Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2009
Στο φουλ οι «μηχανές» του ΠΑΜΕ

Δεκάδες οι πολύμορφες εκδηλώσεις που προγραμματίζουν τα ταξικά συνδικάτα

Ούτε λεπτό χαμένο. Να μη μείνει κανείς εργάτης που δε θα συζητήσει, δε θα προβληματιστεί γόνιμα για την αναγκαιότητα η φετινή Πρωτομαγιά να δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση και την πάλη της εργατικής τάξης, ανάγκη ακόμα πιο επιτακτική σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναπτύσσουν πολύμορφη και καθημερινή δράση, με στόχο οι πρωτομαγιάτικες απεργιακές κινητοποιήσεις να είναι επιτυχημένες. Ηδη, σε 69 πόλεις όλης της χώρας έχουν οριστεί οι απεργιακές συγκεντρώσεις, όπου οι εργάτες κι οι εργάτριες θα διαδηλώσουν με όπλο τους τα λάβαρα και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ, στέλνοντας το μήνυμα ότι το δρόμο της πάλης τους χαράσσουν οι ανάγκες της δικής τους τάξης, όχι οι ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας», όχι οι εκβιασμοί που εντείνει το κεφάλαιο και στο όνομα της κρίσης.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή. Στην Αθήνα, το πρόγραμμα της απεργιακής συγκέντρωσης περιλαμβάνει συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά, απαγγελία ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου και κεντρική ομιλία.

Πλούσιες εκδηλώσεις


Πλούσιο είναι το πρόγραμμα δράσης που έχουν καθορίσει τα ταξικά συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς, ώστε τόποι δουλειάς και εργατογειτονιές να «ντυθούν» με τα αγωνιστικά χρώματα της εργατικής Πρωτομαγιάς. Πέρα από τις εξορμήσεις και περιοδείες που προετοιμάζονται σε κάθε κλάδο, εκδηλώσεις διοργανώνουν:

  • Σήμερα, 26/4, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας στις 12 μ., στο Μενίδι, στα γραφεία του τοπικού παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42), με μετανάστες εργάτες.
  • Την Τετάρτη 29/4, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «ΓΚΛΟΡΙΑ» (Ιπποκράτους 7), με επίκεντρο τη θυσία των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πρωτοπόροι εργάτες του κλάδου.

-- Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο Μετάλλου καλεί στην πλατεία Πέτρουλα (Λένορμαν), στις 7 μ.μ., μαζί με άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Αντίστοιχες παρεμβάσεις διοργανώνει το Σωματείο και σε μέσα σε χώρους δουλειάς, όπως στη ΜΟΥΛΤΙ, στη ΜΕΛΛΟΝ και την Τράπεζα Πειραιώς.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με το Σωματείο των εργαζομένων στη ΦΑΓΕ, στην πλατεία Μεταμόρφωσης, στις 6.30 μ.μ.

  • Την Πέμπτη 30/4, η Γραμματεία Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου του ΠΑΜΕ, στην κεντρική πλατεία Μενιδίου (Αγ. Βλάση), στις 7 μ.μ.

Εκδηλώσεις προετοιμάζει επίσης το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας, σε χώρους όπως το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ.

Με απόφαση των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, την παραμονή της 1ης Μάη, οι εργάτες έχουν προγραμματίσει 2ωρη στάση εργασίας, 10 π.μ. - 12 μ., στη διάρκεια της οποίας θα γίνει εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου που θα βρίσκεται στην κεντρική πύλη της Ζώνης, στο Πέραμα, αφιερωμένο στους εργάτες που τους σκότωσε το φονικό χέρι του κεφαλαίου πάνω στο μεροκάματο. Αλλά «και στον αγώνα - όπως αναφέρεται στην πρόκληση των σωματείων - για μια καλύτερη ζωή, με περισσότερα δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Εκδηλώσεις προετοιμάζονται ακόμα και σε άλλες γειτονιές, στο Ελληνικό, στην Ηλιούπολη, στο Μπραχάμι, στον Ταύρο, στο Γαλάτσι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org