Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να ανατρέψουμε την πολιτική που οδηγεί στο μαρασμό

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών

«Την οργή και την απόγνωσή σας, για τη φετινή συγκομιδή του συμπύρηνου, κάντε την πλημμύρα να πνίξετε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που ξεκληρίζουν και τους μικρομεσαίους ροδακινοπαραγωγούς».

Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ στους ροδακινοπαραγωγούς, με την οποία τους καλεί να ανατρέψουν την πολιτική που οδηγεί στο μαρασμό της υπαίθρου, σημειώνοντας ότι απαιτείται κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, στα διαλογητήρια και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που κλείνουν, με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και με εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα.

Οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας βγάζουν σήμερα και πάλι τα τρακτέρ τους στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές που τους προσφέρουν οι βιομήχανοι για το συμπύρηνο ροδάκινο, ενώ τα κονσερβοποιεία αρνούνται να παραλάβουν όλη την παραγωγή.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς να διεκδικήσουν:

  • Αμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της περσινής χρονιάς 2008 από τους κονσερβοποιούς με ευθύνη και έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Αμεση προώθηση της περσινής παραγωγής κομπόστας με επισιτιστική βοήθεια (Νοσοκομεία, Στρατός, Ιδρύματα, Σχολεία, Κατασκηνώσεις κλπ.)με ταυτόχρονη δέσμευση της κυβέρνησης και των κονσερβοβιομηχάνωνσε τέτοιες κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων, ώστε να καλύπτουν το κόστος και να διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στον παραγωγό.
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων κλπ.
  • Την προστασία με κυβερνητικά μέτρα της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.
  • Τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Τον άμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες.

«Η ΠΑΣΥ πιστεύει ότι οι εξευτελιστικές τιμές του βιομηχανικού ροδάκινου και όλων των αγροτικών προϊόντων αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της αντιαγροτικής πολιτικής, γιατί:

Τα μονοπώλια αγοράζουν πάμφθηνα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και πωλούν στους αγρότες πανάκριβα μέσα και εφόδια. Ταυτόχρονα συμπιέζουν μισθούς και ημερομίσθια στους εργαζόμενους, οδηγούν στο "λουκέτο" τους αυτοαπασχολούμενους.

Τα ίδια μονοπώλια, με τη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, όπως και του ΠΑΣΟΚ πριν, διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές των βιομηχανοποιημένων προϊόντων, βγάζοντας αμύθητα κέρδη σε βάρος αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων.

Την κατάσταση επιδεινώνει και ο εκβιασμός της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) πως θ' απορροφήσει μόνο το 50% της φετινής παραγωγής των συμπύρηνων, αλλά και η λογική του συμβιβασμού και της υποτέλειας των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ