Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ 2008
Ακόμη 10 δισ. ευρώ για 290 εισηγμένες ΑΕ...

Και μερίσματα 2,4 δισ. ευρώ σε «πείσμα» της κρίσης

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε και στο 12μηνο του 2008 η απόσπαση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από τις διάφορες επιχειρηματικές μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου. Παρά την κρίση και τις συνεχιζόμενες αναταράξεις, τα στοιχεία των ισολογισμών για τις 290 εισηγμένες ΑΕ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων που έκανε η «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ», φανερώνουν «λειτουργικά κέρδη» που φτάνουν σε 9,83 δισ. ευρώ, έναντι των 11 δισ. για το 2007.

Παρά το γεγονός ότι το σύνολο των μεγαλοεπιχειρηματιών διαμαρτύρεται για τη δήθεν κάθετη πτώση των κερδών τους και την τεράστια αύξηση των ζημιογόνων επιχειρήσεων, η σχέση ανάμεσα στις κερδοφόρες και ζημιογόνες επιχειρήσεις δεν επαληθεύει αυτές τις εκτιμήσεις, αν αναλογιστούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι ζημιογόνες επιχειρήσεις αποτελούσαν το 27% του συνόλου, ενώ πέρσι το σχετικό ποσοστό κυμάνθηκε σε επίπεδα της τάξης του 39%.

Να σημειωθεί πως οι εμφανιζόμενες ζημιές σε ορισμένες από αυτές, καθώς επίσης και η μικρότερη μάζα κερδών για κάποιες άλλες, έχει να κάνει σε πολύ σημαντικό βαθμό με λογιστικές εγγραφές για τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις, με το συγκυριακά αυξημένο κόστος άντλησης χρήματος, που έκανε την εμφάνισή του στο δ' τρίμηνο του 2008, λογιστικές τακτοποιήσεις κ.ά. Χαρακτηριστικό ακόμη είναι και το γεγονός ότι το συνολικό ποσό των μερισμάτων που καρπώθηκαν οι μέτοχοι έφτασε σε 2,39 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται πως ο τραπεζικός κλάδος, που καρπώνεται και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τη συνολική πίτα των κερδών, δεν έδωσε μερίσματα για τη χρήση του 2008, γεγονός που έχει να κάνει με την εφαρμογή της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης ενίσχυσης από το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ.

Από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των 290 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Λειτουργικά κέρδη (EBITDA): Διαμορφώνονται σε 9,8 δισ. ευρώ (από 11,3 δισ. ευρώ στο 12μηνο 2007).
  • Κύκλος εργασιών (τζίρος): Εκτινάχτηκε στα 89,4 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12,2% σε σύγκριση με το 12μηνο του 2007.
  • Τα έσοδα από τόκους - αφορά μόνον στις τράπεζες - έφτασαν σε 12,68 δισ. ευρώ, με αύξηση 12,7%.
  • Οι τράπεζες συγκέντρωσαν κέρδη (EBITDA) 5 δισ. ευρώ ή πάνω από τα μισά των συνολικών κερδών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι αναγραφόμενες στους ισολογισμούς τους λογιστικές «προβλέψεις» εκτινάχτηκαν σε 3,7 δισ. ευρώ, γεγονός που συμπίεσε τη μάζα των κερδών τους.
  • Χαρακτηρηστικό είναι ακόμη και το γεγονός ότι οι 63 από τις 176 κερδοφόρες επιχειρήσεις μέσα στο 2008 εμφάνισαν και περαιτέρω αύξηση κερδών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ