Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Συμπτώσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα

Οταν αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία και αλλού, το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι αυτές θα αποτελέσουν ένα ακόμη «εργαλείο» στα χέρια της κυβέρνησης, για να εντείνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματος των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και να προχωρήσει σε μαζική αλλαγή χρήσεων γης στην περιοχή, εξυπηρετώντας τις «ορέξεις» του μονοπωλιακού κεφαλαίου, δεν ήθελε να παίξει το ρόλο της «Κασσάνδρας». Γνώριζε, πως οι υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών, για «άμεσες» και «πλήρεις» αποζημιώσεις στους πληγέντες, αλλά και για «αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος» των αγροτοκτηνοτρόφων, είχαν και... «εξαιρέσεις».

Αυτές τις «εξαιρέσεις», που ακούν στο όνομα, «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», οι κάμερες των αστικών τηλεοπτικών καναλιών, δεν πρόκειται να τις καταγράψουν ποτέ. Δεν πρόκειται να καταγράψουν την φτωχολογιά του νομού, αυτούς που συμπλήρωναν το εισόδημά τους με εξωγεωργικά μεροκάματα, αυτούς που στο άκουσμα των τότε κυβερνητικών υποσχέσεων, πίστεψαν ότι οι μικρές, αγροτοκτηνοτροφικές ιδιοκτησίες τους, θα «στήνονταν» από την αρχή. Η σκληρή όμως πραγματικότητα ήρθε για να τους διαψεύσει. Τα προεκλογικά τριχίλιαρα ήταν αρκετά γι' αυτούς, τώρα όλο το «βάρος» των αστικών ΜΜΕ πέφτει στα «έργα βιτρίνας» των «χορηγών» στην Αρτέμιδα και τη Μάκιστο, χορηγών, που... τυγχάνει να είναι και οι ιδιοκτήτες αυτών των καναλιών. Αν το μοντέλο της Ηλείας ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, τότε οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα, και των άλλων περιοχών, ξέρουν τι να περιμένουν...

Πολλά είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον πρώτο καιρό, μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας. Οπως η, συμπτωματική, επίσκεψη εκπροσώπων του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου «World Trade Center Group», λίγες μέρες πριν την καταστροφή, στην περιοχή της Ζαχάρως και στη λίμνη Καϊάφα, στην αρχαία Ηλιδα και την αρχαία Ολυμπία. Αναλόγως συμπτωματικά, είναι και τα προϋπάρχοντα σχέδια «αξιοποίησης» των, καμένων πια, δασών και δασικών εκτάσεων ή άλλων φιλέτων και παραλιών στην Ανατολική Αττική. Μόνο που πίσω από κάθε σύμπτωση, κρύβεται η νομοτέλεια. Οταν ο γενικότερος πολιτικός σχεδιασμός, έτσι όπως εκφράζεται και μέσα από το δασικό νομοθετικό πλαίσιο των τελευταίων 30 χρόνων, εντός του καπιταλιστικού συστήματος ανάπτυξης, ανάγει τη γη σε εμπόρευμα, σε ένα ακόμη μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, είναι λογική συνέπεια, η ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, η διαρκής καταστροφή των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την ερχόμενη Πέμπτη, 3 του Σεπτέμβρη, στη Ζαχάρω, οι πυρόπληκτοι του νομού καλούνται να δώσουν δυναμικά το «παρών», για να δείξουν ότι δεν «βολεύονται» με την χορηγία - ελεημοσύνη, για να απαιτήσουν την άμεση λήψη μέτρων που θα επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαμονή και διαβίωση στον τόπο τους. Τέτοια συλλαλητήρια, έχουν όμως και μία άλλη, ανώτερη αξία: Μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο, για την αλλαγή της συνείδησης των λαϊκών στρωμάτων, να δείξουν ότι έχουν το «μπόι», να φτάσουν μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, την μετατροπή δηλαδή της γης, σε κοινωνική ιδιοκτησία.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ