Κυριακή 3 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Γεγονότα με ... σημασία

Τα συμβαίνοντα των τριάντα περίπου τελευταίων ημερών στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αξίζει να μνημονευτούν, έστω κι επιγραμματικά, στον περιορισμένο χώρο της στήλης.

-- Η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη μεταβαίνει στις ΗΠΑ και συναντιέται με τη νεοεκλεγείσα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον. Εμφανιζόμενες στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν, χαριτόβρυτες, τη... βαθιά ερωτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

-- Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει στην Αγκυρα και μέσα από μυστικές συνομιλίες ανακοινώνεται ο στρατηγικής σημασίας ρόλος της Τουρκίας στην ανάπτυξη των σχέσεων των ΗΠΑ με τον ισλαμικό κόσμο της περιοχής. Δηλαδή, η Αγκυρα αναλαμβάνει τη μείζονος σημασίας αμερικανική αποστολή να γίνει γεφυροποιός των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

-- Στο περιθώριο της συνόδου της G20 στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντιέται με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ηταν εμφανής η «δυσκολία» έως και δυσφορία του Ελληνα πρωθυπουργού να συζητήσει με τον λαλίστατο Αμερικανό Πρόεδρο.

-- Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχεται τον Ελληνα πρωθυπουργό, ανταλλάσσουν ασπασμούς κι αναφωνεί: «Ελλάς Γαλλία νέα συμμαχία», με προφανή σκοπό ανανέωσης κι ενίσχυσης της γνωστής παλιάς του 1974. Εχει προηγηθεί η επίσκεψή του στις ΗΠΑ και έχει συναντηθεί με το νέο Πρόεδρο με δηλώσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών. Δείγμα του νέου φαινομενικά τουλάχιστον κλίματος είναι η προσχώρηση των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων από το μέχρι τώρα πολιτικό στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γαλλία από την εποχή του στρατηγού Ντε Γκολ.

-- Η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρύτερη περιφερειακή διάσκεψη για την ασφάλεια και την ενέργεια. Ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει τη θέση της πολλαπλών πηγών προμήθειας ενέργειας αερίου και πετρελαίου. Είναι η αμερικανική θέση από τη στιγμή που η Ελλάδα έκανε τη γνωστή συμφωνία ενέργειας με τη Ρωσία για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

-- Ο Ελληνας πρωθυπουργός αποκαλεί το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν φίλο και «στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας» σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο.

-- Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Βαγγ. Μεϊμαράκης συναντιέται στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μόνο η επισήμανση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

-- Ο Κ. Καραμανλής επισκέπτεται διαδοχικά την Κύπρο και την Αλβανία. Στην πρώτη, επανεπιβεβαιώνει τη στήριξη της Ελλάδας με κάθε μέσο. Στη δεύτερη αναφέρεται στην ομιλία του στο αλβανικό κοινοβούλιο για το ρόλο της ελληνικής μειονότητας να «είναι γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών». Λαμβάνει αμέσως την επισήμανση σε δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, με νόημα ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν οι Αλβανοί μετανάστες». Ας σημειωθεί ότι τις γιορτές του Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας σε επίσκεψή του στο συνοριακό φυλάκιο στο Καλπάκι κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να μην ακούει «εκείνους που δεν έχουν τα μυαλά στο κεφάλι τους».

Αυτές είναι μερικές βασικές από τις πολλές επισημάνσεις που αναφέρονται στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ