Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Γάμοι του Φίγκαρο» στη Νίκαια

Ο Κερουμπίνο και η Μπαρμπαρίνα, ο Φίγκαρο και η Σουζάνα, ο Κόμης και η Κόμισσα, ο Μπάρτολο και η Μαρτσελίνα περιηγούνται τις ηλικίες του έρωτα και τραγουδούν τα τραύματα και τις ουλές του, τα παραστρατήματά του, την πίστη και την απιστία, με αρωγό τη μουσική του Μότσαρτ που υφαίνει το παιχνίδι του υπόρρητου με τον πιο θαυμαστό τρόπο στην όπερα «Οι Γάμοι του Φίγκαρο». Το έργο παρουσιάζεται στη μουσικοθεατρική παράσταση που θα δώσει αύριο (18/5, 8.30 μ.μ.), στη Νίκαια, το μουσικοθεατρικό σύνολο «ΗΜΙ-ολον». Η παράσταση πραγματοποιείται στον Πολιτιστικό Χώρο του ανακαινισμένου «Χαμάμ» (Μυλασσών και Αρμενίων Προσκόπων), στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας.

Η μουσική διδασκαλία είναι της Αννας Μουζάκη, η σκηνοθεσία - κείμενα - αφήγηση της Μάρως Παπαδοπούλου, στο πιάνο ο Αρης Γραικούσης και η μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη. Ερμηνεύουν: Νίκος Ζιάζιαρης, Δημοσθένης Σταυριανός, Ισαβέλλα Πετράκη, Δανάη Κοντόρα, Βασιλική Εξαρχάκου, Βασίλης Ασημακόπουλος, Βαγγέλης Αγγελάκης, Ελλη Αρβανίτη, Κική Σακελλαρίου, Χάρης Οσιπιάν.

Η όπερα «Οι γάμοι του Φίγκαρο», η πρώτη χρονολογικά από την τριάδα των μουσικών κωμωδιών του Μότσαρτ θεωρείται ότι είναι εκείνη που εκφράζει το πληρέστερο και πιο ισορροπημένο όραμα του δημιουργού της για την κοινωνία. Και μόνον η επιλογή του ρηξικέλευθου θεατρικού κειμένου του Μπομαρσέ ως βάση για το λιμπρέτο της όπεράς του καταδεικνύει την κοινωνικοπολιτική ευαισθησία του Μότσαρτ και το ριζοσπαστισμό της σκέψης του. Ο Φίγκαρο, ένας απλός υπηρέτης που αποδεικνύεται πολύ πιο έξυπνος, επινοητικός και καταφερτζής από το αφεντικό του. Τολμά να σαρκάζει την κοινωνική κατάσταση της εποχής, αλλά και την πολιτική ολόκληρη, εκφράζοντας την ογκούμενη λαϊκή δυσφορία και τις αρχές του Διαφωτισμού για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός ο πληβείος, παρά την χαμηλή κοινωνική του θέση, μένει πάντα ένας ελεύθερος άνθρωπος που δε διστάζει να πει στους έχοντες και κατέχοντες πόσο ανόητοι, αναίσθητοι και διεφθαρμένοι είναι και πως οι θεσμοί του καθεστώτος είναι υποκριτικοί, άδικοι και καταπιεστικοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ