Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το πρόσχημα των «ελλειμμάτων»

Μπόλικος θόρυβος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες γύρω από τα εμφανιζόμενα λογιστικά ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Και η ψευτοδιαμάχη που γύρω και απ' αυτό το θέμα έχουν στήσει τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ούτε «αθώα», ούτε ουδέτερη είναι. Αντίθετα στηρίζεται και είναι αποτέλεσμα της κοινής ρότας τους στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου, των προγραμμάτων σταθερότητας, με βάση και την επεξεργασμένη σε επίπεδο ΕΕ «Στρατηγική της Λισαβόνας».

Η «διαμάχη» του δικομματισμού, όπως ακριβώς και η αντίστοιχη λογική που αναπτύσσεται από κόμματα (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ. κ.ά.) έρχεται - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - να συσκοτίσει τα πράγματα, να δημιουργήσει μια ακόμη ψευδή όσο και στρεβλή αντίληψη στη συνείδηση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Ερχεται από την πίσω πόρτα να εμπεδώσει την «ανάγκη» για τη λήψη και νέων πακέτων μέτρων (όπως με νέες ανατιμήσεις σε μια σειρά από φόρους) που πλήττουν όχι απλά και μόνο το λαϊκό εισόδημα αλλά κάθε πτυχή της ζωής των εργατικών νοικοκυριών. Τα ελλείμματα που εμφανίζουν, κάθε τρεις και λίγο, είναι επίσης και χρηστικό «ιδεολογικό» εργαλείο της πλουτοκρατίας στην προσπάθειά τους να βαθύνουν και κλιμακώσουν την αντιλαϊκή πολιτική. Σε αυτό το μοτίβο, και αν ακόμη δεν ήταν μια λογιστική «πραγματικότητα», ακόμη και έτσι, θα έπρεπε να «ανακαλυφθούν» από την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις τους.

Με ή και χωρίς ελλείμματα, το πρώτο και βασικό κρατούμενο για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους, είναι η κλιμάκωση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, το προχώρημα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην κοινωνική ασφάλιση, και στις συντάξεις, στο πάγωμα μισθών, συντάξεων, στην περικοπή ακόμη και των προβλεπόμενων, από τους δικούς τους προϋπολογισμούς, δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα κ.ο.κ.. Ολα αυτά είναι ήδη δρομολογημένα. Ηδη τα έχουν επεξεργαστεί και συναποφασίσει στα διάφορα κοιναγορίτικα όργανα. Ετσι οι όποιοι «προβληματισμοί» τους για το...δημοσιονομικό εκτροχιασμό κ.ο.κ., είναι τα κροκοδείλια δάκρυά τους. Και αλλού βρίσκεται ο στόχος τους...

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα, τόσο σε περιόδους καπιταλιστικής ανθοφορίας, όσο και σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης. Τα ελλείμματα είναι γέννημα και θρέμμα αποκλειστικά και μόνον της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο. Σύμφωνα και με τα δικά τους επίσημα κρατικά στοιχεία, η παραγωγή των ελλειμμάτων είναι αποτέλεσμα των προκλητικών φοροελαφρύνσεων και κάθε είδους διευκολύνσεων σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Και ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι έρχεται να αυγατίσει την αμύθητη κερδοφορία τους. Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής - κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που έχουν υπερτροφοδοτήσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τα κονδύλια που πήγαν για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», «επιχειρηματικότητας» και πάει λέγοντας. Δισεκατομμύρια ευρώ ξεκοκαλίζουν από τους άμεσους και έμμεσους φόρους χωρίς κανένα αντίκρισμα που να αφορά στις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες του λαού.

Λύση δεν μπορεί να υπάρξει μέσα σε αυτή την πολιτική. Και αυτή την πολιτική είναι που πρέπει να ανατρέψουν με την ενιαία πάλη τους, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη γραμμή της Κομισιόν(2009-09-19 00:00:00.0)
Προκαλούν οι κεφαλαιοκράτες(2009-05-16 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με βάση το «Μάαστριχτ»(2009-04-28 00:00:00.0)
Στα σκαριά ο νέος «ενιαίος φόρος»(2005-04-06 00:00:00.0)
ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΡΟΤΑ... ήπιας κλιμάκωσης(2004-09-30 00:00:00.0)
Η ελλειμματολογία... τίκτει λιτότητα(2004-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ