Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Τεταμένη η κατάσταση στην Ζινζιάνγκ

ΟΥΡΟΥΜΚΙ.--

Στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της Ζινζιάνγκ προχώρησε χθες η κινεζική κυβέρνηση, τη στιγμή που αυξάνουν τα θύματα των συγκρούσεων που σημειώνονται μεταξύ μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και Κινέζων της εθνότητας των Χαν. Οι νεκροί, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, από τις οδομαχίες που ξεκίνησαν την Κυριακή και συνεχίσθηκαν και κατά τη χθεσινή μέρα φτάνουν τους 156, ενώ περισσότεροι από 1.400 είναι οι συλληφθέντες.

Κατά τη χθεσινή μέρα, τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι Ουιγούροι επιτέθηκαν σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ουρούμκι, ενώ γυναίκες της εθνοτικής μειονότητας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Την ίδια στιγμή, περίπου 1.000 μέλη της κοινότητας των Χαν βγήκαν στους δρόμους με στόχους γειτονιές Ουιγούρων, όντας οπλισμένοι με σιδηρολοστούς και άλλα αυτοσχέδια όπλα, με συνθήματα υπέρ της προάσπισης της ασφάλειας της χώρας, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία, που προσπάθησε να διαλύσει την κινητοποίηση με δακρυγόνα.

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το πώς ξεκίνησαν οι βίαιες κινητοποιήσεις που οδήγησαν σε οδομαχίες, καθώς και ποιοι υποκίνησαν το εθνοτικό μίσος.

ΗΠΑ και ΕΕ, σχολιάζοντας τις ταραχές στην επαρχία Ζινζιάνγκ, κάλεσαν όλα τα μέρη να «δείξουν αυτοσυγκράτηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ