Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Σε λειτουργία το ιμπεριαλιαλιστικό ευρωστρατηγείο

Την πλήρη ενεργοποίηση του ιμπεριαλιστικού Ευρωστρατηγείου (HELLENIC EU-OHQ), που εδρεύει στην 1η Στρατιά Λάρισας, θα σημάνει η στρατιωτική άσκηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την επωνυμία «MILEX 09», που θα διεξαχθεί από 17 έως 26 Ιούνη. Η άσκηση που θα γίνει στη Λάρισα και τη Νάπολη της Ιταλίας, στο πλαίσιο της διαβόητης Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ασφάλειας, αφορά στη «διαχείριση κρίσεων» και αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά στρατιωτική άσκηση της ΕΕ, με την ίδια επωνυμία. Επιχειρησιακός διοικητής της, ορίστηκε ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ενώ Διοικητής Δυνάμεων ορίστηκε ο Ιταλός υποστράτηγος Βιντσέντσο Σάντο. Θα προσκληθούν και θα ενημερωθούν αντιπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ.

Στις αρμοδιότητες του «ευρωστρατηγείου», είναι η οργάνωση και η εκτέλεση στρατιωτικών κι άλλων επεμβατικών αποστολών του στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ - σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ - σε βάρος χωρών και λαών της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί δηλαδή ένα ακόμα βήμα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την παγκόσμια ιμπεριαλιστική λεία. Κι αυτό, εκτός των άλλων, συνεπάγεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μεγαλύτερους κινδύνους για τη χώρα και το λαό. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να σχεδιάσει την άσκηση πάρθηκε υπό την επιχειρησιακή δικαιοδοσία του Γενικού Γραμματέα της ΕΕ, πρώην Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια μάλιστα του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, Χαβιέ Σολάνα.

Με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, η λειτουργία του ευρωστρατηγείου, λοιπόν, αποτελεί ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα στην περαιτέρω ενσωμάτωση της χώρας στους ΝΑΤΟικούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς. Υπενθυμίζουμε, δε, ότι, στη Λάρισα, ταυτόχρονα, με το ευρωστρατηγείο, λειτουργεί και το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, στο οποίο, πριν λίγο καιρό, τοποθετήθηκε Τούρκος διοικητής. Κι αυτό όπως είχε τονίσει το ΚΚΕ, είναι το φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής της Ελλάδας στο δολοφονικό συνασπισμό, συμμετοχή που τόσο ένθερμα υποστηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, το ΚΚΕ που πάντα υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, όπως και η ΕΕ, ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ