Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Σύνοδος «G-20»: Ανοιχτές οι αντιθέσεις συμφερόντων

Διευρύνονται οι αποκλεισμένες ζώνες στο Λονδίνο
Διευρύνονται οι αποκλεισμένες ζώνες στο Λονδίνο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η ανάληψη κοινής δράσης είναι ζωτικής σημασίας δηλώνει εκ νέου ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που φιλοξενεί και τη Σύνοδο της Ομάδας των 20 («G-20»), σε μία ύστατη προσπάθεια να συγκεράσει τις χαοτικές διαφορές μεταξύ των χωρών που προσέρχονται στη Σύνοδο προκειμένου «να βρουν λύσεις και διεξόδους» για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Γκόρντον Μπράουν είναι αφ' ενός οι Ευρωπαίοι που συνεχώς εμφανίζονται πιο επιθετικοί στις δηλώσεις τους ειδικά προς τον «αγγλοσαξονικό άξονα» και αφ' ετέρου οι μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που ήδη έχουν καταρτίσει δικές τους ατζέντες, ενώ συνεχώς «πιέζουν» για τη δημιουργία νέου διεθνούς νομίσματος που θα αντικαταστήσει το δολάριο και θα τελεί υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Το σημαντικότερο είναι να δράσουμε όλοι μαζί, διότι εάν ενεργήσουμε μαζί με άλλες χώρες, θα έχει τη διπλάσια αποτελεσματικότητα από ότι εάν το κάνουμε μεμονωμένα», επιμένει ο Γκόρντον Μπράουν και επαναλαμβάνει ότι ελπίζει πως η «Ομάδα των 20» θα συμφωνήσει σε μέτρα για την εκκαθάριση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη διοχέτευση κεφαλαίων στις οικονομίες των χωρών, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την επανεκκίνηση του διεθνούς εμπορίου.

Εντούτοις οι εκκλήσεις Μπράουν πέφτουν στο κενό, καθώς φαίνεται και η Σύνοδος κοντεύει, πριν αρχίσει καν, να τιναχτεί στον αέρα... Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται ότι εάν δεν περάσει η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου διεθνούς κέντρου ελέγχου του χρηματοοικονομικού συστήματος - πρόταση που βρίσκει αντίθετη τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, αλλά και άλλες χώρες - θα αποχωρήσει, όπως δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Από την πλευρά της και η Αγκελα Μέρκελ καθιστά σαφές μέσω συνεντεύξεών της ότι θα σταθεί απέναντι από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης η Μέρκελ συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ όπου συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των ρυθμιστικών μηχανισμών της αγοράς, ενώ η Γερμανία προσφέρθηκε να βοηθήσει στο θέμα των ενεργειακών αγωγών της Ουκρανίας και τη σχέση της ΕΕ όπως και τις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι η συνάντηση της «G-20» θα είναι αρχή μιας σειράς συναντήσεων «για την αλλαγή του διεθνούς οικονομικού συστήματος».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, περιγράφοντας τι αναμένει από τη Σύνοδο, περιορίστηκε να αναφερθεί στην εποπτεία των χρηματοοικονομικών οργανισμών, στην έξοδο από την τακτική των μεγάλων δημοσιονομικών πακέτων και στην ενίσχυση του ΔΝΤ με κεφάλαια, καθώς και μεγαλύτερο λόγο της Κίνας και της Ινδίας σε αυτό.

Αναδίπλωση των ΗΠΑ

Αλλάζουν τις προτεραιότητες στην ατζέντα οι ΗΠΑ, καθώς φαίνεται πριν την αναχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα προς την Ευρώπη - για ένα ταξίδι οκτώ ημερών, με σταθμούς τις Συνόδους Κορυφής της «G-20» και του NATO, την Πράγα και την Τουρκία - σύμφωνα με το «Business Week», η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι οι δημοσιονομικές δαπάνες που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι αρκετές για την ώρα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να αποδέχεται πιο ανοιχτά την προτεραιότητα των Ευρωπαίων ηγετών για την ενίσχυση του παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου, η αμερικανική κυβέρνηση επίσης περιλαμβάνει τέσσερα σημεία στην ατζέντα της. Επιθυμεί την επέκταση των κανονισμών σε «ιδρύματα, αγορές και προϊόντα συστημικής σημασίας», που σημαίνει σε hedge funds και αγορές παραγώγων μεταξύ άλλων, καθώς και στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, την ενίσχυση των κεφαλαιακών προϋποθέσεων σε μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Υιοθετώντας την προσέγγιση αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της κρίσης. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ηγέτες της «G-20», ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στη Σύνοδο έχοντας ήδη παρουσιάσει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αμερικανική οικονομία, «έστω και αν στερείται λεπτομερειών», το οποίο αναμφίβολα θα προτείνει ως πρότυπο και για τις υπόλοιπες χώρες, αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές.

Το σίγουρο είναι ότι θα επιδιωχτεί κάποιος συμβιβασμός, ωστόσο τα περί αντιμετώπισης της κρίσης είναι μόνο μύχιοι πόθοι, αφού ο καπιταλισμός αναπαράγει συνεχώς κρίσεις.

Πάντως, το Λονδίνο έχει μετατραπεί σε στρατοκρατούμενη ζώνη, ενώ μέχρι στιγμής το κόστος των επιχειρήσεων ασφαλείας έχει φτάσει τα 20 εκατομμύρια λίρες. Επί ποδός βρίσκονται 10.500 αστυνομικοί από τους 30.000 που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και των προαστίων του, σε μια τεράστια επιχείρηση ασφαλείας: την προστασία των ξένων ηγετών και τις διαδηλώσεις.

Τη Δευτέρα στην πόλη Πλίμουθ η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα ως ύποπτα για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων, μεταξύ αυτών και έναν Ελληνα φοιτητή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ