Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Το ΚΚΕ άλλαξε βαθιά τον Ρίτσο»

«-- Ηταν μεγάλος ποιητής ο Ρίτσος; Αν ναι, γιατί βλέπουμε μεγάλες περιόδους με μερικές και ολικές εκλείψεις του; Το ΚΚΕ τον χρησιμοποίησε ή τον έχει ακόμη στο λαϊκό εικονοστάσιο, όπως κάποτε;

-- Θα ήταν ίσως βαρετό και ψυχοφθόρο για την όποια μεγάλη προσωπικότητα να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο της καθημερινότητας. Αλλωστε, δεν το έχει ανάγκη, γιατί γι' αυτήν σημασία έχει το έργο της να υπάρχει ζωντανό μέσα στους ανθρώπους. Οσο για το ΚΚΕ, γιατί τόση σκληρότητα; Υπάρχουν πολλοί από μας που θυσιάσαμε τα νιάτα μας ακολουθώντας τα ματωβαμμένα του λάβαρα. Κάτω από τη σκιά τους διδαχτήκαμε, ψηλώσαμε, ολοκληρωθήκαμε. Στο κάτω - κάτω, το ΚΚΕ είναι μια ιδέα που άλλαξε ριζικά το λαό και τη χώρα μας, όπως άλλαξε βαθιά τον Γιάννη Ρίτσο, δημιουργώντας για τους απογόνους αυτό το πρότυπο του πολίτη - ποιητή» (από συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στο ΒΗΜΑ).

Καιρός να πέσουν όλα τα κάγκελα

«Ζει στο Καλαμάκι. Η θάλασσα βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σπίτι του. Παρ' όλα αυτά αναγκάζεται να πηγαίνει για μπάνιο αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά, χρησιμοποιώντας μάλιστα το αυτοκίνητό του. Οπως εξηγεί αγανακτισμένος "είναι απαράδεκτο φαινόμενο. Μέχρι και τη θάλασσα περιφράσσουν και μας εκτοπίζουν όλο και πιο μακριά» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Για απόλυτη αποβλάκωση

«Σχέδιο εξοικονόμησης χρημάτων με την κατάργηση των σχολικών βιβλίων και την αντικατάστασή τους από διαδικτυακά βοηθήματα παρουσίασε χτες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ» (το θέμα στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ