ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--
Τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ηγεσίες των κρατών και το κεφάλαιο έκρουσε ο προεδρεύων της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας λόγο για επερχόμενη κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη, λόγω της αναμενόμενης σημαντικής αύξησης του αριθμού των ανέργων, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών «Τάιμς», ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ έχει δώσει εντολή στις βρετανικές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο να αξιολογήσουν τον κίνδυνο κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών, καθώς το «Φόρεϊν Οφις ανησυχεί ότι το επόμενο κεφάλαιο στην ύφεση θα περιλαμβάνει αναταραχές σε εύθραστες οικονομίες»... Ο ρόλος του αστικού κράτους σε όλο του το μεγαλείο. Και ο κύριος φόβος είναι για την οργανωμένη πάλη των εργατών στην κατεύθυνση αμφισβήτησης της εξουσίας του κεφαλαίου.
Κατά τα άλλα, στην καθημερινή ειδησιογραφία παρατηρούνται οι διαρκείς ανακατατάξεις του κεφαλαίου και η εντεινόμενη επίθεση εναντίον των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η παραπέουσα αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat», μετά τη «στρατηγική συμφωνία» με την «Chrysler» σκοπεύει να καταργήσει 18.000 θέσεις εργασίας - «σχέδιο ποδόσφαιρο» το ονομάζει - κλείνοντας δέκα εργοστάσιά της στην Ευρώπη, προκειμένου να εξοικονομήσει κεφάλαια για την εξαγορά της «Opel» σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η «Microsoft», ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 3.000 νέες απολύσεις. Την ίδια στιγμή, «βαρέλι δίχως πάτο» είναι τα κονδύλια που διοχετεύονται προς τον τραπεζικό τομέα. Επιπλέον κεφάλαια 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων «χρειάζεται» ο όμιλος της Bank of America, ενώ 10 από τις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απαιτούν νέες «ενέσεις».
Ενδεικτική επίσης είναι η κατάσταση στη Βραζιλία με συρρίκνωση κατά 16,7% της βιομηχανικής παραγωγής στο διάστημα Οκτώβρη - Μάρτη.