Κυριακή 19 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΡΩΔΕΙΟ
Ολα τα 'χει ο μπαξές...

Η «πονεμένη» ιστορία της παραχώρησης του μνημείου από τις αρμόδιες αρχές

Eurokinissi

Από τον Χοσέ Καρέρας και τον Ερικ Κλάπτον, στον Σταμάτη Σπανουδάκη και την Αννα Βίσση (η συναυλία της τελευταίας τελικά αναβλήθηκε, όπως ανακοινώθηκε τις τελευταίες μέρες)... Ολα τα 'χει ο ...μπαξές του Ηρωδείου και αυτό το καλοκαίρι, αφού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το αρμόδιο όργανο υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, έδωσε την έγκρισή του. Οι συναυλίες αυτές γίνονται μετά τη λήξη του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και υπολογίζονται να είναι γύρω στις 20. Αλλο ένα δείγμα του πώς ένα μεγάλης σημασίας μνημείο καταπονείται από χρήσεις που εξυπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες.

«Κλειδί» η ...φιλανθρωπία

Η παραχώρηση αυτή του ρωμαϊκού ωδείου για διάφορες εκδηλώσεις, μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Αθηνών, δεν είναι κάτι καινούριο. Επί χρόνια, ισχυροί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες ασκούν πιέσεις προς το ΥΠΠΟ και τα αρμόδια όργανα, προκειμένου η μία ή η άλλη εκδήλωση που υποστηρίζουν να στεγαστεί στο Ηρώδειο και ν' αποκτήσει κάτι από την αίγλη του. Για να δοθεί, μάλιστα, η απαιτούμενη έγκριση, συχνά - πυκνά οι διοργανωτές αναζητούν το «κλειδί» της φιλανθρωπίας, προκειμένου ν' ανοίξουν ευκολότερα οι πύλες του. Ασφαλώς, μετράει και το γεγονός ότι το κόστος ενοικίασης του χώρου είναι μικρό: 3.000 ευρώ για κάθε παράσταση και 1.500 ευρώ για κάθε πρόβα, ενώ για τις χαρακτηρισμένες ως φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, η παραχώρηση είναι δωρεάν. Αυτό μάλλον εξηγεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φετινών εξωφεστιβαλικών εκδηλώσεων γίνεται ...για φιλανθρωπικούς σκοπούς, δηλαδή δωρεάν, χωρίς την καταβολή των παραπάνω τελών.

Μετά τη Γιουροβίζιον στο Καλλιμάρμαρο

Eurokinissi

Μετά τη Γιουροβίζιον στο Καλλιμάρμαρο
Με αυτή την «ομπρέλα», τη «φιλανθρωπική» είχε ντυθεί και η συναυλία της Αννας Βίσση, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9/9, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων, η οποία τελικά ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την εκδήλωση στο Ηρώδειο, λέγοντας ότι δε βρέθηκαν αρκετοί χορηγοί. Πάντως το γεγονός δεν αλλάζει καθόλου την ουσία για τη χρήση του μνημείου που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αοιδός, που είχε δεχτεί την πρόταση της «φιλανθρωπικής» συναυλίας, είχε προγραμματίσει να κάνει κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προκειμένου να ...αρμόζει στο χώρο. Ετσι, για παράδειγμα, δε θα συμπεριελάμβανε το δημοφιλές άσμα «Στην πυρά με τις ξενέρωτες...», ούτε το γιουροβιζιονικό «Everything»... Αντ' αυτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΠΟ, και το οποίο εγκρίθηκε, θα τραγουδούσε ...κάποια τραγούδια του «θεού» Νίκου Καρβέλα, μαζί με δημιουργίες των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου κ.ά. Ηταν όμως χαρακτηριστικό το επιχείρημα του παραγωγού της προς το ΚΑΣ: «Θέλουμε να βγάλουμε χρήματα». Η ίδια πάντως, παρά το ...φιλανθρωπικό του πράγματος, είχε γίνει φανερό ότι θα πληρωνόταν, με ποσό όμως ...χαμηλότερο από το συνηθισμένο. Εξάλλου, όπως ακούστηκε για μια ακόμη φορά, ...έτσι κάνουν οι περισσότεροι. Ισως λιγότερο απ' ό,τι συνήθως, αλλά αμείβονται, παρά τους όποιους φιλανθρωπικούς σκοπούς και τη δεδομένη, δωρεάν παραχώρηση του Ηρωδείου. Αλλά μήπως είναι λίγες οι φορές που βρεθήκαμε μπροστά σε εκδηλώσεις διαφόρων φιλανθρωπικών σωματείων, τα οποία ενώ έχουν εξασφαλίσει τη δωρεάν παραχώρηση του Ηρωδείου, προχωρούν σε συμφωνίες με ιδιωτικά καλλιτεχνικά πρακτορεία για εμφανίσεις διάσημων καλλιτεχνών, οι οποίοι αμείβονται με τεράστια ποσά; Μήπως δεν είναι κοινό μυστικό ότι πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις γίνονται μόνο και μόνο για το «θεαθήναι» και το ...κοσμικόν του πράγματος, ενώ τα χρήματα που τελικά συγκεντρώνονται για τον όποιο σκοπό είναι ελάχιστα;

Στο ίδιο «τσουβάλι»

Η «πονεμένη» ιστορία, που αφορά στην παραχώρηση του συγκεκριμένου μνημείου - όπως και άλλων - θα επαναλαμβάνεται. Η εύλογη απορία μελών του ΚΑΣ στις συνεδριάσεις που αφορούσαν στις παραχωρήσεις «αν οι λόγοι είναι εμπορικοί, για ποια κριτήρια ποιότητας μιλάμε;» ή διαπιστώσεις όπως ότι «το Ηρώδειο είναι ένα μνημείο που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές της Ακρόπολης, ανεξάρτητα αν έχει μεταβληθεί σε εμπορικό θέατρο και έτσι αντιμετωπίζεται από μερικούς» είναι χαρακτηριστικές για την εμπορευματοποίηση, η οποία με τον έναν ή άλλον τρόπο έχει αλώσει το αναμφίβολα καταπονημένο μνημείο. Οι εκπτώσεις από πλευράς Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο θέμα της παραχώρησής του είναι συνεχείς, ενώ ανύπαρκτα ουσιαστικά είναι τα κριτήρια γι' αυτές τις παραχωρήσεις - κάτι που φάνηκε και στις τελευταίες σχετικές συνεδριάσεις του ΚΑΣ. Με ποιο κριτήριο δεν υπήρξε πρόβλημα και αμέσως δόθηκε το πράσινο φως για παράδειγμα σε συναυλίες των Στ. Σπανουδάκη, Γ. Νταλάρα, Χ. Αλεξίου κ.ά., ενώ την ίδια ώρα κόβονταν ο Δ. Μητροπάνος ή ο Κ. Χατζής, οι οποίοι εγκρίθηκαν τελικώς στη συνεδρίαση της 30/6; Με ποια μέτρα και ποια σταθμά μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι καλλιτέχνες που έχουν διαφορετική διαδρομή και προσφορά;

Το θέατρο του παραλόγου, που παίχτηκε το φετινό καλοκαίρι με το θέμα των παραχωρήσεων, ίσως να οδήγησε στην απόφαση ότι το Ηρώδειο του χρόνου θα δοθεί μόνο για τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και για ορισμένες που θα γίνουν από φορείς του ΥΠΠΟ. Πέραν τούτων σε κανέναν άλλο, μιας και αποφασίστηκε πως θα παραμείνει κλειστό για την περίοδο Αύγουστος - Οκτώβρης. Ομως, ακόμη κι αν για ένα καλοκαίρι του δοθεί η δυνατότητα ν' ανασάνει, αυτό δε φτάνει για την προστασία του.

«Πίστα» από μάρμαρο

Χαρακτηριστική, πάντως, της υπόθεσης των παραχωρήσεων αποτελεί η έγκριση που δόθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ για τη συναυλία του Σάκη Ρουβά, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο (1/7). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφίσες διαφήμιζαν τη σχετική συναυλία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, πολύ πριν αυτή εγκριθεί από το Συμβούλιο (κατά πλειοψηφία, με ψήφους επτά υπέρ έναντι πέντε κατά). Οι ενστάσεις αφορούσαν κυρίως στο χαρακτήρα του μνημείου και στο ότι επρόκειτο για μεγάλη διοργάνωση στην οποία αναμένονταν 40.000 άτομα. Θες όμως το γεγονός ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ), η οποία μάλιστα είχε τη στήριξη της πρέσβειρας καλής θέλησης της ΟΥΝΕΣΚΟ, Μαριάννας Βαρδινογιάννη, θες ότι ο Σάκης Ρουβάς θα τραγουδούσε για το ...περιβάλλον - «Ολοι μαζί, Πρώτος Εσύ - Σε περιμένουμε για να στείλουμε μαζί με το Σάκη ένα μήνυμα για το περιβάλλον» ήταν το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας - δόθηκε η έγκριση και πραγματοποιήθηκε η συναυλία. Εξάλλου, ανάμεσα στις χιλιάδες ...Ρουβίτσες, παρόντες στη συναυλία ήταν «επιφανείς εκπρόσωποι της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής που δήλωσαν ενεργοί σύμμαχοι στο διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος» !! (σ.σ. ζούμε καθημερινά τ' αποτελέσματα αυτού του διαρκούς «αγώνα» τους).


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ