Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα «ύποπτη» επίθεση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα αιματηρή επίθεση με στόχο αμάχους σημειώθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα. Παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε σε συνεταιριστική λαϊκή αγορά στη σουνιτική συνοικία Ντούρα, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους, τραυματίζοντας 40 και δίνοντας, πάλι, την αίσθηση της προβοκάτσιας που αποσκοπεί στην αναζωπύρωση της ενδο-ιρακινής βίας χωρίς, όμως, να είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να εποφθαλμιά μια τέτοια εξέλιξη.

Η συνοικία ελεγχόταν, επί καιρό, από ακραίους ισλαμιστές ενόπλους προσκείμενους στην «αλ Κάιντα», που σταδιακά εκδιώχθηκαν από τη δράση σουνιτών ενόπλων των «Συμβουλίων Αφύπνισης», που αποτελούνται κυρίως από πρώην αντάρτες και υποστηρίχτηκαν από τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα. Τον τελευταίο καιρό, τα Συμβούλια φυλλορροούν, καθώς πέρασαν στον έλεγχο της σιιτικής ιρακινής κυβέρνησης, που προσπαθεί να περιορίσει τις εξουσίες τους ενώ δεν τους καταβάλλει κανονικά τους μισθούς τους.

«Εκλεισε» συμφωνία

Τον Ιούνη θα οριστικοποιηθεί συμφωνία με την «Royal Dutch Shell», η οποία θ' αναλάβει το 49% (αφήνοντας το 51% στην ιρακινή κρατική εταιρεία ενέργειας) της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του νοτίου Ιράκ. Η συμφωνία προχωρά παρά τις αντιρρήσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ