Κυριακή 3 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρεοκοπημένες ιδέες

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάει πολύ να επαίρεται ο Κ. Καραμανλής, όπως έκανε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαρσοβία, ότι οι αντιδραστικές ιδέες και η πολιτική των κεντροδεξιών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είναι σήμερα «ισχυρότερες» από ποτέ και πως τις «εμπιστεύονται περισσότερο» οι λαοί της Ευρώπης. Ειδικά σήμερα, η καπιταλιστική κρίση έχει σαρώσει μια σειρά «αξιώματα» και ιδεολογήματα που πρόβαλλαν τις προηγούμενες δεκαετίες τα κεντροδεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και η ΝΔ, χέρι - χέρι βέβαια με τα κεντροαριστερά. Ποιος ξεχνάει την πλύση εγκεφάλου που επί χρόνια έκαναν πως τάχα μέσα από τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας η ΕΕ θα οδηγηθεί στην «αειφόρο ανάπτυξη» και την «ευημερία για όλους». Οτι μέσα από τη στρατηγική της Λισαβόνας η ευρωοικονομία θα φτάσει την αμερικανική οικονομία, ενώ θα δημιουργηθούν «περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας». Οι εργαζόμενοι και οι λαοί της ΕΕ, διαπιστώνουν τώρα με οδυνηρό τρόπο ότι όχι μόνο έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την «ανάπτυξη» των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά τώρα χρησιμοποιούν την κρίση για να σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα. Και, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να στηρίζουν και να εμπιστεύονται αυτήν την αντιδραστική πολιτική. Ακόμα και αν, όπως επιχειρεί να κάνει το ΕΛΚ, επιχειρούν να την πλασάρουν με νέο κουστουμάκι, όπως «κοινωνική οικονομία της αγοράς»...

Ούτε ένα ευρώ για το «έλλειμμα»

Επειδή περισσεύει η υποκρισία και το ψέμα γύρω από το ποιος ευθύνεται για το δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι χρήσιμο να καταγραφούν ορισμένα στοιχεία για το πώς τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης βουλιάζουν τα κρατικά ταμεία, προκειμένου να στηρίξουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πρώτες και μάλλον μετριοπαθείς εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, τα δημόσια ταμεία θα χάσουν 300 - 400 εκατ. ευρώ από τη μείωση των τελών ταξινόμησης, που βοήθησαν τους μεγαλοεισαγωγείς ΙΧ να ξεφορτωθούν το απόθεμα των πολυτελών αυτοκινήτων. Επίσης, από την κατάργηση των τελών αδείας και μεταβίβασης, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, οι νομαρχίες χάνουν πόρους ύψους 120 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί βέβαια να ξεχαστεί ότι τα δημόσια έσοδα υπέστησαν γερή αφαίμαξη ύψους 3,5 δισ. ευρώ από τις δύο κυβερνητικές αποφάσεις περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 40.000 επιχειρήσεων με τζίρο από 1 έως 9 εκατ. ευρώ. Επίσης, απώλειες εσόδων ύψους 5,1 δισ. ευρώ καταγράφονται από τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από 35% στο 25% στην τετραετία 2005 - 2008. Δε μιλάμε βέβαια για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που χαρίζεται στις τράπεζες, και τα άλλα πακέτα που κατευθύνονται στους καπιταλιστές διαφόρων «ευάλωτων» κλάδων (τουρισμός, κατασκευές, κ.ά.) ή το πακέτο για την επιδότηση της απασχόλησης (διάβαζε του κεφαλαίου). Ας σταματήσει, λοιπόν, το παραμύθι. Για το έλλειμμα δε φταίνε και δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι εργαζόμενοι.

Απορίες...

«Ποιος κερδίζει από την ολοένα και αυξανόμενη "ψαλίδα" μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή; Δεν είναι μόνο οι παραγωγοί γάλακτος που κερδίζουν ελάχιστα σε σχέση με τις τιμές καταναλωτή. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στους τομείς του ψωμιού. Οταν η τιμή των σιτηρών ανέβηκε την περασμένη χρονιά, με αποτέλεσμα και την αύξηση της τιμής του ψωμιού, αναρωτήθηκα δημόσια γιατί η τιμή του ψωμιού παρέμενε υψηλή όταν οι τιμές των σιτηρών μειώθηκαν. Η απάντηση που πήρα από τη βιομηχανία ήταν ότι μπορεί τα σιτηρά να μειώθηκαν, όμως οι τιμές των καυσίμων που ήταν υψηλές αποτελούν σημαντικό παράγοντα. Σήμερα, που και οι τιμές των σιτηρών αλλά και οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν δραματικά, δικαιούμαι να αναρωτηθώ και πάλι γιατί και οι τιμές του ψωμιού δεν καταγράφουν ανάλογη μείωση;»...

Οι παραπάνω «απορίες» καταγράφονται στην προσωπική ιστοσελίδα της επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Μ. Φ. Μπόουλ, η οποία, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, σαν να μην ξέρει τίποτα για το... φόνο, απευθύνει αφελείς ερωτήσεις προς τα μονοπώλια των τροφίμων.

... και απαντήσεις

Για χάρη των οποίων, δηλαδή των κερδών τους, συντάχθηκε η νέα ΚΑΠ της ΕΕ το 2003, όπως και ο πρόσφατος «έλεγχος υγείας», βυθίζοντας τις τιμές παραγωγού, στο σύνολο σχεδόν των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, αυξάνοντας την ίδια στιγμή κατακόρυφα το κόστος διατροφής για το λαϊκό νοικοκυριό. Λέξεις όπως «υποκρισία» ή «πρόκληση» δεν αρκούν για να περιγράψουν θέσεις σαν τις παραπάνω, που με ιδιαίτερο κυνισμό προβάλλει, με κάθε ευκαιρία και για κάθε ζήτημα, το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης. Σκοπός φυσικά τέτοιων «αντικειμενικών» παρατηρήσεων, δεν είναι άλλος από το να κρύψουν, αυτό ακριβώς, ότι οι ίδιοι δουλεύουν για τα συμφέροντα της τάξης των εκμεταλλευτών, σε βάρος των συμφερόντων της τάξης των εκμεταλλευομένων. Και πως η «ελεύθερη» αγορά αν δεν... «αυτορυθμιστεί» μέσω του «υγιούς ανταγωνισμού», τότε οι... διαδικτυακές διαμαρτυρίες των καταναλωτών, μπορούν να κάνουν το... αυτί των μονοπωλίων να ιδρώσει. Μόνο που όλο και ευρύτερες λαϊκές μάζες συνειδητοποιούν ότι η άρχουσα τάξη από άλλα... καταλαβαίνει. Και σε αυτήν ακριβώς τη βάση πρέπει να πορευτούν με αγώνα κόντρα στα μονοπώλια, με πολιτική τιμωρία και με την ψήφο, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Με συσπείρωση και ενίσχυση της πολιτικής του ΚΚΕ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 18ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ

Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό

Αυτή η έκδοση έγινε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και περιλαμβάνει: 1. Την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, με επίκεντρο την ΕΣΣΔ. Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». 2. Την Εισήγηση και την τελική ομιλία της ΚΕ στο δεύτερο θέμα.

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ εμβάθυνε στις αιτίες νίκης της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Είναι καθήκον αλληλένδετο με την αναζωογόνηση της συνείδησης και πίστης στο σοσιαλισμό. Στο κείμενο της Απόφασης διαβάζουμε: «Μελετάμε τη σκληρή πορεία της ταξικής πάλης για το πέρασμα στη νέα κοινωνία, για τη θεμελίωση και ανάπτυξή της, για την επέκταση και εμβάθυνση των νέων σχέσεων και τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου. Αναδεικνύουμε τις αντιφάσεις, τα λάθη και τις παρεκκλίσεις υπό την πίεση και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, χωρίς να οδηγούμαστε στο μηδενισμό. Τα βλέπουμε κριτικά και αυτοκριτικά, για να γίνει το ΚΚΕ, ως τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ισχυρότερο στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Μελετάμε και κρίνουμε την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και αυτοκριτικά, δηλαδή με πλήρη συνείδηση ότι και οι δικές μας αδυναμίες, θεωρητικές ανεπάρκειες και λαθεμένες εκτιμήσεις, αποτελούσαν μέρος του προβλήματος». Ενα βιβλίο απαραίτητο εργαλείο για κάθε κομμουνιστή κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Ρόμπερτ Γκέιτς

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Το Πακιστάν και πάλι φλέγεται καθώς τις τελευταίες μέρες ο στρατός της χώρας βομβαρδίζει περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν. Την εντολή ουσιαστικά έχουν δώσει οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές που προχωράνε τα σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή στα πλαίσια του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού πολέμου.

Ο εικονιζόμενος Αμερικανός υπουργός Αμυνας της δήθεν διαλλακτικής κυβέρνησης Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκέιτς (ήταν υπουργός και με την κυβέρνηση Μπους), κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια για στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Πακιστάν, που για τις ΗΠΑ εντάσσεται στο βασικό σχεδιασμό του πολέμου στο Αφγανιστάν. Στη δε ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «την τρομοκρατία», η «Αλ Κάιντα», το Πακιστάν και το Αφγανιστάν παίζουν το ρόλο του απαραίτητου προσχήματος για τις επεμβάσεις.

Ο εν λόγω υπουργός, από τους αρχιτέκτονες του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να υπερψηφίσει πακέτο 83,4 δισ. δολαρίων για πρόσθετες δαπάνες στα μέτωπα των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, γιατί τα στρατεύματα των κατοχικών αμερικανικών δυνάμεων από τον Ιούλιο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ο Γκέιτς, όπως και προϊστάμενός του Μπαράκ Ομπάμα το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι ότι ο ιμπεριαλισμός είτε χρησιμοποιεί το «καρότο» είτε το «μαστίγιο» παραμένει ίδιος κατά των λαϊκών συμφερόντων. Και οι λαοί της ευρύτερης περιοχής το έχουν νιώσει στο πετσί τους, γι' αυτό και αντιστέκονται.


Δ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ