Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στερνό «αντίο» σ' έναν ξεχωριστό άνθρωπο

Με πολιτική κηδεία κηδεύτηκε χτες ο Νίκος Αντωνάκος στο Α' Νεκροταφείο

Ηταν ξεχωριστός, για την αιχμηρότητα, τη φλόγα, το συναίσθημα, την εκφραστικότητα και τη σπάνια αισθητική του πολυδιάστατου έργου του, σκηνοθετικού, συγγραφικού, δημοσιογραφικού. Ο Νίκος Αντωνάκος, ο αγαπημένος μας σύντροφος, ο αγαπημένος των συναδέλφων του σκηνοθετών, αν μπορούσε να δει τη χτεσινή συνάθροιση του αποχαιρετισμού, θα ήταν κι εκείνος συγκινημένος, όπως όλοι όσοι παραβρέθηκαν χτες στο Α' Νεκροταφείο, στην πολιτική του κηδεία. Σκεπασμένος με κόκκινα γαρίφαλα, με τη σημαία του ΚΚΕ, του Κόμματος που υπερασπίστηκε σ' όλη του τη ζωή, ο Νίκος Αντωνάκος όδευε προς την τελευταία του κατοικία. Κάτω από τον ήχο της μουσικής του Χρήστου Λεοντή, γραμμένη για την ταινία του Νίκου Αντωνάκου «Δεξιότερα της δεξιάς», οι καρδιές συναντιούνταν για το τελευταίο «αντίο». Η συγκίνηση όλων ήταν έκδηλη, τα μάτια πολλών βουρκωμένα, οι ματιές ξαφνιασμένες από το αναπάντεχο που περίμενε τον Νίκο Αντωνάκο. Η σύντροφος της ζωής του, Ελένη, συντετριμμένη.

Η τελετή αποχαιρετισμού ξεκίνησε με την ανάγνωση από τον ανιψιό του, Αντώνη Αντωνάκο, της ομιλίας του Νίκου Αντωνάκου για τον Ρίτσο, που δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει εκείνο το μαύρο βράδυ της περασμένης Παρασκευής, που τον βρήκε το αναπάντεχο τέλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ.

«Τίμησες στο ακέραιο την αποστολή του σύγχρονου ανθρώπου» - σημείωσε αποχαιρετώντας τον σύντροφο η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Την τίμησες από τα πρώτα νεανικά σου χρόνια με την ένταξή σου στο ΚΚΕ μέχρι την τελευταία σου πνοή που κι αυτή έφυγε μέσα στη μάχη, σαν προσφορά, σαν σπονδή στον αγώνα για έναν ανώτερο πολιτισμό, για τη νέα, τη δίκαιη, την αταξική κοινωνία του μέλλοντος... Ησουν ξεχωριστός, σύντροφε, γιατί μπροστά στις βιοποριστικές δυσκολίες που βασανίζουν τη ζωή κάθε γνήσιου καλλιτέχνη στην εκμεταλλευτική κοινωνία, μπροστά στα αμείλικτα διλήμματα "να υποκύψω ή να εξαφανιστώ", ποτέ δε γονάτισες. Ησουν ξεχωριστός, σύντροφε, για την τόλμη και την επιμονή που πάλευες τη γνώμη και το δίκιο του αγώνα μας. Πίστευες με πάθος και σε βάθος στο Κόμμα και την ιδεολογία του, για αυτό σε όλες τις καταιγίδες των τελευταίων χρόνων και παρά τα ισχυρά χτυπήματα που δέχθηκαν οι δυνάμεις μας στο χώρο των καλλιτεχνών κράτησες σταθερά και αταλάντευτα το τιμόνι».

Το τελευταίο συντροφικό «αντίο»
Το τελευταίο συντροφικό «αντίο»
Για τον συνεπή αγωνιστή και την πολύπλευρη προσωπικότητα, για τη συνεργασία του με τον «Ριζοσπάστη», μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ, εκ μέρους της Αχτίδας Καλλιτεχνών, Λίλα Καφαντάρη.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, τον Νίκο Αντωνάκο αποχαιρέτησε ο Λεωνίδας Βαρδαρός, ενώ εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ο Τόνης Λυκουρέσης, που σημείωσε για τον εκλιπόντα: «Ο γενικός γραμματέας των Ελλήνων σκηνοθετών, το μέλος του ΔΣ μας, ο εκπρόσωπός μας τόσα χρόνια σε ντόπιους και ξένους φορείς και οργανισμούς, πνευματικός άνθρωπος, εμπνευσμένος καλλιτέχνης πρόλαβε όλα αυτά τα χρόνια να διδάξει σε μας και στη νεότερη γενιά ότι ο καλλιτέχνης - πριν αρχίσει να δημιουργεί - πρέπει να οργανώνει και να στηρίζει τις ιδέες του και τα οράματά του, αρχές που ο Νίκος τήρησε σταθερά σε όλη του τη ζωή... Ενας σκεπτόμενος άνθρωπος πριν απ΄ όλα, μαχητής μετά, δημιουργός πάντα».

Εκτίμηση από όλους

Στεφάνια απέστειλαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο Τομέας Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, η ΚΟΒ Οπτικοακουστικών. Εκ μέρους του «Ριζοσπάστη» παραβρέθηκε αντιπροσωπεία, με επικεφαλής το μέλος της Συντακτικής Επιτροπής, Γ. Ζαγγανά.

Ο σεβασμός και το κύρος που ενέπνεε ο Νίκος Αντωνάκος στο χώρο του εκφράστηκε από την παρουσία του συνόλου των φορέων του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών καθώς και πολλών συναδέλφων του. Στεφάνια απέστειλαν οι φορείς: Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ενωση Τεχνικών Κινηματογράφου Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΚ, Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αιθουσάρχες κινηματογράφου, κινηματογραφικές εταιρείες κλπ.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, του σωματείου διάδοσης της μικρού μήκους ταινίας - «μικρό» και πλήθος συναδέλφων του, συνεργατών και φίλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ