Αποκαλυπτική η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Την οξύτητα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση εντείνει την αντιασφαλιστική επίθεση, αναδεικνύει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο.
Επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου «ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, συρρικνώνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα ανδρών και γυναικών και οξύνει στο έπακρο τα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας», το ΚΚΕ σημειώνει ότι έχει ξεσπάσει θύελλα διαμαρτυριών γενικά από τους εργαζόμενους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και ρωτάει την Κομισιόν σχετικά με τη θέση της απέναντι στη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.
Με την απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει ανεπιφύλακτα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το Δικαστήριο διαπίστωσε πως οι επίμαχες διατάξεις του συνταξιοδοτικού καθεστώτος που αποτελεί αντικείμενο της εν λόγω υπόθεσης δεν αποτελούν αντιστάθμισμα στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους, αλλά, αντίθετα, αρκούμενες στην παροχή στις εργαζόμενες γυναίκες ευνοϊκότερων όρων από αυτούς που ισχύουν για τους άνδρες όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη υπηρεσία που απαιτείται κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης, συνιστούν διάκριση».
Μάλιστα η Επιτροπή προχωρά ακόμα πιο πέρα από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και αμφισβητεί ευθέως το δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα των συνταξιοδοτικών-ασφαλιστικών συστημάτων στο σύνολό τους, τονίζοντας ότι: «Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι συντάξεις αποτελούν αμοιβή κατά την έννοια του άρθρου 141 της Συνθήκης ΕΚ, εφόσον καταβάλλονται στον εργαζόμενο λόγω της σχέσης εργασίας μεταξύ αυτού και του πρώην εργοδότη του. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η σύνταξη που καταβάλλεται βάσει του ελληνικού κώδικα πληροί τα κριτήρια που έχουν διαμορφωθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου και, συνεπώς, πρέπει να χαρακτηριστεί ως αμοιβή κατά την έννοια της συνθήκης».
Γίνεται φανερό ακόμα μια φορά δηλαδή, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τη δήθεν ισότητα ανδρών και γυναικών ως πρόσχημα, προκειμένου να σημειώσει νέα πλήγματα στα δικαιώματα των εργαζομένων στο σύνολό τους, γυναικών και ανδρών.
Η απάντηση της Επιτροπής - σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - αποδεικνύει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Επίτροπου Απασχόλησης και Ισων Ευκαιριών της ΕΕ, Βλαντιμίρ Σπίντλα, σε συνέντευξή του στην Αθήνα, και οι αντίστοιχες της κυβέρνησης για σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την εξεύρεση ικανοποιητικής δήθεν λύσης, με συνεκτίμηση «κοινωνιολογικών καταστάσεων», δεν πρέπει να ξεγελάνε κανένα. Το μόνο που ενδιαφέρει, κυβέρνηση και ΕΕ είναι να παραπλανήσουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να επιβάλλουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με τις μικρότερες δυνατές αντιστάσεις από τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από ελιγμούς. Να δυναμώσουν την πάλη τους, συσπειρωμένοι με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να μην υποκύψουν ούτε σ' αυτή την απόφαση, ούτε - γενικά - στην πολιτική της ΕΕ. Αυτό που απαιτείται είναι εργατική συσπείρωση και αντεπίθεση για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ, τιμωρία των κομμάτων που την υπηρετούν και στις ευρωεκλογές. Οι εργαζόμενοι να δώσουν απάντηση και μέσα από τις ευρωεκλογές με ψήφο αντίστασης και ελπίδας, ψήφο στο ΚΚΕ.