Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Δρούτσα

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση τη νέα καμπάνια αλληλεγγύης η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών. Αυτή τη φορά η καμπάνια αφορά στην αποστολή συγκεκριμένων καρτών στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, στον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, και άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους με το δίκαιο αίτημα της απελευθέρωσής τους, αλλά και με την απαίτηση της άρσης του αποκλεισμού που επιβάλλουν στην Κούβα. Ηδη πάνω από 500 διάσημοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει την κάρτα προς τον Ομπάμα με την απαίτηση της άμεσης απελευθέρωσης των Κουβανών αγωνιστών. Ανάμεσά τους ο κάτοχος Νόμπελ Ουόλε Σογιάνκα, ο Αμερικανός Νόαμ Τσόμσκι, ο Βραζιλιάνος θεολόγος Φράι Μπέτο, ο Πορτορικανός καλλιτέχνης Ντάνι Ριβέρα, ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Μαρί Μπίνοκ, κ.ά.

Το θέμα επανέφερε το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη συνεχιζόμενη παράνομη φυλάκιση των πέντε Κουβανών πατριωτών στις φυλακές των ΗΠΑ κατήγγειλε με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ, ενώ ήδη έχουν συμπληρωθεί δέκα χρόνια από τη σύλληψή τους, οι πέντε Κουβανοί πατριώτες Γκεράρντο Χερνάντεζ, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνο, Φερνάντο Γκονζάλεζ και Ρενέ Γκονζάλεζ, με χαλκευμένες ανυπόστατες κατηγορίες - κατά παράβαση βασικών κανόνων δικαίου, κάτω από βάναυσες συνθήκες κράτησης, με απαγόρευση επίσκεψης ακόμη και στους συγγενείς τους».

Ο Κ. Δρούτσας επισήμανε: «Ηδη, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα διεθνής πρωτοβουλία για την άμεση απελευθέρωσή τους, ενώ το σχετικό αίτημα έχουν μέχρι τώρα υπογράψει πάνω από 500 σημαντικοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο να απαντήσει αν «καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παράνομη φυλάκιση των πέντε Κουβανών» καθώς και «πώς τοποθετείται στις εκκλήσεις εθνικών Κοινοβουλίων, εθνικών και διεθνών μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων για την άμεση απελευθέρωση των πέντε φυλακισμένων Κουβανών πατριωτών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ