Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ τα Ελληνοτουρκικά

Οι εξαγγελίες του νέου γγ του ΝΑΤΟ σηματοδοτούν νέες εντάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Εν μέσω πολεμικής καταιγίδας στο Αφγανιστάν και αιματοκυλίσματος, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, πρώην Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, θυμήθηκε τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ανακοινώνοντας από τις Βρυξέλλες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα είναι από τις πρώτες χώρες τις οποίες θα επισκεφθεί. Υπενθυμίζεται πως η δήλωση αυτή του γγ του ΝΑΤΟ, σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα και την Τουρκία, έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις προτεραιότητες που βάζει η ηγεσία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες θέτει στην κορυφή το Αφγανιστάν και το διάλογο με τους «μετριοπαθείς» Ταλιμπάν, με αμέσως επόμενη προτεραιότητα τη Ρωσία.

Με τα όσα είπε ο γγ του ΝΑΤΟ ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιτάχυνση της επιβολής των ΝΑΤΟικών ρυθμίσεων στην περιοχή του Αιγαίου, πράγμα που προαναγγέλλει ένταση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο αλλά και των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά. «Αποτελεί, είπε, για μένα προτεραιότητα να απαλλαγούμε από αυτά τα εμπόδια (που δημιουργούνται από το Κυπριακό). Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσω με την τουρκική και ελληνική ηγεσία όταν θα πραγματοποιήσω επισκέψεις γνωριμίας αργότερα αυτό το μήνα».

Στο μεταξύ, χτες, σημειώθηκε νέο περιστατικό γύρω από την ελληνική νησίδα Ρω, που βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο, περιοχή που τελευταία έχει στοχοποιηθεί από την τουρκική πλευρά είτε με εξαγγελίες για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε με «ρεπορτάζ» τουρκικών καναλιών, καθώς την περιλαμβάνουν στις «γκρίζες ζώνες». Συγκεκριμένα, τουρκικό καΐκι έκανε και χτες βόλτες γύρω από τη Ρω, εντοπίστηκε από το Λιμενικό και μετά από έλεγχο επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ