Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μερική άρση των αντικουβανικών διατάξεων;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μέτρα που αίρουν ορισμένες διατάξεις, οι οποίες είχαν επιβληθεί επί Προεδρίας Τζορτζ Μπους ενάντια στην Κούβα, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο και να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στη γενικότερη στροφή, τακτικής και μόνο, της κυβέρνησης Ομπάμα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει διατάξεις που απαγορεύουν στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού για να ενισχυθούν τα μέτρα που είχε επιβάλει ο Μπους το 2004 σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των ταξιδιών (μία φορά κάθε τρία χρόνια) στους Κουβανο-Αμερικανούς προς την Κούβα. Με τις νέες διατάξεις, οι Κουβανο-Αμερικανοί θα μπορούν να επισκέπτονται την Κούβα μια φορά το χρόνο και να ξοδεύουν 170 δολάρια τη μέρα, αντί για τον περιορισμό των 50 δολαρίων που ισχύει σήμερα. Επίσης, θα δημιουργηθεί γενική άδεια ταξιδιού στους Αμερικανούς που πωλούν τρόφιμα και ιατρικά εφόδια στην Κούβα και θα επιτρέπει στις κουβανικές αρχές να πληρώνουν για τα αμερικανικά προϊόντα τη στιγμή της παράδοσης και όχι, όπως ισχύει σήμερα, προκαταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό.

Πάντως, παρά τις χρόνιες προσπάθειες αντικουβανικής εκστρατείας και επηρεασμού της κοινής γνώμης, πρόσφατη δημοσκόπηση του «FOX News» αναφέρει ότι το 59% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της λήξης του αποκλεισμού των ΗΠΑ προς την Κούβα, το 30% θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχιστεί και το 11% δήλωνε πως δεν ήξερε.

Αλλά και οι χρόνιες προσπάθειες διοχέτευσης πληροφοριών ενάντια στην κουβανική κυβέρνηση και την Επανάσταση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με τη δημιουργία και τις καθημερινές μεταδόσεις του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού «TV - Radio Marti» δεν έχουν καταφέρει και πολλά... Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αποτελεί παραβίαση των διεθνών νόμων και επίθεση στην κυριαρχία της Κούβας.

  • Την Αβάνα θα επισκεφτεί ο Ζακ Λανγκ ως ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου «να εξετάσει με τις κουβανικές αρχές τους όρους μιας επανάληψης του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Κούβας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org