Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Θεσμικές διεκδικήσεις της αλβανικής μειονότητας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Πολιτικοί παράγοντες της αλβανικής μειονότητας στο Πρέσεβο της νότιας Σερβίας και δημοτικοί σύμβουλοι απ' τους Δήμους Πρέσεβο, Μεντβέγια και Μπουγιάνοβατς επανέφεραν χτες το θέμα αύξησης της θεσμικής εκπροσώπησης των αλβανοκατοικούμενων περιοχών.

Σε πολιτική τους διακήρυξη απαίτησαν τη δημιουργία αλβανικών περιφερειακών θεσμών με τη συγκρότηση νέας ξεχωριστής περιφέρειας στην κοιλάδα του Πρέσεβο υπό διεθνή μεσολάβηση. Επιπλέον, ζήτησαν αποτροπή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή και διακοπή κάθε δράσης της σερβικής ειδικής αστυνομίας και αποστρατιωκοποίηση της περιοχής. Πρότειναν αναλογική εκπροσώπηση των Αλβανών στις κρατικές δομές και όργανα, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην τοπική αστυνομική υπηρεσία και στη συνοριακή αστυνομία. Παράλληλα, στη διακήρυξη ζητείται η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων από το Πανεπιστήμιο της Πρίστινας μετά το Φεβρουάριο του 2008 και η απελευθέρωση Αλβανών αυτονομιστών της οργάνωσης παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ (UCPMB) που συνελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2008.

Ας σημειωθεί πως η πολιτική διακήρυξη υιοθετήθηκε αμέσως μετά τις συνομιλίες εκπροσώπων της αλβανικής μειονότητας της νότιας Σερβίας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς. Ο Ντάτσιτς πάντως δήλωσε απ' τη μεριά του ότι οι συνομιλίες του με τους εκπροσώπους αλβανικών κοινοτήτων της νότιας Σερβίας είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα συνεχιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ