Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΧΟΡΟΥ
Φωνή βοώντος εν τω... ΥΠΠΟ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, το ερώτημα που μπαίνει είναι, αν πραγματικά υπήρχε η ανάγκη ενός τέτοιου Κέντρου, ή, εν πάση περιπτώσει, αφού δημιουργήθηκε, αν έλυσε κάποια προβλήματα ή έστω αν διεκπεραίωσε σωστά κάποιες από τις υποχρεώσεις του.

Ο θεατρικός και χορευτικός χώρος δε συμφωνούσε με τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, και το είχαν εκδηλώσει με πολλούς τρόπους. Η συντονιστική επιτροπή των σωματείων των θεάτρου, χορού, εικαστικών τεχνών, μουσικών και τεχνικών θεάτρου, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και μελέτη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, θεωρούσε μεν αναγκαία τη ρύθμιση χρονιζόντων θεμάτων του θεάτρου και χορού, αλλά μετά από μελέτη και επεξεργασία του νομοσχεδίου επισήμαινε κάποιες θεμελιώδεις αντιρρήσεις, για τις οποίες όπως φαίνεται επιβεβαιώνεται.

Η μάχη τώρα αρχίζει

Από την πλευρά του ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, είχε πει: «Δε θα δώσω γι' αυτό και τη μάχη της ζωής μου, υπάρχουν κι άλλοι τομείς να διοχετεύσω την ενέργειά μου». Βέβαια, δε χρειάστηκε να δώσει καμιά μάχη, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, το Κέντρο στήθηκε και οι μάχες άρχισαν να δίνονται σε άλλο επίπεδο. Ποιο; Το οικονομικό φυσικά.

Από το νόμο δεν προβλέπεται ειδικός κωδικός για το Κέντρο και δεν υπάρχει ρητή διάταξη, που υπάρχει σε νόμους που αφορούν σε άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς (κρατικά θέατρα, ΕΛΣ, Μέγαρο Μουσικής), όπου προβλέπεται η κάλυψη από το ΥΠΠΟ του συνόλου του προϋπολογισμού τους. Ιδιαίτερα για το Μέγαρο η κάλυψη των οικονομικών του από το ΥΠΠΟ προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση που επικυρώνει ο Ν. 2273/1994.

Από τις δύο εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται ότι η ετήσια δαπάνη λειτουργίας του Κέντρου, χωρίς σ' αυτή να υπολογίζονται τα ποσά των επιχορηγήσεων που θα δώσει στα θεατρικά και χορευτικά σχήματα, ανέρχεται σε 1.122.400,00 ευρώ. Η δε δαπάνη για τον εξοπλισμό και την εγκατάστασή του σε 200.000,00 ευρώ, δηλαδή σύνολο δαπάνης 1.322.400,00 ευρώ. Αυτό το ποσό φυσικά καλύπτεται από το ΥΠΠΟ, και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ είναι, ήδη, ανεπαρκής για να καλύψει τις πραγματικές πολιτιστικές ανάγκες, η επιβάρυνσή του με αυτό το ποσό είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις σε άλλους τομείς της πολιτιστικής δραστηριότητας και όχι μόνο των Τεχνών.

Σε συνέντευξη Τύπου το περασμένο φθινόπωρο, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης και ο πρόεδρος του ΕΚΕΘΕΧ, Γιώργος Δραγώνας, είχαν πει πως ο προϋπολογισμός για τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου ανέρχεται στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός μάλιστα τότε δήλωνε σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρξει κωδικός στον προϋπολογισμό για το ΕΚΕΘΕΧ, αλλά γρήγορα διαψεύστηκε. Οπως είχε διαψευστεί και ο προηγούμενος υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος σε δημοσιογράφους πριν ακόμη ψηφιστεί με νόμο δήλωνε ότι ήδη το έχει εντάξει με κωδικό στο νέο προϋπολογισμό, επισημαίνοντας μάλιστα πως «εάν πάρει σάρκα και οστά, είμαι διατεθειμένος να το στηρίξω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Το ΕΚΕΘΕΧ «πήρε σάρκα» και οστά, ο Γιώργος Βουλγαράκης δεν είναι εκεί για να το «στηρίξει», πέρασε και ο Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του πολλά «κεράσια» είχε μοιράσει μέχρι να φύγει. Οι περισσότεροι βέβαια κρατούσαν «μικρό καλάθι», ενώ κάποιοι άλλοι θέλησαν να πιστέψουν τα όσα τους υπόσχονταν οι υπουργοί. Ο χρόνος δεν άργησε να δικαιώσει αυτούς που κρατούσαν μικρό καλάθι και να διαψεύσει τους αισιόδοξους.

Ο «άδειος κουμπαράς»

Από τη μια ο Γ. Βουλγαράκης έλεγε: «Αυτήν τη στιγμή δεκάρα δεν υπάρχει για το θέατρο και το χορό. Απλώς ο υπουργός έχει στα χέρια του το πουγκί και λέει, πάρε εσύ, πάρε κι εσύ». Αλλά ήταν διατεθειμένος να παραδώσει τον «κουμπαρά» στο ΕΚΕΘΕΧ, «για να τον διαχειρίζεται». Ποιον «κουμπαρά», τον άδειο;

Μετά ήρθε ο Μ. Λιάπης για να «επανιδρύσει το ΥΠΠΟ», κατά τα πρότυπα του πρωθυπουργού για «επανίδρυση του κράτους». «Οι πολίτες» - έλεγε - «μας ζητούν να επανιδρύσουμε το υπουργείο Πολιτισμού. Να βάλουμε τα πράγματα σε μια νέα, ακόμη πιο αποτελεσματική βάση. Με πιο λειτουργικές δομές, τόσο στον κορμό του υπουργείου όσο και στους εποπτευόμενους φορείς. Εχοντας πάντα ως άξονες τη διαφάνεια, τη χρηστή διαχείριση». Μεταξύ άλλων έλεγε επίσης ότι το ΥΠΠΟ «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να εξορθολογίσει» το σύστημα επιχορηγήσεων. «Παρέχοντας τα αναγκαία χρήματα. Τηρώντας από εδώ και εμπρός τους υπεσχημένους χρόνους καταβολών. Ενα είναι βέβαιο: Πρέπει οι επιχορηγήσεις να καταβάλλονται στην ώρα τους. Οχι μόνο για να διευκολύνουμε το δικό σας έργο. Αλλά κυρίως γιατί είναι αναξιοπρεπές για την πολιτεία να παραβιάζει τις δικές της δεσμεύσεις».

Λόγια του αέρα που δε στοιχίζουν τίποτε, αλλά τους «χρεώνονται» από εκείνους που έχουν μνήμη και καταλαβαίνουν ελληνικά! Και δεν είναι επιχείρημα το ότι επειδή άλλαξε ο υπουργός όλα πάνε πίσω. Οι δεσμεύσεις δεν είναι προσωπικές, είναι θεσμικές. Δεν μπορούν τα χρόνια προβλήματα, κάθε δύο χρόνια που σχεδόν αλλάζει ο υπουργός Πολιτισμού, να αντιμετωπίζονται από μηδενική βάση, γιατί δε θα λυθούν ποτέ!

Μεγάλες φουρτούνες

Κι ερχόμαστε πάλι στα πεπραγμένα του ΕΚΕΘΕΧ που ναι μεν έγινε νόμος, αλλά θεσμός μάλλον χλομό να γίνει. Ο νέος υπουργός Πολιτισμού δε φαίνεται να ασχολείται και πολύ μαζί του. Ναι μεν έκανε κάποιες επαφές, αλλά δε φαίνεται να είναι τόσο φανατικός υποστηρικτής του. Τι έκανε, λοιπόν, από την πλευρά του το ΕΚΕΘΕΧ μέχρι τώρα; Σε ό,τι αφορά στις επιχορηγήσεις της προηγούμενης σεζόν μείωσε το συνολικό ποσό κατά 435.000 ευρώ από πρόπερσι. Πέρσι δόθηκαν συνολικά 2.840.000 ευρώ στο θέατρο, ενώ πρόπερσι 3.275.000. Από τη μείωση αυτή μάλιστα οι 160.000 ευρώ - σύμφωνα με καταγγελία του Γιώργου Λαζαρίδη, μέλους του ΔΣ του ΕΚΕΘΕΧ και προέδρου της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων - τέθηκαν στη διάθεση του ΕΚΕΘΕΧ, προφανώς για τα λειτουργικά του έξοδα, τα οποία το ΥΠΠΟ δεν ξέρει από πού να πρωτοκόψει για να του τα παρέχει.

Από την άλλη τα ΔΗΠΕΘΕ κλήθηκαν να υπογράψουν μια προγραμματική σύμβαση για ενάμιση χρόνο. Από την 1/1/2009 μέχρι τις 30/6/2010, καθώς αυτή είχε προ πολλού λήξει. Ωστόσο, σημειώθηκε εμπλοκή στην υπογραφή της «Προγραμματικής Συμφωνίας», καθώς η ΚΕΔΚΕ ενημέρωσε το ΕΚΕΘΕΧ για διαφωνίες που είχε επί ορισμένων σημείων. Κυρίως δύο ήταν τα σημεία που προκάλεσαν την εμπλοκή. Το γεγονός ότι το ΕΚΕΘΕΧ κρατάει για τον εαυτό του και ένα παρεμβατικό ρόλο στην επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή, χάνοντας το πλήρες αυτό δικαίωμα το ΔΣ, το οποίο ελέγχεται κατά κύριο λόγο από το δήμο, και το χαράτσι 2 ή 3% από την επιχορήγηση που το ΕΚΕΘΕΧ θα παρακρατούσε για τις λειτουργικές του ανάγκες.

Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση

Πριν ένα μήνα, μάλιστα, μετά από συνεδρίαση (12 του Φλεβάρη) το ΔΣ του ΕΚΕΘΕΧ, κατά την οποία συζητήθηκαν κάποια θέματα, απέστειλε Δελτίο Τύπου ενημερώνοντας ότι:

Μετά από τις συναντήσεις του προέδρου του ΕΚΕΘΕΧ, Γ. Δραγώνα, με τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, και τον γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ, Θοδωρή Δραβίλλα, συμφωνήθηκε η άμεση καταβολή 3.000.000 ευρώ «προς κάλυψη των -κατά την κρίση του ΕΚΕΘΕΧ - περισσότερο επειγουσών αναγκών. Ετσι, μαζί με τα 3.250.000 ευρώ για τα ΔΗΠΕΘΕ, το ΕΚΕΘΕΧ θα έχει λάβει συνολικά μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2009 το ποσόν των 6.250.000 ευρώ».

Βέβαια αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι: Θα καταβληθούν στο ΕΚΕΘΕΧ 3.250.000 ευρώ για τα ΔΗΠΕΘΕ μέσα στο α΄ τρίμηνο, με τα οποία ακόμη δεν έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και στα οποία οι καταβολές γίνονται τμηματικά (σε τέσσερις δόσεις); Από την άλλη έχει περάσει ένας μήνας από τότε που συμφωνήθηκε η «άμεση καταβολή από το ΥΠΠΟ 3.000.000 ευρώ» προς το ΕΚΕΘΕΧ αλλά «ούτε φωνή ούτε ακρόαση». Πριν ένα μήνα δηλαδή μετά την υπόσχεση του υπουργού για την καταβολή αυτών των χρημάτων ο Γ. Δραγώνας πρότεινε στο ΔΣ να καταβληθούν άμεσα τα εξής ποσά: α) Εξόφληση του υπολοίπου 50% των οφειλομένων επιχορηγήσεων της περιόδου 2007-08 προς τις θεατρικές (σ.σ. 1.600.000 ευρώ) και χορευτικές ομάδες και β) εξόφληση ή καταβολή έναντι, για: 1) Νέα Σκηνή (Θέατρο οδού Κυκλάδων Λ. Βογιατζή) για την ανακατασκευή του Θεάτρου, 2) ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για την παράστασή του, ΜΗΔΕΙΑ, 3) ΔΙΘ-Σύστημα Αθήνα, για την υλοποίηση του προγράμματός του, 4) Κέντρο Μελέτης Αρχαίου Δράματος «ΔΕΣΜΟΙ», για την κάλυψη οφειλών του και 5) Κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ΕΚΕΘΕΧ για το α΄ εξάμηνο του 2009. Παρά τις οχλήσεις των ενδιαφερομένων προς το ΕΚΕΘΕΧ απάντηση συγκεκριμένη δεν υπάρχει.


Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ