Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπαιγμός των ελαιοπαραγωγών

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για 110.000 τόνους κοινοτικής παραγωγής, από την Κομισιόν, όχι μόνο δε θα ωφελήσει τους παραγωγούς, αλλά θα τους δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο επόμενο διάστημα. Οπως έγινε γνωστό, η ιδιωτική αποθεματοποίηση θα έχει διάρκεια 180 ημερών, δηλαδή έξι μήνες. Θα το μαζέψουν να το αποθηκεύσουν κάποιοι μεγάλοι λαδέμποροι και θα πληρωθούν καλά για τα αποθήκευτρα και μετά το αποθηκευμένο λάδι θα ξαναβγεί στην αγορά. Μόνο που όμως η περίοδος που θα ξαναπέσει στην αγορά θα είναι μέσα στην περίοδο παραγωγής του νέου λαδιού, οπότε αυτό θα το εκμεταλλευτούν οι μεγαλέμποροι - βιομήχανοι για να ρίξουν τις τιμές για τη νέα σοδειά σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα. Γίνεται φανερό πως πρόκειται για εξαπάτηση των ελαιοπαραγωγών, που δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους εμπαίζουν ασύστολα ΕΕ και κυβερνώντες. Η πολιτική της ΕΕ είναι μονά - ζυγά για τους βιομήχανους - πολυεθνικές. Και για την αγροτιά εξευτελιστικές τιμές, φτώχεια και ξεκλήρισμα. Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να αγωνιστούν για να σταματήσει η απάτη της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και να επανέλθει ο μηχανισμός της παρέμβασης, που εκ των πραγμάτων πρόσφερε μια ελάχιστη προστασία στους ελαιοπαραγωγούς. Καλούνται να αντιπαλέψουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική και να δημιουργήσουν τις πολιτικές προϋποθέσεις για την ανατροπή της.

Περί σεβασμού νοημοσύνης...

Οταν η πραγματικότητα δεν τους συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, της βγάζουν τη γλώσσα και της γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη. Αυτό ακριβώς πράττει και η Φλ. Νικολιδάκη στη χτεσινή «Αυγή», όπου αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα, μην έχοντας αποχωριστεί τα παραμορφωτικά γυαλιά του οπορτουνισμού. «Τελικά ποιος είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα;» αναρωτιέται και το ερώτημά της δεν αφορά στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά κύριο λόγο στο ΚΚΕ. Γράφει, λοιπόν, πως το ΚΚΕ έχασε και ισχυρίζεται πως «το εύρημα για τη δήθεν προβοκάτσια έγινε εκ των υστέρων φανερό ότι πήγε εγκαίρως να καλύψει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα (...) Τώρα ποιος τα πιστεύει αυτά στον Περισσό δυσκολεύομαι να μαντέψω, αλλά θα χρειαζόταν κάποιος σεβασμός στη νοημοσύνη των μελών του». Δεν είμαστε βεβαίως ειδικοί για να αναμετρηθούμε με τις αντιΚΚΕ εμμονές και την εμπάθεια που τους κατατρύχουν. Ούτε μας ενδιαφέρουν (αν και τους φανταζόμαστε) οι ειδικοί λόγοι που αναγκάζουν την αρθρογράφο της «Αυγής» να φτάνει σε τέτοιο παραλογισμό. Γιατί εδώ, στο όνομα της στρέβλωσης ξεπερνιέται κάθε λογική. Δηλαδή, το ΚΚΕ είχε επικοινωνία απευθείας με κάποιον «μάντη Κάλχα», που του 'δωσε με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών πριν αυτές γίνουν και πήρε τα μέτρα του; Ομως το ζήτημα, έτσι κι αλλιώς, είναι παράλογο, αφού το ΚΚΕ έχει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις εκλογές. Αυτή είναι η πραγματικότητα αρέσει δεν αρέσει στον οπορτουνισμό. Ομως, το πιο βασικό είναι ότι οι προβοκάτσιες εναντίον του ΚΚΕ ήταν παρούσες μεγάλο διάστημα πριν τις εκλογές, τις οποίες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλοδεχόταν όπως σαφέστατα προκύπτει απ' τη στάση που τηρούσε απέναντί τους.

Αν τώρα, τα παραπάνω τα συνδυάσουμε με την πρώτη παράγραφο του επόμενου άρθρου, που ισχυρίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που με τον κλασικό τρόπο ερμηνείας θα λέγαμε "συγκρατήσαμε τις δυνάμεις μας"», τότε είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος σεβασμού στη νοημοσύνη του κόσμου που τους διαβάζει.

Ενιαία ευρω-υποταγή στη φαρμακοβιομηχανία

Υποταγή στις επιδιώξεις της φαρμακοβιομηχανίας αποτελούν οι δεσμεύσεις του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παραγωγή και διάθεση των εμβολίων τόσο για τη νέα γρίπη όσο και για την εποχική γρίπη. Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας έγινε προχτές στο Λουξεμβούργο. Συμφωνήθηκε να εξεταστούν οι παράμετροι ενιαίας στρατηγικής για την παραγωγή, αδειοδότηση και διάθεση του εμβολίου κατά της νέας γρίπης βάσει πρότασης την οποία υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ενδεχόμενη δημιουργία κεντρικού αποθέματος. Εξετάσθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο κοινής διαπραγμάτευσης για συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία για την προμήθεια εμβολίων στα κράτη - μέλη, τα οποία δεν έχουν ακόμη συνάψει επιμέρους σχετικές συμφωνίες. Κατά τη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής, συμφωνήθηκε, να ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της έγκαιρης και επαρκούς παραγωγής του εμβολίου κατά της εποχιακής γρίπης, η οποία έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τη νέα γρίπη. Φαίνεται, δηλαδή καθαρά, πως στο όνομα των υπαρκτών αναγκών, οι κυβερνήσεις των χωρών σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς οι δυνατότητες των κρατών-μελών στην αλυσίδα των εμβολίων είναι ανύπαρκτη.

Να παλέψουν μαζί Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Από την επομένη των ευρωεκλογών, η φιλολογία του πολιτικού ρεπορτάζ κάνει λόγο για υιοθέτηση από την κυβέρνηση της ατζέντας του ΛΑ.Ο.Σ. σε ό,τι αφορά τα θέματα της αντιμετώπισης του προβλήματος των μεταναστών και της «ασφάλειας του πολίτη». Είναι σαφές πως με πρόσχημα την απώλεια ψήφων της ΝΔ προς τα χαμηλότερα «πατώματα» της πολυκατοικίας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα καταστολής σε βάρος των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, θα προχωρήσει στην υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που χτυπά σκληρά τα δικαιώματα των μεταναστών, σέβεται μόνο τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και ζητά τη νομιμοποίηση μόνο εκείνων που είναι αναγκαίοι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Επιπλέον, το να στραφεί η συζήτηση προς το ζήτημα των μεταναστών - όσο υπαρκτό και μεγάλο κι αν είναι - είναι ό,τι πιο βολικό για να περάσουν πιο εύκολα μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Από την οικονομική κρίση πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι. Και οι Ελληνες και οι ξένοι που δουλεύουν στη χώρα μας βιώνουν στους χώρους δουλειάς ένα όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας. Μήπως οι αποφάσεις που πάρθηκαν πρόσφατα στο Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ δεν χτυπούν όλους ανεξαιρέτως τους εργάτες; Μήπως δεν αφορά τον Ελληνα, αλλά και τον μετανάστη εργάτη το δίλημμα που βάζει η ΕΕ ή δέχεστε να δουλεύετε όποτε κι όταν θέλουν τα αφεντικά ή απολύεστε; Μήπως δεν τους αφορά όλους η μείωση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας»; Μήπως δεν αφορά τον Ελληνα εργάτη, όταν ο μετανάστης συνάδελφός του οδηγείται από αυτήν την πολιτική σε απόγνωση, όταν δουλεύει με την απειλή της απέλασης, της σύλληψης, της αστυνομικής βίας, για να πάρει κάποια ψίχουλα;

Είναι αναμφισβήτητο ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα είναι υπαρκτό, μεγάλο και σύνθετο. Για παράδειγμα, η κουβέντα που γίνεται για την «ασφάλεια του πολίτη στο δημόσιο χώρο» είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστική. Πραγματικά αναβαθμισμένη είναι μια περιοχή που οι κάτοικοί της ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, γιατί έχουν ένα μισθό που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους, δεν ζουν την ανασφάλεια για το μεροκάματο και τις συντάξεις τους, απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Εχουν δωρεάν χώρους πρασίνου και υποδομές αναψυχής και αθλητισμού για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Αν υποθέσουμε ότι φυλακίζονται όλοι οι μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση και ζητούν οι διάφορες «επιτροπές αγανακτισμένων», οι κάτοικοι θα μπορούν να μιλούν για ασφάλεια και αναβάθμιση, όταν θα είναι άνεργοι ή με μισθό πείνας, χωρίς χρήματα για να ταΐσουν τα παιδιά τους;

Αν είχαν όλα τα παραπάνω και οι ίδιοι και οι μετανάστες εργάτες που θα συμβίωναν στον ίδιο χώρο, δεν θα ήταν τότε αναβαθμισμένη και ασφαλής η περιοχή; Για όλα αυτά, οι Ελληνες και οι μετανάστες εργάτες πρέπει να παλέψουν μαζί. Να αγωνιστούν για να μην πληρώσουν την οικονομική κρίση. Να δώσουν αγώνα ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι ταξικός όσο κι αν η άρχουσα τάξη προσπαθεί να εμφανίσει ως αντίπαλο στον εργάτη τον εργάτη.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ετοιμα τα αντιλαϊκά σχέδια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΩΣ ΤΟ 'ΠΕ αυτό ο Καραμανλής στο Υπουργικό Συμβούλιο; Θα «αλλάξουμε ό,τι πικραίνει και ό,τι απογοητεύει τους πολίτες»; Εντυπωσιακό!

Κυβέρνηση είναι αυτή ή λαϊκό συγκρότημα σε νυχτερινό κέντρο; «Στηρίξτε ΝΔ! Διώχνει την πίκρα και ...τους "νταλκάδες"»!

Βέβαια, κάτι ξέρουν αυτοί που το έχουν ρίξει στο ...συναισθηματικό. Ο,τι «απογοητεύει» και «πικραίνει» λένε , όχι ό,τι ...βουτάει από τις τσέπες των εργαζομένων. Αυτό δεν αλλάζει.

Κρίση έχουμε, βρε παιδιά. Αντε να διώξουμε κανέναν υπουργό ή κανένα στέλεχος που έχει δώσει δικαιώματα. Οχι να τα διαλύσουμε όλα και να υπονομεύσουμε την ανάπτυξη (των λίγων).

Μέχρι να «αλλάξει», πάντως, η Νέα Δημοκρατία, έχει λίγο χρόνο πρώτα για να μας ...«αλλάξει τα φώτα». Καθότι καλοκαίρι έρχεται...

Κι όταν ακούτε εσείς καλοκαίρι, σκέπτεστε τα θερινά μπάνια, τις θερινές διακοπές, τη θερινή ραστώνη. Αυτοί πάλι σκέφτονται τα ...Θερινά Τμήματα.

Αυτά, ντε, που έχει η Βουλή και κάθε καλοκαίρι (ιδίως εκεί που σφίγγουν οι ζέστες) πήζουν από αντιλαϊκά νομοσχέδια, τα οποία δε θέλησαν να περάσουν το χειμώνα.

Φέτος ειδικά, προβλέπεται και πολλή δουλειά, αφού είχαμε προεκλογική περίοδο και οι κυβερνώντες είχαν αναγκαστικά φορέσει το «φιλολαϊκό» τους πρόσωπο.

Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι θα ανακόψει τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης η ...«νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές», για την οποία μιλούν ακόμη οι «πράσινοι».

Ουδεμία σχέση έχει με αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής όλη αυτή η κόντρα και το έχουν καταλάβει πια και οι πέτρες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ αρχίσανε και οι φωτιές! Οπως πάντα. Φταίνε φυσικά - σύμφωνα με την κυβέρνηση - ο καύσωνας, οι άνεμοι και όλα τα σχετικά. Κατά το ΠΑΣΟΚ, φταίει η ανοργανωσιά της ΝΔ.

Σε καμία περίπτωση δε φταίνε τα μειωμένα κονδύλια του προϋπολογισμού για πυροσβέστες και δασικούς υπαλλήλους και, γενικώς, οι δαπάνες για την πολιτική προστασία. (Αυτά που η ΕΕ θεωρεί ...χαμένα λεφτά).


Γρηγοριάδης Κώστας

Αντιλαϊκή «εφεδρεία»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια για αξιοποίηση του ΛΑ.Ο.Σ., ώστε να χρησιμοποιηθεί ως «υπομόχλιο» με σκοπό να μετατοπιστεί ο συνολικότερος άξονας της πολιτικής ζωής σε πιο συντηρητικές θέσεις, ήταν ολοφάνερη πριν τις ευρωεκλογές. Γίνεται όμως απροσχημάτιστη και επιταχύνεται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, καθώς οι πάντες επιχειρούν να εμφανίσουν την άνοδο του ΛΑ.Ο.Σ. ως «δικαίωση» και επιδοκιμασία των ξενοφοβικών, ρατσιστικών και εθνικιστικών αντιλήψεών του. Ηδη, η κυβέρνηση, στο όνομα του επαναπατρισμού των ψηφοφόρων της που «διέρρευσαν» προς το ΛΑ.Ο.Σ., έχει αναδείξει στην πρώτη γραμμή τα θέματα της «ασφάλειας του πολίτη», κραδαίνοντας τη σημαία του νόμου και της τάξης, δηλαδή την επίδειξη πυγμής απέναντι στους μετανάστες, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο. Ταυτόσημες και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που δε διστάζει να πλειοδοτεί ειδικά για τους μετανάστες, αξιώνοντας την «επαναπροώθησή» τους στις πατρίδες τους, όπου μαίνονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και θερίζουν η πείνα και οι αρρώστιες. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι, ούτε ήταν ποτέ, το αποκρουστικό μόρφωμα του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά το ίδιο το σύστημα, που χρησιμοποιεί, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όλες τις εφεδρείες για να κρατάει καθυποταγμένο το λαό.

Φοβούνται το «μικρόβιο» της ταξικής πάλης

Εμπόδια σε κάθε δράση του ΠΑΜΕ προσπαθούν να βάλουν οι εργοδότες, που δυσκολεύονται να κρύψουν την ανησυχία τους για τις εργατικές συνειδήσεις που αποσπά από την επιρροή της προπαγάνδας και της τρομοκρατίας τους το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Προχτές συνεργείο του ΠΑΜΕ πέταξε τρικάκια στη βιομηχανική περιοχή στο Κρυονέρι, καλώντας τους εργάτες να καταγγείλουν στο ΠΑΜΕ οτιδήποτε έχει να κάνει με την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Λίγες ώρες μετά, εργοδότες της περιοχής έπαιρναν τηλέφωνο στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ για να διαμαρτυρηθούν ότι «τα τρικάκια μολύνουν το περιβάλλον»! Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι βρίσκουν το θράσος να μιλάνε για το περιβάλλον οι κατεξοχήν ρυπαντές, αυτοί που έχουν κάνει την καταστροφή του περιβάλλοντος κερδοφόρα επιχείρηση. Αφήνουμε επίσης κατά μέρος την αντίληψη που λέει ότι περιβάλλον για τον εργαζόμενο είναι μόνο τα δέντρα και τα πουλιά και δεν είναι για παράδειγμα το εργασιακό περιβάλλον στις επιχειρήσεις όσων «διαμαρτύρονται» δήθεν για τα τρικάκια. Στο δικό τους περιβάλλον χιλιάδες εργάτες σακατεύονται ή σκοτώνονται κάθε χρόνο. Ας πάμε στην ουσία του πράγματος. Τι είναι αυτό που ενόχλησε πραγματικά τους μεγαλοεργοδότες της περιοχής; Αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι ότι η δράση του ΠΑΜΕ «μολύνει» - για τα δικά τους μέτρα και σταθμά - τα μυαλά και τις συνειδήσεις των εργατών. Οτι τους βάζει το «μικρόβιο» της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία. Ακόμα χειρότερα, της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και του πλούτου που οι ίδιοι οι εργάτες παράγουν. Αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι να μη χάσουν «την κουτάλα μαζί με τα ζουμιά». Αυτό το φόβο τους οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον και συμφέρον να τον κάνουν πραγματικότητα, ενισχύοντας με κάθε μέσο το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Ευρω-τσεκούρι στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ

Τσεκούρωμα στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) και χειροτέρευση του καθεστώτος ασφάλισης επέβαλε η ΕΕ και το εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση. Ο ΕΛΓΑ προσάρμοσε τα δεδομένα στις νέες αρνητικές απαιτήσεις της ΕΕ και πρόσφατα εγκρίθηκε από την Κομισιόν ο νέος Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, δηλαδή το νέο καθεστώς των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ. Το πρώτο που γίνεται είναι να μη δίνεται αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στο φυτικό και το πάγιο κεφάλαιο, αφού θα κόβεται πάντα ένα 20%. Δηλαδή, αν έχει γίνει μια ζημιά 80%, θα αφαιρείται το 20% και να δίνεται αποζημίωση για το 64% της ζημιάς. Ζημιωμένες βγαίνουν, επίσης, οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές όπου πριν αποζημιώνονταν για ζημιές άνω του 20% τώρα πηγαίνει και σ' αυτές το ποσοστό της ζημιάς στο άνω του 30%, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Αλλάζει, επίσης, το κατώτατο όριο ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο ανά έτος και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30% το πρώτο έτος της ζημιάς, ενώ πριν το όριο ήταν 10% για το πρώτο έτος και έπρεπε να υπάρχει ζημιά τουλάχιστον 30% σε επίπεδο τριετίας. Είναι φανερό πως τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα κι όλα συμβαίνουν, επειδή, εκτός των άλλων, στην ΕΕ εκτιμούν ότι στα επόμενα χρόνια οι ζημιές από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες όλο και θα μεγαλώνουν, λόγω των κλιματικών αλλαγών. Οπότε κάπως πρέπει να μειωθεί το κόστος των αποζημιώσεων και έτσι πέφτει ψαλίδι σε βάρος πάντα των συμφερόντων της αγροτιάς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος

Ωρες δεν πέρασαν από το κλείσιμο της κάλπης και τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπιασαν δουλειά. Οι αποφάσεις των υπουργών Απασχόλησης των χωρών - μελών δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Η επίθεση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης θα γίνει ακόμα πιο σκληρή. Επιδιώκουν να σπάσουν τον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων. Να μονιμοποιήσουν και να εξαπλώσουν την «απασχολησιμότητα», την ευελιξία, την υπο-απασχόληση. Και αντίστοιχα: Στη θέση της Κοινωνικής Ασφάλισης που γνωρίσαμε μέχρι τώρα, να τοποθετήσουν ένα αποστεωμένο Σώμα με συντάξεις στα κατώτερα επίπεδα, υπηρεσίες Υγείας ακριβοπληρωμένες από τους εργαζόμενους και αποσαθρωμένες υπηρεσίες Πρόνοιας σε επίπεδο πτωχοκομείου. Αυτό είναι το μοντέλο τους. Αυτή η στρατηγική τους επιδίωξη. Και σε αυτή την επιδίωξη έχουν συστρατευτεί άπαντες οι θιασώτες της ΕΕ. Ολοι σέρνουν το χορό της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης. Παιανίζουν για τη μακροημέρευση της κερδοφορίας των καπιταλιστικών ομίλων. Απαντες, Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι της αειφόρου ανάπτυξης του κεφαλαίου, «αριστεροί» των Βρυξελλών και «ακραίοι» του εθνικιστικού παροξυσμού, όλοι τους, προσκυνητές του ευρωπαϊκού ονείρου... Ονειρο που αποδείχτηκε εφιάλτης για τους λαούς και τους εργαζόμενους της Ευρώπης.

Απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να σηκώσουν το μπόι τους. Απαιτείται εδώ και τώρα ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος και ειδικά του εργατικού κινήματος. Η ανασύνταξη αυτή δεν μπορεί να γίνει αν οι πλατιές λαϊκές μάζες, οι εργαζόμενοι δεν ξεκαθαρίσουν στο μυαλό και στη συνείδησή τους ποιος είναι ο αντίπαλος. Ποιος οδηγεί την κοινωνία στο Μεσαίωνα. Αν στη συνείδηση της εργατικής τάξης δεν καταδικαστούν τελεσίδικα η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι φορείς της. Γιατί, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές, γίνεται φανερό ότι η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους δεν πέφτει από τον ουρανό. Παράγεται σε συγκεκριμένα κέντρα, από συγκεκριμένους φορείς, εξυπηρετεί συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ήδη την προσήλωσή του στην ίδια πολιτική, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την κυβέρνηση της ΝΔ. Το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε βγάζει τσιμουδιά για τους σχεδιασμούς της ΕΕ είναι και αυτό απόδειξη. Μερικές φορές η σιωπή είναι εξίσου ηχηρή.

Σήμερα δεν αρκεί η διαπίστωση για τις συνέπειες των αντεργατικών πολιτικών. Αυτές ο λαός μας τις ζει καθημερινά στο πετσί του. Δε φτάνει η δυσαρέσκεια, πολύ περισσότερο δεν οδηγούν πουθενά η μοιρολατρία και η αποστράτευση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η εγχώρια πλουτοκρατία έχουν κηρύξει τον πόλεμο στα λαϊκά στρώματα. Και αυτόν τον κοινωνικό πόλεμο δεν μπορεί κανένας να τον αποφύγει. Δεν υπάρχουν απρόσβλητα καταφύγια. Το μόνο κοινωνικό καταφύγιο είναι το μετερίζι του ταξικού αγώνα. Το μόνο σίγουρο όπλο είναι η εθελοντική συστράτευση, το βάθεμα της ταξικής πάλης, η πολιτικοποίηση του κινήματος.

Σε αυτή την ανασύνταξη του κινήματος, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του Κόμματος, οι Κνίτες, οι νέοι αγωνιστές που συστρατεύτηκαν και συστρατεύονται μαζί τους έχουν τον πρώτο λόγο. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Με τις νέες εμπειρίες που αποκτήθηκαν και σε αυτή την εκλογική μάχη, οι κομμουνιστές πρέπει να βρεθούν και πάλι στο πόστο τους με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με μεγαλύτερη απαιτητικότητα από τον εαυτό μας. Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ