Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το βήμα

Η ώρα έχει πάει εννέα. Πέντε λεπτά ακόμα, θα προλάβω για δυο γουλιές καφέ, δυο τζούρες τσιγάρο και έφυγα. Αύριο λήγει το ρεύμα, όπου να 'ναι έρχεται το τηλέφωνο και δυο δόσεις απλήρωτες. Δεν τα προγραμμάτισα καλά μου φαίνεται. Και σιγά, όπως και να τα προγραμματίσω ...αφού δε φτάνουν. Φεύγω, φεύγω για δουλειά γιατί τσίτωσα περισσότερο. Πώς θα βγει και αυτή η βάρδια; Θα έρθει πάλι ο άλλος πάνω από το κεφάλι μου και θα με ζαλίσει, δεν κάνεις καλά αυτό, καθυστερείς την παραγωγή, παίρνω και τα πολλά λεφτά..; Ελεος. Σήμερα έχει απεργία για τη σύμβαση. Σιγά. Και που έχει απεργία, μήπως θα αλλάξει και τίποτα; Δεν ιδρώνει το αυτί του αφεντικού.

Ομως έχει απεργία. Τι θα κάνω; Μπα, θα μπω για δουλειά, δεν είναι τώρα καιρός για τέτοια. Να με δει και κανένα μάτι και να με φωνάξουν στο λογιστήριο αύριο; Περάστε κύριε για την αποζημίωση, «η συνεργασία μας λύεται». Αλλά και από την άλλη, πώς θα μπω για δουλειά; Ντροπή είναι, ρε γαμώτο. Θα είναι απ' έξω ο Τάκης, ο Νίκος, που, δεν μπορώ να πω, φωνάζουν μέσα στη δουλειά. Και αν δεν ήταν αυτοί, θα μας είχαν πεθάνει.

Λοιπόν, δεν περνάει κουνούπι από την είσοδο. Εχει πάρα πολύ κόσμο. Ποιοι είναι όλοι αυτοί απ' έξω που φωνάζουν; Δεν περνάει κανείς. Ο προϊστάμενος παραπέρα έχει γέλιο. Εχουν ασπρίσει τα μούτρα του. Είναι και οι δικοί μου εδώ. Καλά, ήρθαν οι μεταλλεργάτες απ' έξω από το εργοστάσιο για μας..; Εγώ δεν έχω πάει ποτέ σ' αυτούς. Σιγά, τι με νοιάζει για τη δική τους σύμβαση... Λένε είναι και από το Φάρμακο εδώ κόσμος. Είναι και τα παιδιά από δίπλα. Μπράβο συμπαράσταση.

Φωνάζουν συνέχεια από την ντουντούκα «οργανώσου τώρα. Κάνε το βήμα. Μη φοβάσαι». Μήπως έχουν δίκιο; Σάμπως και που δουλεύω σαν χαμάλης είδα καμιά αύξηση; Δηλαδή, που δε μιλάω και μου έχουν βγάλει την ψυχή, μήπως γίνονται καλύτερα τα πράγματα; Ναι, αλλά και πώς να μιλήσω; Θα μου δείξουν την έξοδο. Εχουν περάσει ώρες και αυτοί γίνονται περισσότεροι. Ακουσα ότι κάποιοι πάνε απευθείας για δουλειά μετά. Το λέει η ψυχή τους. Και έχουν δίκιο. Την κρίση να την πληρώσουν τα αφεντικά. Δίκιο. Εγώ τη δημιούργησα την κρίση; Και μας έχουν ζαλίσει. Μη ζητάτε αύξηση, υπάρχει κρίση. Καθίστε λίγο παραπάνω στη δουλειά να βγει η παραγωγή, γιατί υπάρχει κρίση. Δε θα πληρωθείτε υπερωρίες, γιατί υπάρχει κρίση.

Θα τους τα πω. Αλλά και πώς να τους μιλήσω; Τα «σκυλιά» του αφεντικού γυρίζουν γύρω - γύρω. Αν με δουν; Και σιγά, τι χειρότερο να πάθω; Εχει φτάσει Ιούλης και δεν έχουμε πάρει ακόμα αύξηση. Δίκιο έχουν. Δε γίνεται αλλιώς.

Λοιπόν, θα τους μιλήσω. Το αποφάσισα. Αλλά πώς; Θα γράψω στο χαρτάκι το όνομα και το τηλέφωνό μου και θα τους το δώσω. Εχω να τους πω εγώ πράγματα. Τους βλέπω, δε μασάνε. Θα πάω σ' αυτόν εκεί που τα λέει ωραία, ώρες τώρα. Και δε θα του το δώσω στο χέρι. Θα του το πετάξω στα πόδια. Θα του κάνω νόημα. Ναι, έτσι θα κάνω. Το αποφάσισα. Δεν έχω τίποτα να χάσω. Αμα το πω και στον Αλέκο και στον Γιάννη ότι θα πάω σ' αυτούς, θα πάρουν θάρρος. Ετσι θα κάνω. Θα του πετάξω το χαρτάκι στα πόδια.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς ανάσα(2012-11-28 00:00:00.0)
Καταστροφική «μέση οδός»(2005-01-23 00:00:00.0)
Τα «γιατί» και τα «διότι»(2003-01-19 00:00:00.0)
Το πρόβλημα θα το λύσει ο Σβαρτσενέγκερ...(2001-12-16 00:00:00.0)
Ο κοψοχέρης(2001-11-08 00:00:00.0)
"Πρώτη αρχή, γεννήτορας, είναι το σχέδιο"(1995-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ