Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Ελλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου»

Αυτό προκύπτει από έρευνα, στην οποία οι έμποροι ιεραρχούν ως κύρια αιτία για την πτώση του τζίρου τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι για τους εμπόρους η κύρια αιτία για την πτώση του τζίρου των καταστημάτων τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε, για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η VPRC με θέμα «Συνθήκες στην αγορά και οικονομικές εξελίξεις» σε σύνολο 1.824 επιχειρήσεων, από τις οποίες ποσοστό 69% είναι ατομικές, 19% ΟΕ και ακολουθούν 5% ΑΕ κ.ο.κ. Ακολουθούν ως βασικές αιτίες για την πτώση του τζίρου, κατά την κρίση των ερωτηθέντων, η μείωση της ρευστότητας και η αύξηση των παγίων εξόδων.

Ακόμη, από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις ή ποσοστό 27% εκτιμά ότι η απασχόληση στο κατάστημά του είναι από τους τομείς που «είχαν ή έχουν επιπτώσεις» οι οικονομικές εξελίξεις, ενώ από το 44% εκείνων που απάντησαν ότι προτίθενται να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται το 6% (περίπου 3% επί του συνόλου του δείγματος) απάντησε ότι προσανατολίζεται και στη μείωση του προσωπικού. Ως πρώτο μέτρο, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που δόθηκαν, φαίνονται να επιλέγουν τη μείωση του ποσοστού κέρδους (23%), την αναζήτηση νέων πηγών προμηθειών (16%) και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων προμήθειας εμπορευμάτων (14%). Πάντως, ένα ποσοστό της τάξης 45% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να πάρει κάποιο μέτρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τα κέρδη του έχουν μειωθεί το 2008 σε σύγκριση με το 2007, ενώ το 54% ότι είχε μείωση πωλήσεων. Ακόμη, από λίγο έως πολύ εκτιμά το 84% των εμπόρων ότι θα επηρεάσει τη δουλειά τους η λειτουργία νέων πολυκαταστημάτων, κάτι το οποίο είναι ενδεικτικό της αγωνίας κυρίως των μικρών και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων μπροστά στην επέκταση των εμπορικών μεγαθηρίων που με κάθε τρόπο ενισχύει η ασκούμενη πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ