Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Σταθερή αλληλεγγύη στην Κούβα

Διάβημα διαμαρτυρίας χτες στην αμερικάνικη πρεσβεία, καταγγελία της επιθετικής πολιτικής της, ενάντια στο Νησί της

Επανάστασης

Η αντιπροσωπεία που επέδωσε χτες το ψήφισμα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Η αντιπροσωπεία που επέδωσε χτες το ψήφισμα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Διάβημα διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα, πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Με το διάβημά τους, οι φορείς επισημαίνουν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός και απαιτούν:

  • Την άρση του οικονομικού αποκλεισμού,
  • Την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών,
  • Την κατάργηση της Κοινής Θέσης των κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία με τη φύση των θεμάτων που θέτει, αποτελεί ωμή και απροκάλυπτη επέμβαση στην εσωτερική δικαιοδοσία της Δημοκρατίας της Κούβας, αφού, εμμέσως πλην σαφώς, αποβλέπει στην ανατροπή του πολιτικού, σοσιαλιστικού της συστήματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες, οργανώθηκε εκδήλωση, από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, την ΕΕΔΔΑ και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, όπου συζητήθηκαν όλα τα παραπάνω θέματα. Εκεί, επαναβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη προς τον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του, καθώς επίσης καταδικάστηκε η πολιτική απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού που ασκούν διαχρονικά εδώ και πενήντα χρόνια οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενάντια στον κουβανικό λαό.

Ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, μιλώντας στον «Ρ», τόνισε: «Αυτά που ζητάμε, είναι τ' αυτονόητα. Για το θέμα του αποκλεισμού, δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση. Είναι πενήντα χρόνια σχεδόν που είναι αποκλεισμένη η Κούβα. Υφίσταται έναν βαρύτατο, στις συνέπειες του, εμπορικό αποκλεισμό, εκτός βέβαια και από τις διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις, δολιοφθορές κ.λπ.».

Από την πλευρά της, η Μαρή Λαυρεντιάδου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, επισήμανε πως η πρωτοβουλία αυτή είναι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης «στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που είναι φυλακισμένοι άδικα στις αμερικανικές φυλακές», αλλά και «για να αναδείξει το θέμα ότι η κοινή θέση - που αυτή τη στιγμή ισχύει στην ΕΕ - πρέπει επιτέλους να αρθεί». Και κατέληξε: «Παρ' όλο που και η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, νομίζουμε ότι μπορεί να δείξει την αλληλεγγύη της σε μια άλλη, επίσης μικρή και γενναία χώρα που αντιμάχεται τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό». Στην αντιπροσωπεία, συμμετείχαν επίσης ο Κώστα Τουμασάτος, Γραμματέας του Ελληνοκουβανικού και οι Αντρέας Φραγκέας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Μιχάλης Λεγάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Στη συζήτηση που έγινε χτες για την Κούβα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι περισσότεροι συμμετέχοντες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η αναπτυσσόμενη αυτή χώρα και σημείωσαν ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα. Η περιοδική Εκθεση για την Κούβα σημειώνει ότι όλα αυτά γίνονται παρόλο που είναι θύμα ενός άδικου αποκλεισμού και διατυπώνει το αίτημα για άμεση άρση του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και εμπορικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ.

Στη σύνοδο του Συμβουλίου, συμμετέχουν πολλές διεθνείς οργανώσεις, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (εκπροσωπείται από τον Θανάση Παφίλη, Γενικό Γραμματέα του), η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών και πολλές άλλες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής για τον Χοσέ Μαρτί(2022-05-21 00:00:00.0)
Κάτω ο αποκλεισμός των ιμπεριαλιστών!(2018-09-22 00:00:00.0)
Κάτω ο αποκλεισμός των ιμπεριαλιστών!(2018-09-22 00:00:00.0)
Μαζική απαίτηση η άρση του αποκλεισμού(2009-10-16 00:00:00.0)
Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου(2002-01-29 00:00:00.0)
Συνάντηση Αλληλεγγύης για την Κούβα(1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ