Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Οι πυρκαγιές συνδέονται με μεγάλα συμφέροντα

Να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του, κάλεσε τους κατοίκους στα Λεύκτρα και το Καπαρέλλι Πλαταιών η Αλέκα Παπαρήγα

Από τη συζήτηση με τους κατοίκους στο Καπαρέλι
Από τη συζήτηση με τους κατοίκους στο Καπαρέλι
«Η εποχή της αθωότητας προ πολλού έχει τελειώσει. Το πρόβλημα των πυρκαγιών είναι πρόβλημα και εμπρησμών που συνδέονται με μεγάλα συμφέροντα ανεξάρτητα ποιος είναι ο φυσικός αυτουργός, αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Αποδείχθηκε ότι μια πολιτική που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που πάνω απ' όλα υπηρετεί τα κέρδη ποτέ δεν έχει χρήματα για μια υψηλού επιπέδου πολιτική προστασία, για την ανακούφιση των εργαζομένων. Πάντα η τσιγκουνιά αφορά τους εργαζόμενους. Εμείς διεκδικούμε, αντιπαλεύουμε ξεκινώντας από την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, μέχρι βάζοντας στο επίκεντρο και το θέμα της ιδιοκτησίας της γης».

Τα παραπάνω σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την επίσκεψή της στα Λεύκτρα και το Καπαρέλλι Πλαταιών, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο αποτεφρώθηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και ελαιώνων. Συγκεκριμένα, κάηκαν 7.000 στρέμματα δασικής έκτασης, 25.000 ελαιόδεντρα στα Λεύκτρα και 14.000 ελαιόδεντρα στο Καπαρέλλι, καθώς και 40 περίπου ζώα. Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και οι κάτοικοι μιλώντας με την Αλ. Παπαρήγα, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κατεπείγοντα, λόγω και της γεωγραφικής θέσης του οικισμού Αγιος Βασίλειος στα παράλια της περιοχής.

Η Αλ. Παπαρήγα είπε πως το ΚΚΕ θα πιέσει για άμεσα μέτρα προστασίας των πυρόπληκτων περιοχών. «Ηδη έχουμε καταθέσει και στη Βουλή, έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις, ζητάμε άμεση αποζημίωση και με προοπτική. Εδώ πρέπει να γίνει μελέτη. Οι συνέπειες της πυρκαγιάς, πόσα χρόνια θα κρατήσουν;». Χρειάζεται άμεση και ουσιαστική ανακούφιση, τόνισε, ενώ ο τρόπος που θέλει να αποσπάσει η κυβέρνηση τις αποζημιώσεις, να χρησιμοποιήσει τον ΕΛΓΑ ή την ΕΕ, είναι χρονοβόρος, γιατί η ΕΕ έχει μια γραφειοκρατία.

Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης άφησε πίσω της η φωτιά στη Βοιωτία, όπως εδώ, στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου
Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης άφησε πίσω της η φωτιά στη Βοιωτία, όπως εδώ, στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου
Διαβεβαίωσε πως «εμείς δεν πρόκειται να σταυρώσουμε τα χέρια και επιπλέον, έχουμε εμπειρία από άλλες περιοχές και ξέρουμε τώρα πια ακόμα καλύτερα τι πρέπει να ζητήσουμε». Υπογράμμισε πως οι πυρκαγιές αξιοποιούνται από την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις και για τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια, για να δώσουν στην αγροτιά το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη άσχημη κατάσταση που υπάρχει.

Εκτός, όμως, από τα πρακτικά και άμεσα μέτρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε πως «πρέπει να χτυπήσουμε το κακό στην αιτία του». Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη γη - εμπόρευμα και προέτρεψε τους κατοίκους να αναρωτηθούν ποιοι έχουν συμφέρον σήμερα από τις καμένες περιοχές. Την ίδια στιγμή τόνισε, πως «τους ηθικούς αυτουργούς και τους πολιτικούς υπεύθυνους τους γνωρίζουμε». Οι πολιτικοί ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν και διά της ψήφου, αφού αυτοί έχουν ανοίξει τις πόρτες στους εμπρηστές με τους νόμους. Κάλεσε τους κατοίκους να καταδικάσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως η ίδια η ζωή βάζει μεγάλα ζητήματα. «Ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του, αλλά δεν την έχει αξιοποιήσει», συμπλήρωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ