Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ανούσιες ρυθμίσεις μακριά από τις ανάγκες

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Αναλλοίωτο διατηρείται το καθεστώς ασυδοσίας των εργοδοτών με το νομοσχέδιο για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, που ξεκίνησε να συζητείται χτες στη Βουλή, το οποίο και καταψήφισε το ΚΚΕ. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Για «μικρορυθμίσεις που αποτελούν μπαλώματα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος σημειώνοντας ότι το νομοθέτημα «στηρίζεται στην προηγούμενη νομοθεσία». Συνέχισε τονίζοντας ότι «αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρές αλλαγές πρέπει να προσληφθεί προσωπικό», «να πληρώσουν οι εργοδότες εισφορά για τον επαγγελματικό κίνδυνο», «να επεκταθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά» και «να περιοριστεί ο ιδιωτικός τομέας στους γιατρούς εργασίας, τους τεχνικούς κλπ».

Ειδικά για τους εργαζόμενους στις Επιθεωρήσεις σημείωσε ότι «ουσιαστικά δεν αυξάνει το προσωπικό αλλά αλλάζουν οι οργανικές θέσεις. Με εσωτερικές αλλαγές προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι κριτήριο είναι το «αν οι διατάξεις που έρχονται ανταποκρίνονται στις ανάγκες τού σήμερα».

Αναφερόμενος στο θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας στην εργασία τόνισε ότι «από το 2000 έως το 2008 έχουμε 1.121 νεκρούς από εργατικά ατυχήματα», και όσον αφορά τους τεχνικούς επιθεωρητές «ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 417 έχουν καλυφθεί οι 320». Ενδεικτικά σημείωσε πως «στην Αθήνα είναι μόλις 30 επιθεωρητές, που πρέπει να παρακολουθήσουν 1.000 επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους και χιλιάδες μικρότερες» δηλαδή «σε κάθε ζεύγος επιθεωρητών αντιστοιχούν 3.000 επιχειρήσεις».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των ποινών των οποίων των όριο αυξάνεται από 30.000 σε 60.000 ευρώ, ο Αντ. Σκυλλάκος σχολίασε πως «με την αύξηση των τιμωριών σε ευρώ, δεν αλλάζει πολύ η κατάσταση, γιατί μειώνεται παράλληλα η μικρότερη ποινή από 1.000 σε 500».

Το νομοσχέδιο «θέλει να προστατεύσει τους εργαζόμενους και την οικονομία της χώρας» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Π. Μελάς υποστηρίζοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται «με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΣΕΠΕ». Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Μιχ. Κατρίνης κατηγόρησε δημαγωγικά την κυβέρνηση για «προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανεργίας» και νομιμοποίηση της εισφοροδιαφυγής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ