Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ρυθμίσεις ... διεπιχειρηματικών σχέσεων

Την ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση και τη διαιώνιση της ασυδοσίας των μονοπωλίων, επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού», που παρουσίασε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Στην ουσία, πρόκειται για μια σειρά από τροποποιήσεις στον ισχύοντα νόμο που αφορά τη στελέχωση και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής. Ρυθμίσεις οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, είναι διαδικαστικού χαρακτήρα για έναν φορέα που, όπως είπε ο υπουργός, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για την εξασφάλιση του «ανταγωνισμού» μεταξύ των επιχειρήσεων και την «προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας». Μεταξύ των αλλαγών που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Δε θα υπάρχει πια εκπροσώπηση των εμπορικών φορέων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ στην Επιτροπή.
  • Η Επιτροπή εξετάζει τις υποθέσεις κατά κανόνα σε τριμελή τμήματα και η ολομέλεια επιλαμβάνεται μόνο για υποθέσεις ιδιαίτερα σημαντικές.
  • Γίνεται πρόβλεψη για τα ασυμβίβαστα των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεσμοθετείται κώδικας δεοντολογίας για τα μέλη και τα στελέχη και δημιουργείται Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου.
  • Ενισχύονται οι εξουσίες ελέγχου ως προς τις δυνατότητες εύρεσης αποδεικτικών στοιχείων για τις υποθέσεις που ερευνώνται.
  • Προβλέπεται ποινή φυλάκισης από οκτώ μήνες για όσους παραβιάζουν το νόμο περί ανταγωνισμού και αυξάνεται η χρηματική ποινή σε 15.000 - 150.000 ευρώ από 3.000 - 30.000 που ισχύει σήμερα. Ακόμη, διπλασιάζεται η ποινή φυλάκισης για παρακώλυση του ελέγχου ή παροχή ψευδών στοιχείων σε έξι μήνες τουλάχιστον και αυξάνεται η χρηματική ποινή σε 10.000 - 50.000 ευρώ από 5.000 - 15.000 που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Σπ. Ζησιμόπουλος ανέφερε ότι από το 2004 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 245 εκατ. ευρώ περίπου από τα οποία έχει εισπραχθεί ποσοστό περίπου 30%. Από τα υπόλοιπα, ένα μέρος βρίσκεται σε διαδικασία εκδίκασης από τα εφετεία, στα οποία προσφεύγουν οι επιχειρήσεις κι ένα άλλο μέρος «χάθηκε» μετά από οριστικές αποφάσεις μείωσης των προστίμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ