Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Εργαλείο ενίσχυσης του κεφαλαίου

Χρηματοδοτήσεις 57 δισ. ευρώ το 2008 για ανάπτυξη της «πράσινης οικονομίας», διευρωπαϊκών δικτύων κλπ.

Τη χρηματοδότηση λεγόμενων... μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιχειρεί να διαφημίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των κρατικομονοπωλιακών παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ, με στόχο τη... «στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης». Επί της ουσίας πρόκειται για προγράμματα ενίσχυσης ισχυρών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα τομείς και κλάδους της οικονομίας που διασφαλίζουν τόσο την κερδοφορία των επιχειρηματιών όσο και τη γενικότερη στρατηγική σε όφελος της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Να σημειωθεί πως στη βάση της κοινοτικής ορολογίας, ως «μικρομεσαίες» θεωρούνται οι επιχειρήσεις μέχρι και 50 ατόμων. Επιπλέον τα διαφημιζόμενα προγράμματα είναι κάτω από τη διαχείριση και αξιολόγηση των τραπεζών, οι οποίες αφού πρώτα εξασφαλίσουν φτηνό χρήμα από την ΕΤΕΠ, η οποία ως ισχυρός οικονομικός οργανισμός και όργανο της ΕΕ έχει τη δυνατότητα και το κύρος να αντλεί σχετικά φτηνό χρήμα από τη χρηματαγορά, το οποίο στη συνέχεια διοχετεύει στις τράπεζες, που στη συνέχεια και με -πάνω απ΄όλα με το... αζημίωτο- το δανείζουν στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Αποτιμώντας το έργο της ΕΤΕΠ για το έτος 2008 ο αντιπρόεδρός της, Πλ. Σακελάρης, σημείωσε:

  • Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις - στο σύνολο των χωρών που δραστηριοποιήθηκε - έφτασαν σε 57 δισ. ευρώ (αύξηση 21% σε σχέση με το 2007). Το μεγαλύτερο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων πηγαίνει στην ΕΕ αλλά και το υπόλοιπο σε άλλα κράτη και αγορές, που διασφαλίζουν ζωτικό χώρο για τη κοιναγορίτικη πλουτοκρατία.
  • Για τη λεγόμενη «πράσινη οικονομία» (περιβάλλον - καθαρή ενέργεια) οι χορηγήσεις έφτασαν σε 19 δισ. ευρώ.
  • Για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και ενέργειας οι δανειοδοτήσεις έφτασαν σε 12 δισ. ευρώ κ.ά.

Είναι δηλαδή φανερό ότι οι παρεμβάσεις τους είναι στοχευμένες σε τομείς που ενδιαφέρουν την «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου και που βέβαια σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τους «μικρομεσαίους» και τα προβλήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ