Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Ολα με αγώνες κατακτιούνται

Με φοιτητές και εργαζόμενους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας μίλησε χτες η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε περιοδεία της στο ίδρυμα

Από τη χτεσινή συζήτηση με φοιτητές της Γεωπονικής
Από τη χτεσινή συζήτηση με φοιτητές της Γεωπονικής
«Εχετε χίλιους λόγους να ψηφίσετε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και την Πανσπουδαστική ΚΣ στις φοιτητικές. Ενισχύστε το ποτάμι της ανυπακοής και ρήξης με αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που είπε την αλήθεια για τις αποφάσεις της ΕΕ, όταν οι άλλοι τις ψήφιζαν και τις πανηγύριζαν. Θυμηθείτε: Το Μάαστριχτ όλοι μαζί το ψήφιζαν. Ολοι μαζί πανηγύριζαν για το ευρώ και την ΟΝΕ, λέγοντας ότι εξασφαλίζει σταθερότητα, ευημερία, σιγουριά. Πού 'ν' τα; Με αφορμή την κρίση λένε "μη μιλάτε, μη ζητάτε, σκύψτε το κεφάλι, δουλέψτε περισσότερο να πληρωθείτε λιγότερο". Θα το δεχθούμε; Είναι άδικο. Η ψήφος σας να είναι δυνατή, ισχυρή, κόκκινη. Να πιάσει τόπο». Με αυτά τα λόγια η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, κάλεσε χτες το πρωί φοιτητές και εργαζόμενους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας να δώσουν δύναμη στους αγώνες που έρχονται, να μην το βάλουν κάτω.

Μιλώντας με φοιτητές, υπενθύμισε τα «τρία όχι» των λαών της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας στα ευρωδημοψηφίσματα, επισημαίνοντας ότι στις συγκεκριμένες χώρες πάνω από το 70% των αγροτών είπαν «όχι», «γιατί είχαν πείρα από τη ζωή τους. Κοιτάξτε τους αγρότες - που η δουλειά σας έχει άμεση σχέση μαζί τους - στη χώρα μας, στους δρόμους ήταν. Τι ζητούσαν; Να μπορούν να πουλάνε τη σοδειά τους σε τιμές αξιοπρεπείς και να μην είναι στα νύχια των καρτέλ, των τραπεζών, των εμπόρων. Να έχουν ένα εισόδημα για να μην ξεριζωθούν». Οσο για την κρίση, «θα περάσει και τα μέτρα θα μείνουν και μας γυρίζουν αιώνες πίσω. Θα έχετε λιγότερα δικαιώματα από τους πατεράδες και τους παππούδες σας».

«Κοιτάξτε το επάγγελμά μας, σημείωσε. Είναι πολύ δυνατό και χρήσιμο στην κοινωνία, γιατί εξασφαλίζει τη διατροφή του λαού. Ο κάθε λαός, αν δεν έχει να φάει, δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Κι όμως η πολιτική της ΕΕ - που με συνέπεια εφαρμόζουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - μας έχει καταδικάσει στο ξερίζωμα, την εγκατάλειψη, την πρόωρη συνταξιοδότηση. Και πού δίνουν τα λεφτά από τα Κοινοτικά Πακέτα Στήριξης; Στην περιβαλλοντική γεωργία και όχι για να εξασφαλιστούν φθηνά και ασφαλή τρόφιμα για το λαό. Να εγκαταλείπεις τη γεωργία και να πηγαίνεις σε αντικατάσταση των γεωργικών γαιών με δασικές στο όνομα της "προστασίας του περιβάλλοντος" και την ίδια στιγμή δε δίνουν λεφτά για αναδασώσεις των καμένων δασών».

Σε συζήτηση με τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου στη μηχανογράφηση, αναφέρθηκε στις ευρωενωσιακές πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζονται ενιαία, είτε από παραδοσιακές συντηρητικές είτε από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και συντονίζονται σε μια κατεύθυνση: «Λεφτά για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και βάρη για τους εργαζόμενους». Μιας και η πλειοψηφία των εργαζομένων στη μηχανογράφηση είναι γυναίκες, η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου «που λέει στο όνομα της "ισότητας", εξίσωση του χρόνου συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών, δηλαδή να δουλέψετε άλλη μια 5ετία. Αυτό είναι ισότητα; Αν θέλουν να εφαρμόσουν ισότητα ευνοϊκή για τους εργαζόμενους, να μειώσουν την 5ετία για τους άνδρες. Πάγωμα μισθών: Οταν είχαν κέρδη τα μοιραζόντουσαν με κανέναν; Μας έδιναν αυξήσεις; Κάλυπταν λαϊκές ανάγκες; Μείωση κοινωνικών δαπανών: Στο δημόσιο, 82 εξετάσεις δε θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η αξονική, εξετάσεις αναγκαίες για την πρόληψη στον τομέα της Υγείας για τον εργαζόμενο. Δεν είναι πάγωμα μισθού είναι μείωση μισθού. Οταν βάζεις το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις που δεν πλήρωνες, φτωχαίνεις κι άλλο».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, τέλος, κάλεσε εργαζόμενους και φοιτητές να μην πέσουν στην παγίδα, αλλά να ενισχύσουν το ΚΚΕ, γιατί σημαίνει ενίσχυση των αγώνων, υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, «γιατί τίποτα δε χαρίστηκε. Ολα με αγώνες κατακτήθηκαν. Αυτή είναι η συνταγή. Το ξέρουν και οι άλλοι και για αυτό προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ