Στάλιν προσωπικά υπέγραφε διατάγματα για την εκτέλεση Σοβιετικών πολιτών. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εφημερίδα άνοιξε ξεχωριστή σελίδα με τον τίτλο «Ο Στάλιν σε δίκη» στην οποία ανακυκλώνεται όλη η σχετική αντικομμουνιστική προπαγάνδα, με στόχο, όπως γράφει «να καταδικαστεί ο Στάλιν ως εγκληματίας πολέμου».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ