Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εκατόμβη μεταναστών στο «δρόμο» προς Ιταλία

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ενα νέο έγκλημα έλαβε χώρα τα τελευταία 24ωρα στα ανοιχτά της Λιβύης. Πλοιάριο, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετέφερε περί τους 257 μετανάστες, βυθίστηκε, πιθανότατα πριν από τουλάχιστον δύο μέρες, λόγω των θυελλωδών ανέμων μόλις 30 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές. Μέχρι στιγμής, από τα παγωμένα νερά έχουν ανασυρθεί 23 επιζώντες και 21 σοροί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες αγνοούνται.

Οπως υποστήριξαν τα πληρώματα των εμπορικών σκαφών που έσπευσαν στην περιοχή, καθώς και οι λιβυκές αρχές, το πλοίο δεν είχε χωρητικότητα για περισσότερα από 50 άτομα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, υπήρχε άλλο ένα πλοίο, ανάλογης εμβέλειας, με περίπου 300 μετανάστες στην περιοχή, το οποίο, όμως, δεν έχει εντοπιστεί και εκτιμάται ότι πιθανότατα κατάφερε να προσεγγίσει, τελικά, τις ιταλικές ακτές που ήταν και ο τελικός προορισμός. Μεταξύ των επιβαινόντων του λαθρεμπορικού, συγκαταλέγονται μετανάστες από Αίγυπτο, Σομαλία, Νιγηρία, Ερυθραία, Αλγερία, Συρία, Μαρόκο και Τυνησία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι μόνο μέσα στο 2008 στο ιταλικό νησί Λαμπεσούντα έφτασαν περίπου 33.000 άνθρωποι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, και συνολικά μόνο στις ιταλικές ακτές, το ίδιο έτος, έφτασαν 36.900, αριθμοί που δείχνουν αύξηση κατά 75% από το 2007.

«Βαθιά συγκλονισμένος» από το τραγικό ναυάγιο δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβς, ο οποίος, φυσικά, δεν έκανε κανένα σχόλιο για την ιμπεριαλιστική πολιτική που οδηγεί τόσους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και αρκέστηκε σε ευχολόγια και σε εκκλήσεις προς τις αφρικανικές ηγεσίες να «λάβουν μέτρα έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι οικονομικές ευκαιρίες στις χώρες τους προκειμένου να σταματήσει το κύμα μετανάστευσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ