Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Αλληλοκατηγορίες...

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Αλληλοκατηγορίες εξαπολύουν αυτές τις μέρες η Γεωργία και η Ρωσία μπροστά στην πρώτη επέτειο της 8ης Αυγούστου, του ολιγοήμερου πολέμου των δύο χωρών στον Καύκασο.

Η Τιφλίδα κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιχειρεί να διεισδύσει και να καταλάβει περαιτέρω τμήμα της επικράτειάς της (στο χωριό Κβέσι) κοντά στη Νότια Οσετία στήνοντας νέα φυλάκια και Γεωργιανός υπουργός χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές «ιδιαίτερα επικίνδυνες» που αποτελούν «σκόπιμη πρόκληση».

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο υποστήριξε το Σάββατο πως η Γεωργία έκανε ρίψεις όλμων στη Νότια Οσετία, προειδοποιώντας παράλληλα πως θα αναγκαστεί να απαντήσει αν συνεχιστούν αυτές οι ενέργειες.

Ωστόσο, οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUMM) ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν καμία από τις δύο κατηγορίες και κάλεσαν τις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης με την ανταλλαγή κατηγοριών ιδιαίτερα αυτή την ευαίσθητη χρονική στιγμή.

Πάντως, το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφαξ» μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος της Νότιας Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι, δήλωσε πως ο ρωσικός στρατός αναμενόταν να ξεκινήσει τη Δευτέρα προληπτικού χαρακτήρα γυμνάσια ασφαλείας στη Ν. Οσετία «που στοχεύουν στην εγγύηση της ασφάλειας και στη διατήρηση του ελέγχου της περιοχής».

Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την Παρασκευή συγκεντρώσεις έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου «από τις προδοτικές επιθέσεις του Σαακασβίλι (...) ενάντια στην αδελφή Δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες στους δημοσιογράφους. Ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της Μόσχας, Βλαντιμίρ Ουλάς, σημείωσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ επιλέχθηκε ως χώρος της διαμαρτυρίας καθώς «η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε τον Σαακασβίλι, τον εξόπλισε, τον χρηματοδότησε και έδωσε στο καθεστώς του πολιτική κάλυψη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ