Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Πολιτική εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών
  • Ακυρώνεται ο παιδαγωγικός και κοινωνικός χαρακτήρας του παιδικού σταθμού
  • Αναπαράγονται οι προσωρινές μορφές εργασίας

Οπως η Παιδαγωγική δεν είναι εμπόρευμα, έτσι και ο παιδαγωγός δεν πρέπει να είναι περαστικός στη σχέση του με τα παιδιά
Οπως η Παιδαγωγική δεν είναι εμπόρευμα, έτσι και ο παιδαγωγός δεν πρέπει να είναι περαστικός στη σχέση του με τα παιδιά
Την πολιτική που ακυρώνει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών και αναπαράγει εργασιακές σχέσεις ομηρίας, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους παιδικούς σταθμούς.

«Τούτες τις μέρες, σημειώνει στην ανακοίνωσή της, στους χώρους των παιδικών σταθμών συναντιέται η αγωνία του εργαζόμενου με την αγωνία του γονιού. Για εκατοντάδες εργαζόμενους παιδαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό λήγει η σύμβαση και είναι αναπάντητο το ζήτημα της επαναπρόσληψής τους. Από την άλλη, εκατοντάδες γονείς θα αναγκαστούν να αναζητήσουν μια θέση στην ιδιωτική αγορά».

Αυτή η πραγματικότητα, συνεχίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επίθεση του κεφαλαίου στις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), ενταγμένη οργανικά στη στρατηγική των αναδιαρθρώσεων, έχει γίνει εργαλείο για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών. Οι εκλεγμένοι στα όργανα της ΤΑ (ενιαία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) είναι στοχοπροσηλωμένοι σε αυτόν τον αντιλαϊκό ρόλο της ΤΑ. Πρόσφατα, η ΚΕΔΚΕ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), στο όνομα της κρίσης, ξεκίνησε νέα αντεργατική επιδρομή με την πρόσληψη συμβασιούχων για τρία χρόνια, απαιτώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την απόλυσή τους. Μια σειρά απ' αυτούς τους εργαζόμενους θα απασχοληθούν πιθανόν σε προνοιακές δομές και στους παιδικούς σταθμούς. Για άλλη μία φορά, οι σύγχρονες ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας θα ακουμπήσουν σε ληξιπρόθεσμα προγράμματα και ληξιπρόθεσμους εργαζόμενους».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μαζί την ΚΕΔΚΕ «επιχειρούν την παραπέρα αποδιάρθρωση του χαρακτήρα των βρεφονηπιακών σταθμών. Η ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών θα διαμορφώσουν "παιδαγωγικό πρόγραμμα - ωράριο λειτουργίας" προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς. Η πρόταση για τη διαμόρφωση του νέου κανονισμού λειτουργίας μετατρέπει τους παιδικούς σταθμούς σε εμπόρευμα, ακυρώνοντας τον παιδαγωγικό - κοινωνικό τους χαρακτήρα. Μετατρέπει τους παιδικούς σταθμούς σε σύγχρονο "πάρκινγκ". Με τις νέες εργασιακές σχέσεις που προτείνουν θα είναι αδύνατον ο/η νηπιοβρεφοκόμος - παιδαγωγός να προσφέρει τα μέγιστα για τη διαμόρφωση και προετοιμασία του βρέφους - παιδιού».

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να παραμερίζονται «οι ανάγκες τους παιδιού για ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και οι όροι ομαλής κοινωνικοποίησής του. Τους παιδικούς σταθμούς, τους θέλουν απλά παιδοφυλακτήρια, που θα "επιτρέπουν" στον εργαζόμενο γονιό να παραδίδεται ανεπιφύλακτα στις προσταγές και τις ανάγκες της αγοράς, χωρίς ωράριο και δικαιώματα, χωρίς το ελάχιστο δικαίωμα να βλέπει το παιδί του».

Καταλήγοντας, η ΔΑΣ ΟΤΑ απαιτεί:

  • Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση. Δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατάργηση των τροφείων.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού (παιδαγωγούς - βοηθούς) και άνοιγμα νέων παιδικών σταθμών κατά προτεραιότητα στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές, με δημόσιες επενδύσεις.
  • Γενναία χρηματοδότηση των δήμων με μόνιμους πόρους.
  • Ενταξη των επαγγελματιών στα βαρέα και ανθυγιεινά με σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες. 30ωρο - 5ήμερο για όλους τους εργαζομένους, αφού η ψυχική και η φυσική αντοχή στο χώρο της Παιδαγωγικής καθορίζει την ποιότητα της αγωγής και φροντίδας του παιδιού.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ