Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ
Στα «χαρακώματα» ΣΥΝ και συνιστώσες

Αιχμές και ευθείες κατηγορίες στο κοινό κείμενο που προσυπογράφουν οι συνιστώσες, ενόψει των εργασιών που ξεκινάνε σήμερα

Σαν προσπάθεια άσκησης πίεσης στην ηγεσία του ΣΥΝ εκλαμβάνουν στελέχη του την πρωτοβουλία συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, πλην της ΑΚΟΑ, να δημοσιοποιήσουν δύο κείμενα, το περιεχόμενο των οποίων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η ΚΠΕ του Συνασπισμού, αλλά και με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία του για «πολιτική συνεννόηση» μέσα στο κόμμα. Οπως έλεγαν χτες, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των κειμένων αυτών, ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αρχίζει σήμερα το πρωί και ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ, εμμέσως επιχειρείται να συρθεί ο ΣΥΝ σε έναν «συμβιβασμό» και να αποδεχτεί κάποιες έστω από τις πολλές αξιώσεις που διατυπώνουν στα κείμενά τους οι συνιστώσες.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι άλλες συνιστώσες υπερασπίζονται την πρωτοβουλία τους, λέγοντας ότι όλα είναι ανοιχτά και προς συζήτηση στην πανελλαδική σύσκεψη και ότι απλώς θέλησαν να παρέμβουν καταθέτοντας τις απόψεις τους. Υπενθύμιζαν, άλλωστε, ότι - χωρίς δική τους ευθύνη - δε στάθηκε δυνατόν η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ενώπιον του Σώματος με ενιαία, συναινετικά διαμορφωμένη, εισήγηση, αφού ο ΣΥΝ «μπλόκαρε» το κείμενο, το οποίο είχε ετοιμαστεί ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.

Τη σύσκεψη θα ανοίξει σήμερα το πρωί ο Γ. Θεωνάς, συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναγκαστικά θα πρέπει να αναφερθεί και στα ζητήματα εκείνα που δεν υπήρξε συμφωνία, καταθέτοντας ενώπιον του Σώματος όλες τις απόψεις που διατυπώθηκαν στη Γραμματεία. Παρότι η σύσκεψη συγκαλείται για να καταλήξει στα συμπεράσματα για το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα κυριαρχήσουν όλα εκείνα τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο αυτό των οργανωτικών αλλαγών που θα επιτρέψουν στους ανένταχτους να έχουν ρόλο και λόγο. Στελέχη του ΣΥΝ, πάντως, επιμένουν να διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν κανένα μέτρο που αντί να λύσει προβλήματα θα δημιουργήσει άλλα και θα οδηγήσει στην πράξη στην υπονόμευση και την κατάργηση της αυτοτέλειας κάθε δύναμης που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, πρωτίστως του ΣΥΝ.

Αιχμές και ευθείες κατηγορίες

Η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα θέματα που αναλύουν στα κείμενά τους οι άλλες συνιστώσες, επιμένοντας σε «ενιαία πανελλαδική λειτουργία με διπλές εντάξεις και κάρτα μέλους». Στελέχη του ΣΥΝ εφιστούσαν χτες την προσοχή σε μια φράση σ' αυτό το σημείο, η οποία λέει «όχι ενιαίο κόμμα σήμερα», η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενιαίου κόμματος αύριο.

Ακόμα, στις οργανωτικές αλλαγές εισηγούνται «ενοποίηση των διάφορων κέντρων λήψης αποφάσεων», «Γραμματεία και Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή να είναι ο τόπος όπου παίρνονται οι αποφάσεις για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα», «θητείες σε όλα τα όργανα», «ενιαία έκφραση προς τα έξω με Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επίσημο εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, καταγγέλλουν σαν προσχηματικά τα περί δημιουργίας «νέου κόμματος» απ' τον ΣΥΝ, που, κατά τη γνώμη τους, αποσκοπούν στο να μην αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στοιχειώδη λειτουργία και συγκρότηση και κάνουν λόγο για «επιστρατευμένο "κομματικό πατριωτισμό", τέκνο των μηχανισμών και των φιλοδοξιών».

Οι συνιστώσες επιτίθενται στον Αλ. Τσίπρα και σε παλιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία αν κάποιοι δε συμφωνούν ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ να είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές «να το δούμε, αλλά θα τα δούμε όλα απ' την αρχή». Ανταπαντούν ότι «το "όλα απ' την αρχή" δεν μας αφορά. "Κάποια" δεν μπορούν να συζητηθούν από την αρχή». Καταγγέλλουν τον ΣΥΝ συνολικά για «παλίνδρομες κινήσεις, αμφιλεγόμενες δηλώσεις, εξαγγελία πολιτικών προτάσεων χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, ακύρωση στην πράξη μιας πλουραλιστικής εκπροσώπησης στα ΜΜΕ, ήταν η συνέχεια της μη εφαρμογής των αποφάσεων της Συνδιάσκεψης. Ετσι, όμως, η αυθαιρεσία και ένα καθεστώς μονομερών επιλογών στις σχέσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, εμπεδώνονταν».

Κάνουν ακόμα λόγο για «μη αναγνώριση των αιτιών της κρίσης, φοβερή διάσταση λόγων και έργων σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και εμμονή σε μια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ όπου τα μονοπώλια και τα προνόμια της μεγαλύτερης συνιστώσας είναι θέσφατο (...) ιδιαίτερα όταν μια ηγεσία αρνείται ουσιαστικά να πάρει τις ευθύνες της για μια εκλογική αποτυχία, ενώ, ταυτόχρονα, κάνει επιλογές και συνεργασίες ή ανέχεται φωνές στο εσωτερικό του χώρου της, που βάλλουν ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις τάσεις στον ΣΥΝ

Οι συνιστώσες διατυπώνουν τη διαφωνία τους με «την πολιτική συνεργασία με δυνάμεις όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι». Αξιώνουν «προστασία του ΣΥΡΙΖΑ από εσωτερικές αντιθέσεις και αντιφάσεις συνιστωσών, και κυρίως του ΣΥΝ», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ «υπονομεύεται έως ακυρώσεως αν στον Συνασπισμό κυριαρχήσει μια αντίληψη "διατασικών συναινέσεων"». Ζητάνε «ανάδειξη από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας, σε αντίθεση με τις συμπεριφορές της αστικής πολιτικής, χωρίς διαγκωνισμούς για θέσεις εξουσίας, διαμεσολάβηση, ηγεμονισμούς, συμμαχίες χωρίς αρχές κλπ.» και λένε «όχι στα κλειστά διευθυντήρια και στα αρχηγικά/προσωποκεντρικά σχήματα».

Σε ό,τι αφορά στην «κρίση» που διέρχεται το σχήμα τους, επιρρίπτουν την ευθύνη στον ΣΥΝ, γράφοντας πως «η μήτρα της» βρίσκεται στη μη εφαρμογή των αποφάσεων της 1ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης: «Με διάφορα προσχήματα, μπλοκαρίστηκε η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών από τη μεγαλύτερη συνιστώσα που και τότε προτιμούσε έναν ΣΥΡΙΖΑ - εκλογική ομπρέλα». Για το σήμερα γράφουν για ένα σχήμα «που έχει ορισμένα τυπικά χαρακτηριστικά εγχειρήματος κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας, αλλά, ουσιαστικά, λειτουργεί περισσότερο σαν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος, κάνουν λόγο για «τελευταία ευκαιρία» που τους δίνεται και προειδοποιούν όσους «θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά η μαζική οργάνωση του κόμματός τους» ότι τον υπονομεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ