Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΑΕ»
«Κέρδη βαμμένα στων εργατών το αίμα»...

Εξω απ' τις πύλες του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, όπου ο άτυχος εργάτης έχασε τη ζωή του, το ΠΑΜΕ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μαζί με τους εργάτες της εταιρείας, απαίτησαν: «Οχι άλλος εργάτης σκοτωμένος»

Μετανάστες συμπληρώνουν τις αιτήσεις εγγραφής στο Σωματείο
Μετανάστες συμπληρώνουν τις αιτήσεις εγγραφής στο Σωματείο
«Κέρδη βαμμένα στων εργατών το αίμα».

Το σύνθημα αυτό ακούστηκε χτες, ξανά και ξανά, έξω απ' τις πύλες του εργοστασίου της «Γενικής Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ», όπου την Παρασκευή το πρωί βρήκε τραγικό θάνατο ο 46χρονος μετανάστης απ' το Μπαγκλαντές Γκούλαφ Μίαχ. Στη διάρκεια των δύο τετράωρων στάσεων εργασίας, που προκήρυξε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων, Ελληνες και μετανάστες εργάτες απαίτησαν να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους, να τιμωρηθεί η εργοδοσία για το έγκλημα και να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Στις 6.30 το πρωί, διοίκηση και μέλη του Σωματείου, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, φτάνουν έξω απ' το εργοστάσιο όπου έγινε το φονικό. Οι δύο πύλες του εργοστασίου κλείνουν αμέσως. Τα πρώτα φορτηγά των δήμων που έρχονται για να ξεφορτώσουν τα σκουπίδια τους, στέλνονται πίσω και οι οδηγοί τους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους λέγοντας: «Καλά κάνετε, παιδιά»! Οι σημαίες του ΠΑΜΕ ανεμίζουν.

Ολοι μέλη του Σωματείου

Περίπου στις 7 το πρωί, την ώρα που η βραδινή βάρδια σχολάει και η πρωινή πιάνει δουλειά, έξω απ' την πύλη μαζεύονται πάνω από 100 εργαζόμενοι, μετανάστες απ' το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Το Σωματείο, τους μοιράζει την ανακοίνωση που έχει γραφτεί στη γλώσσα τους και δίνει αιτήσεις εγγραφής.


Τότε, μετανάστες εργάτες, σαν έτοιμοι από καιρό, καθισμένοι στα πεζούλια, ή και κατάχαμα, διαβάζουν τις ανακοινώσεις και συμπληρώνουν τις αιτήσεις ο ένας μετά τον άλλο. Μέσα σε λίγες ώρες, όλοι οι μετανάστες εργάτες του εργοστασίου - πάνω από 70 - είχαν γράψει τις αιτήσεις και ζητούσαν να γίνουν μέλη του Σωματείου. Τις επόμενες μέρες, θα προχωρήσουν και στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Επίσης, τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι μετανάστες εργάτες του εργοστασίου συζήτησαν για αρκετή ώρα, ποια θα είναι τα βασικά αιτήματα που θα βάλουν στην εργοδοσία, σε συνάντηση που θα έχουν μαζί της, τις επόμενες μέρες.

«Οχι άλλος εργάτης σκοτωμένος»

Εξω απ' τις πύλες του εργοστασίου, οι εργάτες μαζεμένοι, συζητάνε. Ο Γιάννης Κομνηνός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σημειώνει: «Δε θα αφήσουμε καμιά εταιρεία να σκοτώσει άλλους εργαζομένους». Και απευθύνει κάλεσμα: «Ελληνες και μετανάστες εργάτες, από κοινού να ριχτούμε στη μάχη για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς συναδέλφους από έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μην υποκύπτετε στις πιέσεις. Μαζί με το Σωματείο να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Κανείς δε μας τα χάρισε!».

Στη συνέχεια, το λόγο παίρνει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ: «Είναι δικαίωμά μας να απαιτήσουμε μια καλύτερη ζωή. Μια ζωή που θα πηγαίνουμε το πρωί στη δουλειά ζωντανοί και θα γυρνάμε ζωντανοί. Μια δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, με συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής. Και πρέπει να το απαιτήσουμε αυτό σήμερα: Να παρθούν μέτρα ασφαλείας. Δεν είναι συνθήκες αυτές, μέσα στις οποίες εργάζεστε. Απαράδεκτες συνθήκες. Τα κέρδη των εργοδοτών και του συγκεκριμένου εργοδότη τα παράγετε εσείς. Φτάνει! Οχι άλλο αίμα! Οχι άλλος εργάτης σκοτωμένος! Εχουμε δικαιώματα. Διεκδικήστε τα, όλοι ενωμένοι - αυτός είναι ο δρόμος. Μια γροθιά για να δώσουμε απάντηση στην ασυδοσία της εργοδοσίας, των κυβερνήσεων και τις πολιτικές τους που στρέφονται ενάντιά σας».

Τα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα: «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «Να πληρώσει τώρα η εργοδοσία τη δολοφονία»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ