Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγωνιστική απάντηση στην απαξίωση του πολιτισμού

Πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο αύριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια

Σε πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο καλεί όλους τους καλλιτέχνες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος αύριο (11 π.μ.) στην Ομόνοια και στη συνέχεια σε πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης με αιχμή την ανεργία, την υποαπασχόληση και το Ασφαλιστικό των καλλιτεχνών. Εικαστικοί, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές κ.ά. θα δώσουν τη δική τους, αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της απαξίωσης του πολιτισμού στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλει την τέχνη και τον πολιτισμό εμπόρευμα και τον καλλιτέχνη χειραγωγημένο από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία λυμαίνονται το χώρο.

Οπως σημειώνει το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στην ανακοίνωσή του, «το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό παραμένει το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους ανασφάλιστους κλάδους των δημιουργών καλλιτεχνών». Την ίδια στιγμή «καταργούνται ουσιαστικά οι λεγόμενες τιμητικές συντάξεις με το συνταξιοδοτικό νόμο που προβλέπει 30 συντάξεις για 35 κλάδους καλλιτεχνών», καθώς και «τα βιβλιάρια πρόνοιας που ίσχυαν από το 1989 και που εδώ και 8 μήνες δε δίνονται παρά μόνο σε απόρους, αφήνοντας τον καλλιτέχνη ανυπεράσπιστο».

«Η κυβέρνηση διαπράττει ένα έγκλημα διαρκείας, στο οποίο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ίδιο ένοχη. Αντιμετωπίζει την τέχνη και τους καλλιτέχνες σαν βιτρίνα αδιαφορώντας για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο καλλιτέχνης καλείται να δημιουργήσει, συνθήκες ανασφάλειας που συχνά τον οδηγούν στην ετεροαπασχόληση, τον παροπλίζουν και τον καταργούν».

Οι καλλιτέχνες διεκδικούν: «Καθολική ρύθμιση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού. Να μην υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τιμητικών συντάξεων έως ότου λυθεί καθολικά το συνταξιοδοτικό των ανασφάλιστων καλλιτεχνικών κλάδων. Οχι στην ουσιαστική "κατάργηση" των βιβλιαρίων υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ