Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Μετά τις εκλογές, οι αληθινές προκλήσεις...

Από φετινές διαδηλώσεις στην Ιαπωνία, ενάντια στις απολύσεις, για το δικαίωμα στην δουλειά

Associated Press

Από φετινές διαδηλώσεις στην Ιαπωνία, ενάντια στις απολύσεις, για το δικαίωμα στην δουλειά
ΤΟΚΙΟ.--

Οι εκλογές για την ιαπωνική Κάτω Βουλή τελείωσαν όπως περίπου αναμενόταν: Με τη σαρωτική νίκη του έως πρότινος αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας» που κατέλαβε τις 308 απ' τις 480 έδρες της Κάτω Βουλής.

Ομως, τώρα αρχίζει η αληθινή πρόκληση για τον νεοεκλεγέντα Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοκίο Χατογιάμα, καθώς καλείται να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα της ιαπωνικής κοινωνίας: Οπως η υψηλή (για τα ιαπωνικά δεδομένα) ανεργία που σκαρφάλωσε πριν μια βδομάδα στο 5,7% , η γήρανση του πληθυσμού που απ' τα 127.000.000 που φθάνει σήμερα θα κατέβει στα 100.000.000 σε λιγότερο από σαράντα χρόνια. Παράλληλα, σε ένα χρόνο από τώρα (οπότε αναμένεται να διεξαχθούν και οι εκλογές για την Ανω Βουλή) ο Γιουκίο Χατογιάμα θα πρέπει να αποδείξει πως δεν ήταν προεκλογικά πυροτεχνήματα οι υποσχέσεις που έδωσε για παροχές όπως επιδόματα σε οικογένειες με παιδιά και αγρότες, κατάργηση διδάκτρων, διοδίων κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' την εκλογική επιτροπή, η σύνθεση της νέας Κάτω Βουλής θα περιλαμβάνει: 308 βουλευτές απ' το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας (από 112), 119 βουλευτές απ' το «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (από 300 που είχε στις προηγούμενες εκλογές), 21 βουλευτές απ' το ακροδεξιό βουδιστικό κόμμα «Νέο Κομέιτο» (από 31), εννιά βουλευτές απ' το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα (όσες δηλαδή είχε και στις προηγούμενες), επτά βουλευτές απ' το «Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα» και άλλες 16 έδρες κατανέμονται μεταξύ μικρότερων διαφόρων άλλων κομμάτων.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τάρο Ασο του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος που μονοπωλούσε την εξουσία απ' το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδέχθηκε τη συντριπτική ήττα και παραιτήθηκε απ' την ηγεσία του κόμματος.

Η άνοδος του Γιουκίο Χατογιάμα στον πρωθυπουργικό θώκο χαιρετίστηκε άμεσα απ' τον πρόεδρο της Ν. Κορέας που έσπευσε να τον συγχαρεί για την εκλογή του με την προσμονή πως θα επιλυθούν πολυετείς συνοριακές διαφορές και απ' τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στο Τόκιο Τζον Ρους, που εξέφρασε την «ανυπομονησία» της Ουάσιγκτον για συνεργασία «μεταξύ των δύο μεγάλων δημοκρατιών μας». Το κόμμα του Χατογιάμα είχε υποστηρίξει προεκλογικά πως θα επιδίωκε σχέση ανεξαρτησίας στην εξωτερική πολιτική με τις ΗΠΑ, αλλά ήδη από χτες άρχισε να «σημειώνει» πως η Ουάσιγκτον «θα παραμείνει σύμμαχος κλειδί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ