Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ασφάλεια και εγγυήσεις στο τραπέζι

Το ζήτημα της ασφάλειας μονοπώλησε σχεδόν τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η συζήτηση επί των θεμάτων ασφαλείας και των εγγυήσεων αναμένεται να συνεχισθεί και την επόμενη βδομάδα, στη συνάντηση της 23ης Ιούλη, οπότε και θα ανοίξει και το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των τουρκικών εγγυήσεων που η τουρκική πλευρά χαρακτηρίζει ως «αδιαπραγμάτευτο», ο Δ. Χριστόφιας επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην ομιλία του για την επέτειο της εισβολής, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «στα περί αδιαπραγμάτευτων, εγώ είπα ότι δεν συμφωνώ καμία πλευρά, για λόγους τάξης, εφόσον γίνονται συνομιλίες, να μιλά για κόκκινες γραμμές. Και την περασμένη φορά παρεξηγήθηκε από ορισμένους. Εννοώ ότι η τουρκική πλευρά δεν νομιμοποιείται να μιλά για αδιαπραγμάτευτα. Κατά συνέπεια, αφήστε το θέμα ως εδώ, να μιλήσουμε απόψε και οι συνομιλίες συνεχίζονται».

Ιδιαίτερο νόημα έδωσε στη χτεσινή συνάντηση ένα μπουκέτο με κλαδιά ελιάς, που έγραφε στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τουρκικά, τη λέξη «ειρήνη» και προσφέρθηκε από νέους στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να δοθεί στον Δ. Χριστόφια. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την παραλαβή του συμβολικού δώρου, είπε στον συνομιλητή του ότι «ελπίζω να αισθανόμαστε και οι δύο το ίδιο, ότι είμαστε συναγωνιστές με αυτά τα παιδιά. Θα ήθελα να συγχαρώ τους Τουρκοκύπριους νέους και τους Ελληνοκύπριους νέους που αγωνίζονται για την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση αρχών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ