Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΡΗΞΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Στην κρίση τους απαντάμε με Αντεπίθεση

Με βασικό σύνθημα «οργάνωση - ρήξη - ανατροπή» τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ρίχνονται με αποφασιστικότητα στη μάχη των φοιτητικών εκλογών, τις λίγες μέρες που απομένουν για την πραγματοποίησή τους (στις 13 Μάη). Η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, οι ευρωεκλογές, όσο και ο ταξικός εορτασμός της πρωτομαγιάτικης απεργίας που μεσολαβεί, αντικειμενικά ενισχύουν τα χαρακτηριστικά συνολικής αναμέτρησης με την κυρίαρχη πολιτική, φέρνουν στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη να ηττηθούν πολιτικά και ιδεολογικά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να σταλεί από τη σπουδάζουσα νεολαία μήνυμα αντεπίθεσης.

Είναι μια αναμέτρηση που θα δοθεί με αισιοδοξία, που πατά στην πλούσια δραστηριότητα που ανέπτυξε το Κόμμα και η ΚΝΕ και που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του.

Πού κρίνεται η κάθε δύναμη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, που η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκφραστές επιτίθενται για να περάσουν τις πιο αντιδραστικές αλλαγές που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα ενισχύσουν την πάλη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Στο δίλημμα «με το λαό ή με την πλουτοκρατία» θα κριθούν οι πάντες και αυτό έχει άμεση σχέση με τις φοιτητικές εκλογές, με όλες τις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Το λέμε καθαρά, οι συνθήκες που παλεύουμε απαιτούν αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης, ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή ΚΝΕ, ισχυρή ΠΚΣ, δυνατό, αγωνιστικά προσανατολισμένο φοιτητικό κίνημα στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος.

Κάτω από την ιδεολογική και πολιτική επίδραση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μπορούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές να δέσουν καλύτερα την πλούσια πείρα τους με τη συμμετοχή τους και την ενεργό στάση τους στους αγώνες, στα πολιτικά συμπεράσματα που βγάζουν ώστε να επιταχυνθούν θετικές διεργασίες στη συνείδησή τους. Να κρίνουν κάθε πολιτική δύναμη που δρα στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ ανάλογα με:

  • Τη στάση που κρατά για την κρίση, τις αιτίες που τη γεννούν, αλλά κυρίως τη δυναμική που περιέχουν οι εξελίξεις για την άνοδο της ταξικής πάλης.
  • Τη στάση τους απέναντι στην ΕΕ και το κεφάλαιο, τα συγκεκριμένα μέτρα και τους νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.
  • Το ζήτημα της οργάνωσης και του προσανατολισμού του φοιτητικού κινήματος, αλλά και τους συμμάχους του.
  • Τις θέσεις και τα αιτήματα που διατυπώνει, όπως και τη στάση ζωής που πρεσβεύει.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση

Η ΝΔ ως κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ ως «πρόθυμη» αντιπολίτευση δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη επιμονή να προχωρήσει το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με ό,τι αυτό σημαίνει για το τι σπουδάζουμε - για ποιο σκοπό - με τι εργασιακά δικαιώματα και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων. Ο μεταξύ τους καυγάς, και μέσα στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, γίνεται γύρω από το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα την κρίση, προς όφελος πάντα του κεφαλαίου, προσπαθώντας μάταια να σκεπάσουν τη στρατηγική τους συμφωνία.

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ μάς μιλούν για «άνεργους με διδακτορικά», για τη «γενιά των 700 ευρώ», «για φοιτητές που παρατάνε τις σπουδές τους», «για πτυχία χωρίς αντίκρισμα», αποκρύπτοντας το ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτήν την κατάσταση. Κι αυτό γιατί όλα αυτά έχουν να κάνουν με την πολιτική της ΕΕ, που ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στηρίζουν από την εποχή που υπόγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Πάνω στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες, αθωώνοντας την ΕΕ και την πολιτική της, χρησιμοποιώντας ακόμα και ρουσφέτια, ταξίματα και απειλές.

Οι δυνάμεις τους παρεμβαίνουν στο φοιτητικό κίνημα, με στόχο να το μετατρέψουν σε ενεργό υποστηρικτή και χειροκροτητή των μέτρων που παίρνουν τα κόμματά τους. Αξίζει ν' αναφέρουμε πως ούτε η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δεν κατήργησαν κανένα νόμο που κληρονόμησαν ως κυβέρνηση, αλλά αντίθετα τους αξιοποίησαν ώστε να συνεχιστεί η εφαρμογή του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας και της Μπολόνια. Σήμερα και οι δυο συμμετέχουν στο «διάλογο» για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, εντείνουν τη διάλυση του κινήματος, των συλλόγων και των Διοικητικών Συμβουλίων, ώστε να διευκολύνονται οι κυβερνήσεις τους να προωθούν τα αντιδραστικά μέτρα με λιγότερα εμπόδια. Αξιοποιούν τον ωμό και χυδαίο αντικομμουνισμό, ώστε να αποκόψουν τις μάζες των φοιτητών από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Περιμένουν στη γωνία, να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών για το μεταξύ τους τσακωμό για την κουτάλα της εξουσίας, μεταφράζοντας τα ποσοστά τους στις εκλογές σε δήλωση στήριξης των αντιδραστικών τους μέτρων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΝΝΕΔ ότι «η φοιτητική κάλπη αποτελεί καθαρή καταγραφή των πολιτικών συσχετισμών στη νέα γενιά και συνδέεται με τις ευρωεκλογές» («Απογευματινή», 30/3/2009) ή οι δηλώσεις στελεχών της ΠΑΣΠ σε όλες τις σχολές πως η ενίσχυσή της θα είναι πρόκριμα για την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει οι φοιτητές και οι σπουδαστές με την ψήφο τους να τιμωρήσουν αυτές τις δυνάμεις.

Να απομονωθούν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ

Πολύτιμο και βασικό σύμμαχο έχουν τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, που από κοινού ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ, με τη στάση τους αφοπλίζουν το κίνημα, το καταδικάζουν στον εκφυλισμό. Χρησιμοποιούν ανέξοδες φραστικές κορόνες από τη μια (βλέπε πρόταση Αλαβάνου για τη συγκρότηση της ΕΦΕΕ) και από την άλλη μετατρέπουν το κίνημα σε έρμαιο της κυρίαρχης ιδεολογίας και το δένουν σφιχτά στο άρμα του δικομματισμού, σπέρνοντας αυταπάτες για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διστάζουν να συμμαχούν μαζί του σε αρκετές Γενικές Συνελεύσεις. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε σταματά να υπερασπίζεται και να ψηφίζει στην ΕΕ κάθε αντιδραστικό μέτρο (ΚΕΣ, 65ωρη εβδομαδιαία δουλειά, ευρωστρατός), παρά τη δήθεν επαναστατική φρασεολογία του. Ταυτίζονται με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η ΝΔ δεν απαιτεί, δε διεκδικεί στην ΕΕ και ότι είναι δήθεν ανίκανη και δεν έχει σχέδιο.

Από κοινού με τα ΕΑΑΚ προσπάθησαν να βάλουν κουκούλα στο κίνημα της νεολαίας και έδωσαν επιχειρήματα στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, για να νομιμοποιηθεί η ένταση της καταστολής και να υπονομευθούν κατακτήσεις όπως το πανεπιστημιακό άσυλο. Δεν τα κατάφεραν και τώρα «καταδικάζουν» κάθε μορφή βίας. Θέλουν τους φοιτητές ακροατήριο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, «φτιάχνοντας» συγκεντρώσεις σε εκείνους που υπογράφουν αγκαλιά με τον ΣΕΒ το ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χρειάζεται να καταδικαστούν και να απομονωθούν αυτές οι δυνάμεις με την ψήφο μας.

Πάλη για την ανασυγκρότηση του κινήματος

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να ορθώσουν ανάστημα. Να εμπιστευτούν τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ως τη μόνη δύναμη που στέκεται με συνέπεια απέναντι στην ΕΕ, στο κεφάλαιο, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Δύναμη σταθερή, συνεπής, δύναμη αντεπίθεσης και προοπτικής.

Να κάνουν πράξη το σύνθημα «ανυπακοή - απειθαρχία» οργανώνοντας σήμερα την πάλη του φοιτητικού κινήματος σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ενάντια στην ΕΕ, στα κόμματά της, ενάντια στο κεφάλαιο δίνοντας τέλος στη διαλυτική κατάσταση που έχουν επιβάλει οι παρατάξεις τους για να μην είναι το κίνημα γονατισμένο. Να παλέψουν για την ανασυγκρότηση και την αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος, που περνά μέσα από τη διαμόρφωση ενός διακριτού ριζοσπαστικού πόλου μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή σε γραμμή αμφισβήτησης του κεφαλαίου. Για να υψωθεί ένας ισχυρός πόλος αντεπίθεσης στις 13 Μάη, μπορούμε ν' αλλάξουμε τους συσχετισμούς.

Είμαστε πανέτοιμοι να ανταποκριθούμε στα αυξημένα καθήκοντα της οργάνωσης της πάλης του φοιτητικού κινήματος. Να έρθουμε σε επαφή με χιλιάδες νέους προβάλλοντας τη διέξοδο, την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με πρώτο και βασικό σταθμό τις ευρωεκλογές.


Αγγελος ΤΣΟΥΡΑΠΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org