Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάρτη 2009 - αριθ. φύλλου: 10324

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
126 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
Σύντομες αναφορές για τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού

Στο «Κεφάλαιο», ο Μαρξ απέδειξε ότι αντικειμενικά ο καπιταλισμός θα αντικατασταθεί από τον ανώτερο, κομμουνιστικό τρόπο παραγωγής. Οτι τα όρια του καπιταλισμού δεν είναι απεριόριστα. Και απέδειξε ότι αντικειμενικά και μέσω της δράσης των ίδιων των νόμων κίνησης του καπιταλισμού φτάνει στο τέλος του. Το εξηγεί μιλώντας για την ιστορική τάση της καπιταλιστικής συσσώρευσης («Κεφάλαιο», τ. 1ος), αλλά και με τη μελέτη της μετοχικής εταιρείας («Κεφάλαιο», τ. 3ος), αποδεικνύοντας ότι η κεφαλαιοκρατική παραγωγή, φτάνοντας στο ανώτατο όριό της, κάνει περιττούς τους καπιταλιστές, αφού μετατρέπονται σε απλούς ιδιοκτήτες κεφαλαίου, μην έχοντας καμιά σχέση με την οργάνωση της παραγωγής.

Το γεγονός ότι τα όρια του καπιταλισμού δεν είναι απεριόριστα διαπιστώνεται από την όξυνση της βασικής του αντίθεσης ανάμεσα στην κοινωνική παραγωγή και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, και από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.

*


ΣΕΛ.  11   -   14


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Οι σκλάβοι στα δεσμά τους»

Κινηματογραφική μεταφορά του πρωτοπόρου σοσιαλιστικού μυθιστορήματος. Ο Τώνης Λυκουρέσης μιλάει για την ταινία του «Σκλάβοι στα δεσμά τους» και τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αναζήτηση πλανητών

Το ταξίδι του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» σε αναζήτηση πλανητών φιλικών στη ζωή.


ΣΕΛ.  7
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΧΟΡΟΥ
Φωνή βοώντος εν τω... ΥΠΠΟ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, το ερώτημα που μπαίνει είναι, αν πραγματικά υπήρχε η ανάγκη ενός τέτοιου Κέντρου, ή, εν πάση περιπτώσει, αφού δημιουργήθηκε, αν έλυσε κάποια προβλήματα ή έστω αν διεκπεραίωσε σωστά κάποιες από τις υποχρεώσεις του.


ΣΕΛ.  3
ΔΙΟΔΙΑ
Χαράτσι για κάθε μετακίνηση

Πανάκριβες «παγίδες» διοδίων στήνονται κατά μήκος της Εθνικής Οδού εντός του λεκανοπεδίου Αττικής. Οι εργαζόμενοι θα νιώσουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των εθνικών οδικών αξόνων στο πετσί τους, καθώς θα πληρώνουν πανάκριβα χαράτσια για να πάνε και να έρθουν στα σπίτια τους ή στη δουλειά τους.


ΣΕΛ.  24
ΔΙΗΓΗΜΑ
Νεράιδες στο Κρυόρεμα

«Δίπλα μου τώρα φάνηκε ένας ίσκιος να πλησιάζει. Γίνονταν ψηλός - λιγνός κι όσο ψήλωνε, σκαρφάλωνε στην ανηφοριά και στα δέντρα. Εφτασε και στάθηκε μπρος μου ένας άνθρωπος ως εκεί πάνω, γενάτος, με μια μεγάλη τρύπα στο πάνω του χείλι, ακριβώς κάτω απ' τη μύτη του και μια πελώρια κλούτσα στα χέρια». Από διήγημα του Ζήση Σκάρου.


ΣΕΛ.  8

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ