Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανακοινώσεις με καρμπόν

Για «ολισθηρό κατήφορο τον οποίο πορεύονται οι "προστάτες" των εργαζομένων "Ριζοσπάστης", ΠΑΜΕ και ΟΕΚΙΔΕ από τότε που η ΓΣΕΕ μπήκε μπροστά στον αγώνα των 1.000 περίπου εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», κάνει λόγο το επιχειρησιακό σωματείο των κλωστηρίων Γ' της Νάουσας με επιστολή - «απάντηση» που στέλνει στο ΠΑΜΕ. Καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και την ΟΕΚΙΔΕ πως λειτουργούν ως δεκανίκι της κυβέρνησης. Ενώ κατηγορεί και τον «Ριζοσπάστη» πως «υπονομεύει τον αγώνα» τους μέσα από «ανυπόστατα και ανυπόγραφα δημοσιεύματα».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» την Τρίτη 14 Απρίλη, με το οποίο ο «Ρ» αποκάλυπτε ότι η πολυήμερη κινητοποίηση των εργαζομένων του Ομίλου στην Αθήνα που οργάνωσαν η ΓΣΕΕ και τα σωματεία της ΕΝ.ΚΛΩ. είχε σπόνσορα την εργοδοσία, αφού χρηματοδοτήθηκε αδρά από αυτή. Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε αυτό που επί μήνες κατήγγειλε η ΟΕΚΙΔΕ. Οτι δηλαδή η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», με τις πλάτες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, προσπαθεί να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους και να μετατρέψει την αγωνία τους και την εργασιακή ανασφάλεια σε όχημα προκειμένου να κερδίσει νέα χρηματοδότηση για τα επενδυτικά της σχέδια.

Ο «Ρ» αποκάλυπτε μια σειρά γεγονότα τα οποία έγιναν με τη συνέργεια της πλειοψηφίας στα σωματεία του Ομίλου και της ΓΣΕΕ. Στο ρεπορτάζ του κατέγραφε καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών που σιχάθηκαν τη στάση της εργοδοσίας και των βαστάζων της και έφυγαν από την κινητοποίηση στην Αθήνα. Εκαναν λόγο για χρηματοδότηση της εταιρείας σε ό,τι αφορά τη διαμονή των εργαζομένων στην Αθήνα, την καταβολή 15 ευρώ ημερησίως για τα έξοδά τους, τη διοργάνωση εκδρομής στην Κινέτα και άλλα παρόμοια. Για όλα τα παραπάνω η διοίκηση του σωματείου δε λέει κουβέντα. Διά της σιωπής της επιβεβαιώνει το δημοσίευμα και τις καταγγελίες.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, το σωματείο καταγγέλλει το ΠΑΜΕ ότι «καθυβρίζει και συκοφαντεί τη ΓΣΕΕ επειδή δεν επέτρεψε να κλείσει η επιχείρηση, να έχουμε εξαθλιωμένους εργάτες που θα πάρουν ένα μικρό επίδομα, θα μπουν σε κάποιο πρόγραμμα». Μα αυτό ακριβώς έκαναν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των σωματείων, στη συνάντηση που είχαν με την υφυπουργό Απασχόλησης. Θεωρώντας δεδομένα τα λουκέτα σε εργοστάσια του Ομίλου, παζάρευαν να εξασφαλίσουν προγράμματα κατάρτισης για τους 250 εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους μόλις ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του Ομίλου. Μικρή λεπτομέρεια: Πανομοιότυπη ανακοίνωση κυκλοφόρησε και η διοίκηση του σωματείου της «Φάνκο» στην Κομοτηνή. Να υποθέσουμε ότι το κέντρο που διένειμε το κείμενο είναι ενιαίο ή θα μας κατηγορήσουν για συνωμοσιολογία; Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ