Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση των επιθέσεων και ούτε λέξη για αμάχους

ΠΕΣΑΒΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Την κλιμάκωση του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας», με πρωταρχικό στόχο τους «Ταλιμπάν», αντί οποιουδήποτε κόστους στηρίζει η κυβέρνηση του Πακιστάν, ιδιαίτερα μετά τη διεύρυνση του μετώπου και πέρα από την κοιλάδα Σουάτ, στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών, που θεωρούνται «προπύργια των ανταρτών», παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μετά και την τελευταία επίθεση σε μουσουλμανικό τέμενος συγκρούονται με τους ενόπλους.

Ο χτεσινός απολογισμός του πακιστανικού στρατού φτάνει τους 66 νεκρούς, οι οποίοι φυσικά και χαρακτηρίζονται ως αντάρτες των Ταλιμπάν, χωρίς να γίνεται για ακόμα μία φορά η παραμικρή αναφορά σε αμάχους.

Την ίδια στιγμή εξακολουθούν οι πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ προς τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν να ξαναρχίσουν τις «ειρηνευτικές συνομιλίες», μετά και τις δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμόχαν Σινγκχ, ότι είναι πρόθυμος να «υπερκεράσει τις διαφορές των δύο χωρών με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας». Παράλληλα, η Ουάσιγκτον πιέζει το Ισλαμαμπάντ, να συλλάβει και να παραδώσει στην Ινδία τους υπόπτους για τις επιθέσεις στη Βομβάη, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 166 ανθρώπους, τον περασμένο χρόνο.

Κλιμάκωση των επιθέσεων πραγματοποιείται και στο γειτονικό Αφγανιστάν, όπου οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις και ο αφγανικός στρατός ανακοίνωσαν ότι 40 «αντάρτες Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, θέτοντας ως στόχο να «αυξηθεί η ασφάλεια», ενόψει των εκλογών του Αυγούστου και προμηνύοντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση του πολέμου.

Ενεργό ρόλο στο παιχνίδι του πολέμου σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, δείχνει να αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, αναμένεται να φιλοξενήσει τους προσεχείς μήνες δύο διεθνείς Συνόδους Κορυφής, με θέμα την ενίσχυση της «υποστήριξης» προς το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, στο πλαίσιο και της ομάδας Φίλων του Πακιστάν. Το Νοέμβρη, η Αγκυρα φιλοδοξεί να φιλοξενήσει μία δεύτερη συνάντηση των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν, με θέμα την «ανοικοδόμηση».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επιχειρεί ανανέωση των συμμαχιών της Ουάσιγκτον όσον αφορά το Αφγανιστάν, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ώστε να μην υπάρξει «αμερικανοποίηση του πολέμου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητικότητα για την επόμενη μέρα της κατοχής(2013-07-30 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα(2009-09-15 00:00:00.0)
Επαναβεβαιώνεται το ιμπεριαλιστικό ενδιαφέρον της ΕΕ(2009-06-20 00:00:00.0)
Επανέναρξη συγκρούσεων - προώθηση ιμπεριαλιστικών συμφερόντων(2009-05-03 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι πολύνεκρες επιθέσεις(2008-12-06 00:00:00.0)
Πολύνεκρη επίθεση στο Κοινοβούλιο(2001-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ