Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κηρύχθηκε ήπια πανδημία γρίπης...

ΓΕΝΕΥΗ.--

Κατάσταση πανδημίας ήπιας «νέας γρίπης» κήρυξε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη εξαιτίας της γεωμετρικής αύξησης των εστιών μετάδοσης της νόσου σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη με χαρακτηριστικό την ιδιαίτερη έξαρση των νέων κρουσμάτων σε ΗΠΑ, Χιλή, Βρετανία, Αυστραλία και Αργεντινή.

Ετσι, με απόφαση του ΠΟΥ, τέθηκε σε εφαρμογή το έκτο (και τελευταίο) επίπεδο διεθνούς συναγερμού, που σε απλά λόγια σηματοδοτεί την πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα. Το καλό είναι πως η τωρινή πανδημία γρίπης δεν είναι (για την ώρα...) ούτε τόσο φονική ούτε τόσο επικίνδυνη όσο εκείνη που εκδηλώθηκε διεθνώς πριν 41 χρόνια (γνωστή και ως γρίπη του Χονγκ Κονγκ).Γι' αυτό και η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν εμφανίστηκε καθησυχαστική δηλώνοντας ότι το σημαντικό μήνυμα της χτεσινής έκτακτης συνόδου είναι ότι «είμαστε διαφορετικές χώρες με διαφορετικές καταστάσεις χωρίς μία μοναδική συνταγή για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Συνεπώς, η Τσαν προέτρεψε τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να μην κλείσουν τα σύνορα ή να θέσουν ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς...

Νωρίτερα, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν να κλείσουν για δύο βδομάδες όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της περιοχής έπειτα απ' τη μόλυνση 12 μικρών μαθητών από τον ιό Η1Ν1 της «νέας γρίπης» στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων αποφυγής περαιτέρω μετάδοσης της ασθένειας. Για προληπτικούς λόγους έκλεισε χτες και ένα σχολείο στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, έπειτα απ' τον εντοπισμό κρούσματος σε 11χρονο μαθητή.

Ως χτες επισήμως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας πλησίαζαν τα 30.000 (εκ των οποίων τα 141 απέβησαν θανατηφόρα) σε 74 χώρες.

Στη χώρα μας

«Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και για αυτό το στάδιο εξάπλωσης της Νέας Γρίπης» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ. «Το σύστημα, πρόσθεσε, τελεί κάτω από διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με βάση και το προβλεπόμενο, από την πρώτη στιγμή, σχέδιο. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος ανησυχίας λόγω της ηπιότητας της νόσου και της θερινής περιόδου αλλά κυρίως λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν».

Χτες το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη ή το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη απ' τους διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, έχει ήδη αρχίσει τις σχετικές διαβουλεύσεις ώστε να προμηθευτεί το νέο εμβόλιο μόλις αυτό ετοιμαστεί.

Χτες το βράδυ επίσης ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε και 8ο κρούσμα της «νέας γρίπης» στη χώρα μας. Πρόκειται για 38χρονη γυναίκα Καναδή υπήκοο, που ήρθε από τον Καναδά και τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ