Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Κορυφώνεται ο αγώνας των λαϊκών δυνάμεων

Συνεχίζεται η λαϊκή πάλη κατά της χούντας. «Στρατιωτικοί, δειλοί δολοφόνοι» το σύνθημα στους δρόμους της πρωτεύουσας
Συνεχίζεται η λαϊκή πάλη κατά της χούντας. «Στρατιωτικοί, δειλοί δολοφόνοι» το σύνθημα στους δρόμους της πρωτεύουσας
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΛΠΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η σύγκρουση εντός της Ονδούρας μεταξύ των λαϊκών δυνάμεων και των πραξικοπηματιών εντείνεται μέρα με τη μέρα ενόσω τα παζάρια εκτός των πυλών της χώρας είναι σε εξέλιξη και έχουν επίκεντρο την Ουάσιγκτον.

Μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονταν χτες για δέκατη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών προσπάθησε να επιβάλει την επιστροφή των δασκάλων και των καθηγητών στα σχολεία, επιστρατεύοντάς τους στην ουσία, ώστε να καταδείξουν ότι η απεργία επ' αόριστον που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα σταδιακά σπάει. Εντούτοις ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Δασκάλων (FOMH) διαψεύδει την κυβέρνηση ντε φάκτο και το «Radio America» ανέφερε ότι όλα τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ σε ουκ ολίγα Πανεπιστήμια και Λύκεια οι μαθητές και οι φοιτητές έχουν ξεκινήσει τις καταλήψεις συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και στηρίζοντας τον απεργιακό αγώνα των δασκάλων και καθηγητών τους. Παράλληλα στη συνάντηση που κάλεσε το Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης συμμετείχε και η σύζυγος του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, Ξιομάρα, η οποία μάλιστα χτες κάλεσε όλους τους προεδρικούς υποψήφιους στις επικείμενες εκλογές του Νοέμβρη να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις προκειμένου να μη νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα.

Η ένταση των κινητοποιήσεων δείχνει ότι οι λαϊκές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να ανατρέψουν το πραξικόπημα δίχως να υπολογίζουν το κόστος, δηλαδή την ίδια τους τη ζωή. Οπως έγινε στην περίπτωση του 19χρονου τελικά Ισι Ομπέντ Μουρίγιο που δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο την Κυριακή. Οπως κατήγγειλε ο πατέρας, ο γιος του δολοφονήθηκε από τους ελεύθερους σκοπευτές του στρατού... Τις «εξωδικαστικές εκτελέσεις», όπως στην περίπτωση των 19χρονου αλλά και της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σίρο Νοριέγκα στις 3 Απρίλη έξω από το «Ράδιο Σονεγκέρα» και άλλων, κατήγγειλε χτες η Ριγομπέρτα Μεντσού η οποία βρίσκεται στην Ονδούρα.

«Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, θα διαμεσολαβήσει στην επίλυση της πολιτικής κρίσης», δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μανουέλ Σελάγια στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχτεί τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα... ενώ πρόσθεσε ότι «επιβεβαίωσε (στον Σελάγια) ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης»... Για άλλη μία φορά οι δηλώσεις της Κλίντον είναι σχετικά διαφοροποιημένες από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που σύμφωνα με το ΑΡ φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πράξει αυτό που θα έπρεπε σε αυτό το μέτωπο. «Δηλώνω τώρα ότι η Αμερική υποστηρίζει την αποκατάσταση του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, παρά το γεγονός ότι είναι αντίθετος με την πολιτική των ΗΠΑ», φέρεται να δήλωσε από τη Μόσχα ο Ομπάμα που πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ας σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον είναι αντιπροσωπεία των πραξικοπηματιών (της κυβέρνησής τους και επιχειρηματίες) και αναμενόταν να δώσουν συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει το Cormac Group, ομάδα από λομπίστες που στόχο έχουν την προώθηση υποθέσεων στο Κογκρέσο. Ο Σελάγια πριν την αναχώρησή του από το Ελ Σαλβαδόρ με προορισμό την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι απομένουν ώρες στους πραξικοπηματίες, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ρομέο Βάσκες Βελάσκες - εκ των πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος - του εκμυστηρεύτηκε ότι το αρχικό σχέδιο των πραξικοπηματιών δεν ήταν η απαγωγή του και η μεταφορά του στην Κόστα Ρίκα, αλλά η δολοφονία του, σχέδιο που δεν εκτέλεσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Σελάγια Ρόλαντ Βαλενσουέλα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ», ο Σελάγια είναι αποφασισμένος να επιστρέψει στη χώρα με κάθε τρόπο και αυτή την φορά χωρίς να προαναγγείλει το πότε...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ