Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Στρώνεται το έδαφος» για την κυριακάτικη εργασία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Επανήλθε για συζήτηση στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που δρομολογεί την εργασία τις Κυριακές, υπό, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, «συγκεκριμένες συνθήκες και σε επιλεγμένες περιοχές». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει αρχίσει να συζητείται στο γαλλικό κοινοβούλιο από το περασμένο φθινόπωρο, όμως οι αντιδράσεις τόσο των συνδικάτων, αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης και πολλών κυβερνητικών βουλευτών έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες προσθήκες και αλλαγές.

Μετά από τις πλέον πρόσφατες αλλαγές, το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής: Να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, και συγκεκριμένα σε Παρίσι, Μασσαλία και Λιλ, με αντάλλαγμα την καταβολή διπλού μεροκάματου, ενώ θα παίρνουν την κυριακάτικη αργία τους εντός της βδομάδας. Επίσης, προβλέπεται η εργασία τις Κυριακές και στις τουριστικές περιοχές. Αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε αυτές τις περιοχές η κυριακάτικη εργασία θα βασίζεται στην εθελοντική προσφορά του εργαζομένου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το μεροκάματό του και προτείνεται η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικάτων και ενώσεων εργοδοτών στις προκείμενες περιοχές. Η κυβέρνηση μετρά σε 500 τις τουριστικές περιοχές, ενώ η αντιπολίτευση σε 6.000.

Οι διαφωνίες επί του περιεχομένου, όμως, φαίνεται ότι είναι το μικρότερο πρόβλημα της κυβέρνησης Σαρκοζί, καθώς δεν έχει καμφθεί, ούτε μεταξύ των δικών της βουλευτών, η γενική αντίρρηση για την κυριακάτικη εργασία υπό οποιουσδήποτε όρους. Χτες, μάλιστα, δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Liberation» αναφέρει ότι το 55% των Γάλλων διαφωνεί με την προοπτική κυριακάτικης εργασίας. Ετσι, πιθανολογείται ότι και αυτή τη φορά, το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί σε περαιτέρω διάλογο και αλλαγές, μέχρις ότου καλλιεργηθεί με αποτελεσματικότερο τρόπο το έδαφος για την υιοθέτησή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ