Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδράσεις για την εκχώρηση στο Ιδρυμα Νιάρχου
  • Ψηφίσματα καταγγελίας από σωματεία εργαζομένων της Λυρικής και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος
  • Σήμερα στη Βουλή η κύρωση της σύμβασης για το Φαληρικό Δέλτα

«Εγκλημα» κατά του δημοσίου συμφέροντος, κατά της λαϊκής περιουσίας, αποτελεί η σημερινή κύρωση (χωρίς αμφιβολία) από την Βουλή της σύμβασης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με την οποία εκχωρείται μια ανυπολόγιστης αξίας δημόσια γη, 238 στρεμμάτων στο Φαληρικό Δέλτα, προς εμπορική εκμετάλλευση για τα επόμενα 100 χρόνια και παράλληλα παραδίδεται η μέλλουσα λειτουργία και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής του ιδρύματος Λαμπράκη.

Στο «έγκλημα» αυτό συναινούν όλα τα άλλα κόμματα της Βουλής πλην του ΚΚΕ, που είχε φέρει πολλές φορές το θέμα με Επερωτήσεις στη Βουλή χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση.

Σήμερα, λοιπόν, που στη Βουλή συζητείται για να επικυρωθεί η επαίσχυντη αυτή σύμβαση, τα σωματεία εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή: Σωματείο Χορωδών, Σύλλογος Χορευτών, Σωματείο Συντελεστών Εργαζομένων, Σωματείο Τεχνικού-Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού, Ενωση Διοικητικών Υπαλλήλων, διαμαρτύρονται μαχητικά, με δύο στάσεις εργασίας, η μεν πρωινή βάρδια από 10 π.μ.- 1 μ.μ. και με πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή, η δε απογευματινή βάρδια με στάση από 6-9 μ.μ.

Στη σχετική απόφαση - ανακοίνωση των διοικήσεων των σωματείων, που κοινοποιήθηκε προς τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, αναφέρεται: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να κυρώσει τη σύμβαση δωρεάς του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" για την κατασκευή του Πολιτιστικού Πάρκου στο Φαληρικό Δέλτα, που θα περιέχει τις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ, με συνοπτικές διαδικασίες στα θερινά τμήματα της Βουλής. Οι εργαζόμενοι εναντιώνονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τη συγκεκρομένη δωρεά, με αντίτιμο μερικών εκατομμυρίων ευρώ ως "θείο δώρο". Η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον του πολιτισμού στη χώρα μας, που θα καθορίζεται από τη διαχείριση ενός Οργανισμού ΑΕ, μας οδηγεί στην απόφαση να εξαγγείλουμε τις στάσεις εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και όλα τα Σωματεία που την αποτελούν, καταθέτουν ψήφισμα διαμαρτυρίας καλώντας όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν τη σύμβαση. Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Το χρόνιο αίτημα για μόνιμη και αξιοπρεπή στέγη της Λυρικής που θα καλύπτει ανάγκες της έτσι ώστε να παράγει απρόσκοπτα πολιτιστικό έργο, δεν ικανοποιείται. Αντίθετα την παραδίδουν στο Ιδρυμα που θα λειτουργεί με όρους υποτέλειας, πληρώνοντας βαρύ ενοίκιο, φιλοξενούμενη αντί για οικοδέσποινα και με διαρκή το φόβο ενδεχόμενης έξωσης σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές απαιτήσεις του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Το ίδρυμα επιβάλλει την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας και προκλητικά έχει καταθέσει σχέδιο με τις βασικές αρχές στελέχωσης και λειτουργίας τους. Επέρχεται χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα. Επιπλέον η Λυρική θα γίνει ακόμη πιο απρόσιτη για το λαό, γιατί όπως ενδεικτικά αναφέρεται, η τιμή του εισιτηρίου θα εκτιναχθεί στα 75 ευρώ τουλάχιστον».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org