Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ
«Διακριτή» πριμοδότηση της εμπορευματοποίησης

Εκτός απ' τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΙΚΑ, θα αγοράζει και απ' την ελεύθερη αγορά ενώ θα βάλει και όρια στις παροχές των ασφαλισμένων του

Διαχείριση, αντί της αντιμετώπισης, των εκρηκτικών αναγκών των ασφαλισμένων, προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Διαχείριση, αντί της αντιμετώπισης, των εκρηκτικών αναγκών των ασφαλισμένων, προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Με δύο Γενικές Διευθύνσεις θα λειτουργήσει ο κλάδος Υγείας που θα διαχωριστεί απ' τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση και αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ».

Το νομοσχέδιο επιγράφεται «Εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ» και έχει συνολικά 25 άρθρα, εκ των οποίων τα τρία - που προτάσσονται - είναι για τον κλάδο υγείας. Το άρθρο 1 προβλέπει τη διάκριση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ με τη συγκρότηση στις κεντρικές υπηρεσίες του Ιδρύματος «δύο διακριτών υπηρεσιών, των υπηρεσιών ασφάλισης και των υπηρεσιών υγείας και καθορίζονται οι υπηρεσίες που κάθε μία περιλαμβάνει». Οι δύο Διευθύνσεις για τον κλάδο Υγείας περιλαμβάνονται στο άρθρο 2 και η «μια, είναι για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των Υπηρεσιών Υγείας και μία για τη διαχείριση των παρεχομένων υπηρεσιών».

Με τη σειρά τους οι Γενικές Διευθύνσεις περιλαμβάνουν τέσσερις Διευθύνσεις. Η Γενική Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας περιλαμβάνει τις Διευθύνσεις Οργάνωσης - Αξιολόγησης - Μελετών και Εφαρμογών, Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων (λειτουργεί σήμερα σε επίπεδο τμήματος) Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (λειτουργεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο τμήματος) και Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας.

Αποκαλυπτικές όμως για την επιλογή του διαχωρισμού των δύο κλάδων οι διατάξεις για τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας. Αυτή θα περιλαμβάνει τέσσερις διευθύνσεις με πρώτη αυτή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που μέχρι σήμερα ήταν σε επίπεδο τμήματος. Η Διεύθυνση αυτή θα «διαχειρίζεται τις διαδικασίες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας τόσο από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, όσο και από τους εξωτερικούς προμηθευτές με τους οποίους συμβάλλεται το Ιδρυμα, ενώ θα καθορίζονται και τα όρια της παρεχόμενης περίθαλψης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εισηγητική Εκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Φαίνεται δηλαδή ότι ο διαχειριστικός χαρακτήρας της διεύθυνσης έρχεται να αποτελέσει έναν ακόμα διάδρομο στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας από το ΙΚΑ καθώς εκτός απ' τις δικές του υπηρεσίες, το ΙΚΑ θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από την αγορά για να τις παρέχει στους ασφαλισμένους, όπου πια κυριαρχούν οι μεγάλοι επιχειρηματίες της υγείας, επομένως οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν αδρά. Ταυτόχρονα φαίνεται καθαρά ότι η εκχώρηση αυτών των υπηρεσιών στην επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχει όρια, όπως αναφαίρεται στο επόμενο άρθρο 3 για τις λεγόμενες πρότυπες μονάδες υγείας. Η πρότυπη μονάδα υγείας θα εφαρμόσει το θεσμό του «προσωπικού-οικογενειακού γιατρού», θα διαχειριστεί τα έκτακτα περιστατικά και θα διασφλαλίσει την «ομαλή ροή των τακτικών μέσω του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού» (δηλαδή του 184). Τα «όρια», σύμφωνα με τον κώδικα των αστών, σημαίνουν όρια κόστους στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Επομένως προαναγγέλλουν περικοπές για τους ασφαλισμένους. Και αν χρειάζονται παραπάνω υπηρεσίες θα βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Τα ίδια ακριβώς είχε επεξεργαστεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2000 με το διαβόητο σχέδιο «Υγείας για τον Πολίτη», το οποίο δεν εφαρμόστηκε πλήρως μετά τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων.

Οι άλλες τρεις διευθύνσεις στη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης των Υπηρεσιών Υγείας είναι της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της Προληπτικής Ιατρικής και των Φαρμάκων.

Συναινετική ...διαφωνία

Υπέρ του διαχωρισμού των κλάδων υγείας και ασφάλισης τάχτηκε χτες η πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Ωστόσο όμως δήλωσαν κατηγορηματικά ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουν στην υπαγωγή των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας με τους σημερινούς όρους.

Κατά τα άλλα η ηγεσία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ στα πλαίσια της συναινετικής λογικής θύμισε τις ελλείψεις στον υγεινομικό τομέα αδιαφορώντας αν το σχέδιο συνολικά για το ΙΚΑ εξυπηρετεί σε τελική ανάλυση τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται συνολικά στο Ιδρυμα, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ